Emulzija v praksi


Izdelana krema v lončku
V dosedanjih objavah je bilo predvsem veliko teorije tako o emulzijah kot o emulgatorjih, a teoriji mora slediti tudi praktično delo. Pogledali si bomo osnovni postopek, po katerem se izdela emulzijo tipa O/V.
 
Za primer bomo vzeli formulo, ki jo bomo namenoma sestavili v bolj enostavni obliki. Takšna krema sicer ni najboljši dosežek formuliranja, vendar pa je zaradi svoje preprostosti primerna za začetnike.
 
Kot se še spomnite, se emulzije načeloma delijo v tri faze: A, B in C. Osnovne in nepogrešljive sestavine za emulzijo so: voda, zgoščevalec vodne faze, emulgator, koemulgator (če ga emulgator potrebuje), olja ali maščobe, konzervans ter seveda korektorji pH (raztopina mlečne kisline ali natrijevega hidroksida).

Naša formula se bo glasila takole:
 
Faza A
voda do 100 (voda mora biti destilirana, brez nobenih dodatkov!)
glicerin 5 (vlažilna sestavina)
ksantan gumi 0,3 (zgoščevalec vodne faze)
 
Faza B
methyl glucose sesquistearate 3 (emulgator)
cetilni alkohol 1,5 (koemulgator)
karitejevo maslo 3
olivno olje 7
riževo olje 5
 
Faza C
tokoferol 1 (antioksidant)
olje muškatne vrtnice 2
pantenol (razt. 75%) 1,5 (aktivna sestavina)
cosgard (dehydroacetic acid, benzyl alcohol) 0,5 (konzervans)
parfemsko ali eterično olje q.s.
pH 5
 
Če zapisa te formule ne razumete dobro ali če katerega izmed znakov ali okrajšav ne poznate, si preberite Kako se piše in bere formule ali zapišite vprašanje med komentarje. Za opis potrebnega pribora pa poglejte objavo Pripomočki in oprema.
 
Faza A - gel iz ksantan gumija
Postopek:
V tej objavi bom postopek namenoma opisala zelo natančno, korak za korakom. Načeloma so opisi postopkov veliko krajši in zgoščeni, saj zajemajo le najbolj pomembne informacije. Priporočam, da v primeru, da emulzije izdelujete s paličnim mešalnikom, delate vsaj 100 g naenkrat. Manjše količine so s paličnim mešalnikom pogosto težko izvedljive.
 
Za vse postopke izdelave velja, da je potrebno ob izdelavi emulzije biti ustrezno varnostno zaščiten, pribor pa mora biti čist in po potrebi steriliziran.
 
Priprava faze A: za pripravo faze A s ksantanom obstaja več možnosti, v uporabi sta predvsem dva, ki jih bom tu opisala. Osebno najraje uporabljam prvega, sami se morate odločiti, kateri vam bolj leži.
 
Faza B - olje, emulgator, koemulgator
Prvi način: vzemite stekleno čašo in vanjo odtehtajte potrebno količino glicerina. Posebej stehtajte ksantan gumi in potrebno količino vode. Ksantan gumi dodajte glicerinu, z žličko dobro premešajte in ga enakomerno razporedite v glicerinu, tako da se vse grudice zdrobijo. Dobili boste gosto, želatinasto zmes. Počasi po malem dodajajte vodo in vsakokrat dobro premešajte, da se želatinasta zmes popolnoma porazdeli po vodi. Nadaljujte, dokler ne porabite vse vode. Dobljeni gel pustite še nekaj časa, da se ksantan gumi popolnoma namoči in gel postane zares homogen. Po potrebi ga za nekaj sekund mešajte s paličnim mešalnikom.
 
Drugi način: v stekleno čašo odtehtajte potrebno količino vode in glicerina ter dobro premešajte. Posebej odtehtajte ksantan gumi in ga v enakomerni ter rahli plasti posujte ksantan gumi na površino vode. Nikar ne pomešajte, temveč pustite nekaj ur, da se ksantan gumi sam namoči in ustvari gel. Šele ko v vodi ni več videti belih grudic, lahko dobljeni gel za nekaj sekund zmešate s paličnim mešalnikom.
 
Emulgiranje s paličnim mešalnikom
Priprava faze B: v drugo stekleno čašo odtehtajte zapisane količine olj, masel ter emulgatorja in koemulgatorja.
 
Priprava na emulzijo: v vodni kopeli segrevajte fazi A in B. S termometrom nadzorujte temperaturo obeh faz. Med segrevanjem se bodo masla, emulgator in koemulgator stopili, vendar morate počakati na pravilno temperaturo. V našem primeru bo to 80° Celzija.
 
Emulgiranje: ko fazi dosežeta potrebno temperaturo, dvojni grelec odstavimo z ognja. Fazo B vlijemo v fazo A (torej maščobe vlijemo v gel) ter takoj nato vklopimo palični mešalnik in mešamo, dokler zmes ne postane bela – olje in voda sta emulgirala. Pri mešanju s paličnim mešalnikom pazimo, da v emulzijo ujamemo čim manj zraka, zato glave mešalnika ne dvigujmo preveč in prepogosto iznad gladine emulzije. Ko zmes postane kremasto bela, lahko čašo odstranimo iz vode ter še nekaj minut mešamo s paličnim mešalnikom. Emulzija se bo počasi začela gostiti in ohlajevati, takrat lahko z mešanjem prenehamo. Pustimo, da temperatura emulzije pade pod 40° Celzija ter dodamo fazo C.
 
Emulzija po dodatku hladne C faze
Faza C: vsako sestavino stehtamo ter jo posebej dodamo emulziji, po vsakem dodatku emulzijo premešamo. Eterično ali parfemsko olje seveda dodajamo po kapljicah, dokler nam prijetno ne zadiši. Ne pozabimo na konzervans!
 
Nazadnje se prepričamo še o pH vrednosti naše emulzije. pH indikatorski listič pomočimo v emulzijo, odvečno kremo obrišemo ter primerjamo dobljeno vrednost s skalo, ki je narisana na škatlici. V primeru, da ima naša emulzija prenizek pH, dodamo emulziji nekaj kapljic raztopine natrijevega hidroksida (dviguje pH) ter ponovno izmerimo pH. Po potrebi postopek ponovimo. V primeru, da ima naša emulzija previsok pH, dodamo nekaj kapljic raztopine mlečne kisline (zniža pH) ter ponovno izmerimo pH. Po potrebi postopek ponovimo.
 
Če smo med mešanjem v našo emulzijo vtepli preveč zraku in zaradi tega naša krema ni gladka, jo dobro premešajte z žlico in pustite pokrito v čaši do naslednjega dne. Naslednji dan jo dobro premešajte in poskusite iztisniti vse zračne mehurčke, ki so se nabrali v emulziji.
 
Tako! Naša emulzija je narejena, sedaj jo še preložimo v lepo embalažo ter jo začnemo uporabljati!

Oznake: , , , , , , ,