Kopalne soli

Preprosta kopalna sol z eteričnim oljem sivke
Preden se vrnem k teoriji emulgatorjev, bi rada predstavila dve varianti za izdelavo kopalnih soli. Recepta sta zares enostavna, sestavine pa lahko dobimo tudi v bližnji trgovini. Kljub njihovi preprostosti dajejo kopalne soli veliko zadovoljstva tako ob izdelavi kot ob uporabi. Kopel s soljo namreč pripomore k negi in regeneraciji kože, sprostitvi mišic in uma, hkrati pa v kombinaciji z eteričnimi olji učinkovito pomiri ali poživi.

Kot že samo ime pove je kopalna sol sestavljena iz soli, zato bomo kot prvo in poglavitno sestavino potrebovali sol. Najbolj primerna sol je groba, nejodirana morska sol. Za preprosto kopalno sol bomo potrebovali še kapljico jedilnega barvila in nekaj kapljic eteričnega olja; za kopalno sol z mehurčki pa še sodo bikarbono in citronsko kislino.

Recept: Preprosta kopalna sol

100 g grobe morske soli 
nekaj kapljic tekoče barve za živila 
nekaj kapljic eteričnega olja (toliko, da vam prijetno diši)

Priprava: 
Soli najprej dodamo barvilo za živila. Dodajamo jo po kapljicah in dobro premešamo, dokler ne dobimo želene barve. Vedeti moramo, da bo barva posušene soli nekoliko manj intenzivna. Če želimo, da bo naša sol imela bolj pisan učinek, torej da bodo nekateri kristalčki bolj temni, nekateri pa bolj svetli, pobarvamo le del soli (npr. dve tretjini), nepobarvano sol pa dodamo kasneje. Po barvanju sol pustimo, da se popolnoma posuši; šele takrat lahko dodamo eterično olje. Tudi eterično olje dodajamo po občutku, dokler nam ne prijetno diši. Sol pokrijemo s papirjem ali prtičkom in pustimo, da se posuši. Šele popolnoma suho sol lahko spravimo v steklene kozarčke, takrat lahko po želji dodamo tudi suhe cvetove sivke, sleza, vrtnic, kamilice itd.

Kopalna sol z mehurčki z eteričnim oljem bora in melise

Recept: Kopalna sol z mehurčki

50 g grobe morske soli 
30 g natrijev bikarbonat (NaHCO3)
20 g citronske kisline v prahu
nekaj kapljic tekoče barve za živila
nekaj kapljic eteričnega olja
 
Priprava: 
Tako kot za preprosto kopalno sol tudi za kopalno sol z mehurčki soli najprej dodamo barve za živila. Barvo naredimo nekoliko bolj intenzivno, saj bo zaradi nebarvanega natrijevega bikarbonata (ali po domače sode bikarbone) končna barva delovala bolj svetlo. Sol popolnoma posušimo in dodamo eterična olja ter pokrijemo s prtičkom ali papirjem in pustimo, da se sol popolnoma posuši. Sodo bikarbono in citronsko kislino dodamo šele, ko je sol popolnoma suha, saj bi v nasprotnem primeru lahko potekla reakcijo med sodo in kislino že v lončku, ne pa v kopalni kadi. Mešanici po želji dodamo tudi suhe cvetove ali zelišča in spravimo v steklene kozarčke.
 
Preprosto kopalno sol lahko v kad dodamo že takrat, ko se kad šele polni z vodo, sol z mehurčki pa je bolje dodati tik preden vstopimo v kad ali takrat, ko že ležimo v kadi. V vodni raztopini sodo bikarbone in citronske kisline namreč poteka reakcija, ob kateri se sproščata voda in ogljikov dioksid. Ta ogljikov dioksid so tisti mehurčki, ki jih boste občutili v kadi kot nežno in sproščujočo masažo ali kot nežen izvir mineralne vode.
 
Če jih spravimo v lepo stekleno embalažo so kopalne soli unikatna in zanimiva darila. Pazite le, da kopalne soli ne podarite nekomu, ki ima na razpolago le tuš!

Oznake: , , , ,