četrtek, 05. julij 2018

Recept: osvežilni antioks gel za po sončenju z alojo

Šola se je že več kot zaključila in čas počitnic, sonca in morja je pred nami! Nekdo v hribe, drugi na morje in tretji v toplice, vsekakor pa se bo vsak od nas naužil toplote, počitka in seveda sonca.

Koža, izpostavljena soncu, pa mora poleg zaščite imeti tudi dovolj antioksidantnih in vlažilnih sestavin, ki jih navadno nanašamo na kožo po sončenju. S tem koži doprinesemo vlago in pripomoremo k hitrejši obnovi.

Sama sem pristaš lahkih emulzij ali gelov, ki se hitro vpijejo in kožo tudi osvežijo. V gelu sem poseben poudarek dala na sestavine, ki so posebej primerne za nego po sončenju ter za pomirjanje kože, tako z izborom vlažilnih sestavin (aloja, alantoin, glicin betain in natrijev hialuronat) kot z vitamini in antioksidanti (nikotinamid in pantenol ter Q10 in lipojska kislina). Gelu je dodana tudi minimalna količina mentola, ki poskrbi za rahel osvežilen občutek. Za bolj izrazit občutek osvežitve priporočam, da količino mentola dvignete na 1%.

torek, 26. junij 2018

[VIDEO] Kako izdelamo gel iz aloje

Gel iz aloje lahko za svoje kozmetične izdelke pripraviamo tudi doma, vendar ne iz sveže rastline, temveč iz suhe liofilizirane aloje 1:200, ki jo lahko dobimo v nekaterih spletnih trgovinah. Izdelava gela iz sveže rastline je v domačih razmerah težka in predstavlja več težav, saj po eni strani nikakor ne moremo zagotoviti sterilnosti in neoporečnosti našega izdelka, po drugi pa obstaja tudi velika možnost, da bi naš gel vseboval tudi manj koristne (ali bolje rečeno: dražeče) sestavine aloje.

Gel, ki ga izdelamo iz liofilizirane aloje, je sorazmerno preprost za izdelavo ter uporaben bodisi kot samostojni kozmetični izdelek, bodisi kot sestavina drugih, kompleksnejših izdelkov.

Gel iz aloje lahko izdelamo na dva načina: z uporabo ksantana ali z uporabo Carbopola. Gel iz ksantana je preprostejši za izdelavo ter bolj tekoč in bolj vlažilen, gel s Carbopolom pa je kompakten in daje osvežilen občutek, pri izdelavi pa zahteva nekoliko več pozornosti.

Za 100 g alojinega gela, zgoščenega s ksantanom, potrebujemo:
0,5 g liofilizirane aloje 1:200
0,5 g ksantana
98,4 g vode
0,6 Cosgarda

Namig: gel iz ksantana lahko izdelate tudi z uporabo transparentnega ksantana. V tem primeru boste za 100 g gela potrebovali 0,8 g transparentnega ksantana.

Za 100 g alojinega gela, zgoščenega s Carbopolom, pa potrebujemo:
0,5 g liofilizirane aloje 1:200
0,8 g Carbopola Ultrez 21
98,1 g vode
0,6 g Cosgarda

Pri izdelavi slednjega je potrebno biti posebej pozoren: pH vodnega deleža, v katerem smo hidrirali alojo, moramo pred združitvijo s Carbopolom dvigniti na 6; pH vodnega deleža, v katerem smo hidrirali Carbopol, pa moramo dvigniti na 5,5.

Celoten postopek in natančen opis izdelave alojinega gela s ksantanom in gela s Carbopolom je predstavljen v videu!


četrtek, 14. junij 2018

Vitamin F in linolna kislina v kozmetiki

Vitamin F forte
Skoraj prepričana sem, da se je marsikdo ob naslovu kar malček zaustavil ter na hitro preletel znanje iz vitaminov in mineralov, ter se v dvomu vprašal, kaj pravzprav je vitamin F. Naj vas nekoliko potolažim, če niste fanatiki izdelave domače kozmetike in veliki raziskovalci, za vitamin F najbrž še niste slišali. 

Vitamin F pravzaprav niti ni pravi vitamin, temveč kombinacija maščobnih kislin, ki jih naše telo ne more samo proizvajati ter se zato imenujejo esencialne maščobne kisline. Vitamin F je znan tudi kot pseudovitamin F ali vitagen F in je z zdravstvenega vidika pomemben predvsem kot sestavni del vsakdanje prehrane. Z oznako vitamin F ali pseudovitamin F tako poimenujemo kombinacijo linolne in linolenske kisline, v različnih definicijah pa boste včasih našli omenjeno še arahidonsko kislino.

četrtek, 07. junij 2018

Vlažilne sestavine v kozmetiki

Ko govorimo o kozmetičnih izdelkih, skorajda ne moremo mimo besede "vlažilen". Ste kdaj poskusili zavestno usmeriti pozornost na to, kolikokrat so na promocijskem materialu, na embalaži, v opisu, v reklami za kozmetični izdelek uporabljene besede "vlažilen", "navlaži", "vlaženje" ipd? Največkrat jih najdemo v družbi kakšne druge fine marketinške besede in tako dobimo prave prodajne hite kot npr. "globinsko vlaženje" ali "24 ur navlažena koža". Pa vendar vlaženje ni (vedno) samo marketinški trik.

Vlaga v koži je bistvenega pomena za zdrav videz ter za dobro počutje v lastni koži. In ne glede na to, kakšno kožo imamo - najsi bo suha, mastna, aknasta ali problematična - je dodatek vlažilnih sestavin v kozmetičnem izdelku pomemben (in največkrat zaradi same estetike tudi nujen).

četrtek, 24. maj 2018

Naravni roll-on dezodorant

Da je formuliranje dezodorantov vse prej kot enostavno, ste najbrž že razbrali iz same objave o izbiri sestavin pri formuliranju dezodorantov: v trenutku, ko želimo iz preprostih receptov s sodo bikarbono preskočiti na nekaj manj dražilnega, se znajdemo v poplavi sestavin, ki jim ne poznamo namena, učinka in uporabe.

Če je formulrianje naravnih dezodorantov težko, potem je snovanje delujočih naravnih dezodorantov še težje. Navadno z navdušenjem kupimo in preskusimo le eno sestavino, nato pa smo največkrat razočarani, ker preprosto ne deluje. Medtem, ko konvencionalni izdelki na osnovi aluminijevih ali cirkonijevih spojin potrebujejo za delovanje (poleg dišave) zgolj te spojine, pa je pri naravnih dezodorantih povsem drugače. Kot že omenjeno v prejšnjih objavah, je za naravni dezodorant pomembno, da kombiniramo sestavine z različnimi načini delovanja.

četrtek, 17. maj 2018

[VIDEO] Kako izdelamo raztopino (gel) natrijevega hialuronata

Natrijev hialuronat je ena izmed najboljših vlažilnih sestavin, ki jo lahko uporabimo v naših kozmetičnih izdelkih. Njena učinkovitost gre preko preprostih vlažilnih lasnosti, saj lahko pripomore k obnavljanju kože, odlična je tudi za občutljivo in poškodovano kožo, vizualno zgladi gube in pripomore k mlajšemu izgledu, hkrati pa naredi kožo bolj elastično.

Zaradi svojega večplastnega delovanja je natrijev hialuronat zares vsestransko uporaben: vključimo ga lahko v kreme za starejšo kožo, v kreme za občutljivo, suho ali mastno kožo, odlično se obnese v serumih, intenzivnih negah, izdelkih za moške itn.

Uporaba natrijevega hialuronata je preprosta, vendar le, če razpolagamo z že izdelano raztopino. Natrijev hialuronat je namreč povečini dobavljiv v obliki prahu, ki ga je težje vključiti v izdelke. Za lažjo uporabo zato navadno pripravimo 1% raztopino natrijevega hialuronata, ki jo nato lahko uporabljamo v vseh naših izdelkih.



četrtek, 10. maj 2018

Trietil citrat

Trietil citrat
Če ste pozorno prebrali prejšnjo objavo in imate dober spomin, vam sestavina tokratne objave najbrž zveni precej znano. Ker pa je trietil citrat majhen posebnež med dezodorantskimi sestavinami, saj ga lahko uporabljamo tudi v drugih izdelkih, si zasluži čisto svojo objavo.

Trietil citrat (INCI: Triethyl citrate) je ester etanolnega alkohola in citronske kisline. Dobavljiv je v obliki prozorne tekočine, skoraj brez vonja ali z zelo rahlim vonjem po limonah. Dovoljen je za uporabo v certificiranih izdelkih. Topen je v maščobah in ni občutljiv na segrevanje, zato ga brez težav dodajamo v maščobno (B) fazo. Navadno ga uporabljamo v količinah do 5%, v posebnih izdelkih za akne pa je lahko količina trietil citrata primerno višja in lahko dosega večinski delež formul.

Trietil citrat kot sestavina lipidne faze emulzij

Trietil citrat spada tako kot npr. nam bolj znani Coco-caprylate med estre. Estri so največkrat spojine alkohola in kisline, pri čemer so lahko tako alkoholi kot kisline različne narave: v vlogi alkohola tako lahko nastopi glicerol, v vlogi kisline pa maščobne kisline in dobimo triglicerid ali pa - kot v našem primeru - v vlogi alkohola nastopa etanol, v vlogi kisline pa citronska kislina.

Tako kot Coco-caprylate je tudi trietil citrate po izgledu in občutku pravzaprav izredno lahko, neviskozno in mazljivo olje, zaradi česar ga lahko uporabljamo tudi kot sestavino naše maščobne faze. Po uporabi in občutku je precej podoben drugim lahkim, "sintetičnim" oljem. Emulzijam izboljša mazljivost, hkrati pa zmanjšuje masten občutek drugih olj in pušča nekoliko bolj suh občutek. V primerjavi z npr. Ethylhexyl stearatom ali Coco-caprylatom pušča manj svilnat in bolj suh občutek, vendar ne tako zelo suh kot ga npr. pušča Dicaprylyl ether.

Trietil citrat kot aktivna sestavina dezodorantov

Kot že omenjeno v objavi o formuliranju dezodorantov, trietil citrat vpliva na encimsko delovanje bakterij na koži, ne vpliva pa na ravnovesje mikrobne flore na koži, saj ne deluje mikrobicidno.

Ko trietil citrate kot sestavina dezodoranta pride na koži v stik z bakterijami, se le-te namesto razgradnji maščobnih sestavin v znoju raje posvetijo razgradnji trietil citrata. Trietil citrat s pomočjo encimskih reakcij razpade in sprošča molekule citronske kisline, te pa znižajo pH. Zniževanje pH upočasni delovanje bakterij, zaradi česar se upočasni in bistveno zmanjša tudi razgradnja maščobnih sestavin v znoju ter s tem tudi možnost nastanka neprijetnega vonja.

Za doseganje optimalnega dezodorantskega učinka je potrebno trietil citrat tudi v maksimalni količini (5%) kombinirati z drugimi sestavinami, ki delovanje trietil citrata dopolnijo, npr. cinkovim ricinoleatom, eteričnimi olji, sestavinami s protimikrobnim delovanjem ipd.

Trietil citrat kot aktivna sestavina v izdelkih proti aknam

Učinek trietil citrata na encimsko delovanje bakterij v kozmetiki ne izkoriščamo samo za uporabo v dezodorantih, temveč tudi v boju proti aknam.

Z bolezenskim stanjem aken so - poleg prekomernega izločanja sebuma in hiperkeratinizacije lasnega mešička - namreč povezane posebne vrste bakterij, ki so prisotne znotraj lasnega mešička. To so ti. Propionibacterium acnes, anaerobne bakterije, ki so sicer sestavni del bakterijske flore, vendar se zaradi prevelike količine sebuma prekomerno razmnožijo in ob razgradnji samega sebuma sproščajo posebne sestavine, ki so na koži zelo dražeče. Kot bakterije, ki razkrajajo maščobne delce v znoju, tudi P. acnes razkraja sebum s pomočjo encimskih reakcij, vendar je končni produkt v tem primeru drugačen, saj se ne tvorijo sestavine z neprijetnim vonjem temveč maščobne kisline, ki vplivajo na nastanek komedonov ter hkrati sestavine, ki kožo dražijo. Koža odreagira z vnetno reakcijo, kar pravzaprav sklene krog vnetnih aken.

Uporaba trietil citrata v izdelkih za akne temelji na tem, da bakterije z encimsko reakcijo razgradijo trietil citrat namesto sebuma, produkt encimske reakcije pa je seveda tudi citronska kislina. S tem se zniža pH kože, posledično so bakterije manj aktivne, kar pomeni manj maščobnih kislin, ki vplivajo na nastanek komedonov ter manj vnetnih reakcij. Poleg tega se zniža tudi delovanje 5-alfa-reduktaze, encima, ki v lasnem mešičku pretvori testosteron v dihidrotestosteron, kar pomembno vpliva na nastanek začaranega kroga aken.

Vendar pa trietil citrat tudi v izdelkih proti aknam sam ni učinkovit in ga je zato potrebno kombinirati z drugimi sestavinami. Trietil citrat namreč upočasni encimske reakcije in zniža pH okolja, ima pa premajhen ali ničen vpliv na vse ostale faktorje nastanka aken: prekomerno izločanje sebuma, hiperkeratinizacija lasnega mešička, vnetje. Zato v izdelkih proti aknam trietil citrat pogosto zasledimo z etil linoleatom (estrom etilnega alkohola in linolne kisline), katerega encimi prav tako razgradijo v linolno kislino, ki zmanjša vnetje, delovanje 5-alfa reduktaze in keratinizacijo ter hkrati pripomore k vzpostavljanju barierne funkcije; pa tudi z nikotinamidom in derivati azelaične kisline, ki zmanjšujejo proizvodnjo sebuma; ter sestavine za zmanjšanje vnetja kot npr. bisabolol, gliceretinska kislina ipd.

četrtek, 03. maj 2018

Formuliranje dezodorantov - osnove: izbira sestavin za recept

Vsi bolj ali manj poznamo dezodorante na osnovi sode bikarbone oz. natrijevega bikarbonata. Lahko jih izdelamo tako v obliki razpršila kot v obliki stika, zaradi preprostosti izdelave pa so primerni tudi za začetnike.

Vendar pa dezodoranti na osnovi sode bikarbone prinašajo s seboj precej nevšečnosti. Po daljši uporabi pri mnogih pride do preobčutljvosti oz. do alergične reakcije, najsi bo to dezodorant v obliki stika ali razpršila. Zaradi svojega zelo omejenega delovanja so primerni predvsem za tiste, ki se malo potijo oz. tiste, ki nimajo močnega telesnega vonja. Zaradi visokega pH-ja in kemijske oblike soli so nezdružljivi z mnogimi sestavinami, zaradi česar navadno niso estetsko vrhunski, poleg tega pa prav zaradi nekompatibilnosti z mnogimi drugimi dezodorantskimi sestavinami niso ravno višek formuliranja.

Formuliranje kompleksnih dezodorantov, ki delujejo na več področjih hkrati, namreč zahteva bolj poglobljeno znanje, nemalokrat pa tudi višji strošek formule. Za uspešno ustvarjanje sinergij pa je neizogibno poznavanje nastanka (neprijetnega) človeškega vonja in posameznih mehanizmov aktivnih dezodorantskih sestavin.

četrtek, 26. april 2018

Spomladanska svilena svežina: milo iz kariteja in svile


Ste že ugotovili, da sem čisto nora na izdelke, ki puščajo svilnat občutek? Rada imam mehke, tople, žametne ali svilnate stvari, zato pogosto tudi v svojih izdelkih poskušam poustvariti tisto mehkobo.

Kralj svilnatih občutkov v milu je zagotovo karitejevo maslo. Dodatek slednjega vsako milo spremeni v nežno in mehko razkošje pod prho. Da pa bo razkošje še večje (in svilnatega še več), sem se odločila, da kariteju dodam svilo v prahu. Torej, svila na kvadrat!

Vendar pomladni čas kliče tudi po zelenem, po svežini in po novem življenju. Ali veste, kako spomladi diši ob morju, ko iz borovcev veje tisti oster, osvežilen vonj iglic in smole, ki se spoji z razpršenim vonjem slanega morja v zraku? No, takšen je tudi vonj tega mila!

četrtek, 19. april 2018

[VIDEO] Kako izmerimo in popravimo pH

Ena izmed najpombmenejših veščin pri izdelavi domačih kozmetičnih izdelkov je merjenje in posledično popravljanje pH vrednosti našega izdelka.

O pomembnosti ustreznega pH izdelka glede na potrebe naše kože sem že pisala v objavi o pH vrednosti, vendar pa je pH pomemben tudi zaradi stabilnosti in zahtev samih sestavin. Konzervansi imajo specifičen pH razpon, v katerem so učinkoviti; sestavine kot je npr. Carbopol, imajo specifično pH vrednost, pri kateri dajo obliko gela; aktivne snovi kot, recimo, natrijev askorbil fosfat (oblika vitamina C) pa za oksidativno stabilnost potrebujejo pH izdelka v okolici 7. pH izdelka mora vsak domači izdelovalec določiti vnaprej glede na potrebe kože ter glede na zahteve sestavin, ki jih uporablja, ter nato primerno popraviti. 

Za učinkovito popravljanje pH vrednosti pa se mora, predvsem začetnik, spopasti z osvajanjem veščin merjenja in tudi popravljanja pH - najsi bo iz (pre)kislega ali pa iz (pre)bazičnega območja v zaželjeno pH vrednost. Začetnik se mora opremiti le z merilnimi pH indikatorskimi lističi ter raztopino NaOH in raztopino mlečne ali citronske kisline. Za postopek pa - video prikaz pove več kot sto besed.


SaveSave

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...