(Ne)varnost

Preden začnem pisati o pripomočkih, sestavinah, nujno potrebni teoriji in vsem ostalem, naj nekaj besed namenim tudi varnosti. Izdelovanje kozmetike je izredno lep in raznolik konjiček, vendar tudi precej zahteven in v določenih primerih nevaren. Besede, ki sledijo, niso namenjene teroriziranju ali zastraševanju ampak naj bodo opomin o nujnem upoštevanju varnostnih ukrepov.

Pri izdelovanju kozmetike se, hočeš, nočeš, srečamo tudi z zelo nevarnimi snovmi. Med vašimi pripomočki in opremo naj bodo torej na prvem mestu zaščitna obleka, zaščitna očala, maska in seveda rokavice. Skoraj vse sestavine, ki jih uporabljamo pri izdelavi kozmetike so močno koncentrirane snovi in so kot take lahko zelo škodljive, zato bodite vedno pozorni in upoštevajte vse potrebne ukrepe za vašo varnost. Naj naštejem le nekaj izmed najbolj nevarnih snovi, s katerimi imamo opravka pri izdelavi kozmetike.

Baze kot na primer natrijev hidroksid (NaOH) potrebujemo pri izdelavi mila in za korekcijo pH vrednosti emulzij. Baze so jedke snovi, ki lahko tudi zelo razredčene povzročajo opekline in razjede na koži, v nekaterih primerih tudi smrt. Če jih dodamo vodi, se temperatura vode dvigne tudi do 90° Celzija, pri čemer oddaja strupene hlape. Pri uporabi baz vedno nosite rokavice in zaščitna očala, pri izdelavi vodne raztopine pa je poleg tega nujna uporaba zaščitne maske!

Kisline so druga skupina zelo nevarnih snovi. Poznamo veliko kislin, ki se med seboj razlikujejo po moči, učinku in namenu. Tudi kisline v stiku s kožo povzročajo opekline in razjede. Z njimi moramo ravnati enako previdno kot z bazami, torej v rokavicah in z zaščitnimi očali in zaščitno obleko.

Konzervansi so izredno koncentriran strup. Če ne bi bili tako zelo strupeni, pač ne bi mogli konzervirati. Če mislite, da v svoji kozmetiki konzervansov pa že ne boste uporabljali, potem vam, z izjemo izdelave mil in brezvodnih mazil, izdelavo ostale kozmetike močno odsvetujem. Kjer je prisotna voda, so prisotni mikroorganizmi, bakterije in plesni, zato mora izdelek, ki ga ne porabite v nekaj dneh, vsebovati konzervanse. Zavedajte se, da tako kot ne bi pojedli plesnivega kruha ali gnilega jajca, tako tudi ne smete uporabljati okužene ali plesnive kozmetike. Pri tem velja opomniti, da je vsak konzervans pač konzervans in prav vsak – tudi če se ga uporablja v živilski industriji – lahko izzove alergično reakcijo. Konzervanse vedno uporabljajte v skladu z navodili in v količinah, ki jih priporoča proizvajalec. Nikoli ne pretiravajte, vsakršen neposreden stik s kožo pa nemudoma izperite.

Eterična in parfemska olja so prav tako koncentrirane spojine, ki so potencialno toksične in ki lahko v nekaterih primerih povzročijo celo smrt. Ne mislite, da so eterična olja neškodljiva samo zato, ker so naravnega izvora. Prav nasprotno! Mnogo eteričnih in parfemskih olj vsebuje močne alergene, fototoksične snovi, snovi, ki povzročajo epileptične napade ter tudi snovi, ki škodujejo okolju. Nekatera eterična olja so močna topila plastike. Tako eterična kot parfemska olja je potrebno uporabljati v nizkih koncentracijah in nikoli neposredno na koži. Ob neposrednem stiku s kožo dobro izperite. Pri nakupu parfemskih olj je poleg tega biti pozoren, da so le-ta namenjena za kozmetično industrijo (torej označene s »cosmetic grade«), olja za odišavljanje prostorov niso uporabna!

Mnogo sestavin je dobavljivih v obliki drobnega, lahkega skorajda neotipljivega prahu. Ob uporabi teh snovi je potrebno nositi zaščitno masko, prav tako pa moramo paziti, da ob snovi ne prašimo po nepotrebnem.

Preden uporabite katerokoli sestavino, se pozanimajte o njeni škodljivosti, pravilni uporabi in možnih reakcijah. Potrebno je vedeti tudi, kako lahko posamezne sestavine reagirajo med seboj. Preberite si varnostni list in pazite na varnostne ukrepe. Vse sestavine hranite na varnem, izven dosega otrok ali domačih živali, ločeno od prehrambenih sestavin. Vse sestavine dosledno etiketirajte in, če je potrebno, označite s simbolom za strupeno, jedko ali okolju nevarno spojino.

Avtorica tega bloga ne prevzema nikakršne odgovornosti za morebitne posledice ali škodo, nastalo ob nepravilni, nemarni ali nevarni uporabi katerekoli sestavine ali postopka, omenjenih v tem blogu.

Oznake: , , , ,