O domači kozmetiki

V raznih evropskih državah (npr. v Nemčiji, Italiji, Španiji, Franciji pa tudi na Poljskem in Slovaškem) je izdelovanje lastne kozmetike v okolju domače kuhinje prisotno že več let. Obstajajo forumi, knjige, spletne trgovine s sestavinami itd. Celotno svoje znanje dolgujem pravzaprav tujim knjižnim in spletnim virom. V Sloveniji je tega izredno malo; na razpolago ni skoraj nikakršnega gradiva in informacije v slovenskem jeziku so le tiste najbolj osnovne.

Nekaj informacij o lepotilnih pripravkih iz domače kuhinje sicer najdemo tudi v slovenščini, vendar so le-ti tako v izgledu kot v prijetnosti uporabe daleč od prave kozmetike. Tu ne bo govora o maskah iz pretlačenih banan in oblogah iz jajčnega rumenjaka. Ne bo govora (samo) o že stokrat prebranem receptu za izdelavo Galenove hladilne kreme. Tu bo govora o pravi, vrhunski kozmetiki, ki jo lahko izdelamo sami doma. Kot profesionalna – le da boljša, izdelana po meri in zahtevi lastne kože.

Verjamem, da je kar nekaj ljudi, ki jih to področje zanima, pa ne vedo, kje in kako bi se tega lotili. Znanstvena besedila so marsikdaj nerazumljiva, velikokrat pa oviro predstavlja tudi tuj jezik. Prav zato sem se odločila za ta blog – internet je vendarle eden najpreprostejših načinov za širitev in delitev znanja.

Spregovorila bom o emulzijah, emulgatorjih, o različnih oljih, aktivnih snoveh kot so npr. vitamini; pa tudi o zgoščevalcih, stabilizatorjih… Spregovorila bom o površinsko aktivnih snoveh za izdelavo šamponov, balzamov in izdelkov za prhanje. Skočili bomo kdaj pa kdaj v zgodovino, velikokrat pa tudi na področje fizike in kemije. Pogledali bomo, kaj nam ponuja narava in kaj nam ponuja tehnologija, z velikim poudarkom na izbiri naravnega in razgradljivega ter včasih – kjer je to potrebno – bomo sprejeli tudi kakšen kompromis. Šli bomo od teoretičnih podatkov do končnega izdelka, od najbolj enostavnih kombinacij do kompleksnega formuliranja.

Dobrodošli torej vsi, ki jih kozmetika vsaj malo zanima – naj bo to iz čiste radovednosti, iz želje po ustvarjanju ali zaradi raziskovalnega duha. Dobrodošli neuki in čisti začetniki pa tudi tisti, ki znajo mnogo več od mene – v upanju, da bo prevladal kreativni duh in želja po znanju.

Oznake: