Pilingi za telo


Osvežilni metin piling
Preprosti pilingi za telo so eden izmed mnogih izdelkov, ki si jih lahko uspešno pripravimo doma tudi brez predznanja. Različic je kar nekaj, osnovne sestavine pa se najdejo v vsaki kuhinji.
 
S solnim pilingom ali drugimi pilingi nežno zmasiramo celotno telo med tuširanjem, nato pa dobro izmijemo ostanke soli in olja s kože. Pilingi zaradi drobnih abrazivnih delcev odstranijo odmrlo kožo in pospešijo krvni obtok, olje pa pusti kožo mehko in gladko. S pilingi kakorkoli ne gre pretiravati, dvakrat do trikrat na mesec je več kot dovolj za odstranitev mrtvih celic, hkrati pa tako pustite koži dovolj časa, da se obnovi.
 
Za dober piling za telo pravzaprav potrebujemo malo: abrazivno sestavino, ki bo kožo nežno oluščila, rastlinsko olje po naši izbiri, eterično olje ter po želji suha zelišča, cvetove ali začimbe. Receptov na razpolago je veliko, razlikujejo se tako po uporabljenih sestavinah kot tudi po razmerjih med njimi. Za nobeno izmed možnih variacij ni mogoče trditi, da je edina prava – vse je odvisno od naše kože in seveda naših želja in okusov. Spodaj opisan recept je le eden izmed mnogih, zato sem v nadaljevanju poskusila opisati tudi možne zamenjave, prilagoditve in variacije.

Sol in listi mete v možnarju
Osvežilni metin piling za telo
fino mleta morska sol 80
rastlinsko olje 18
posušeni listi mete 2
eterično olje mete q.s.
 
Postopek priprave:
V možnar stresemo fino mleto sol in posušene liste mete. Tremo, dokler se posušeni listi mete ne spremenijo v prah ter se dobro zmešajo s soljo. Zmes preložimo v posodo ter dodamo rastlinsko olje in nekaj kapljic eteričnega olja mete. Dobro premešamo ter damo v primerne kozmetične lončke.
 
Abrazivne sestavine
Osnova vsakega pilinga za telo je sestavina, ki zaradi svoje abrazivnosti odstrani odmrle kožne celice, hkrati pa mora biti dovolj nežna, da kože ne rani ali poškoduje. Primerne sestavine lahko najdemo tudi v naši kuhinji: sol, sladkor, natrijev bikarbonat, moke iz raznih žit ali oreškov itd. Sol in sladkor sta primerna le za piling za telo, saj sta precej groba; ostale sestavine pa so navadno bolj nežne.
 
Sol mora biti obvezno fino mleta; groba sol bi našo kožo lahko opraskala ali ranila. Za piling lahko uporabimo razne vrste soli: navadno morsko sol, soli iz Mrtvega morja, himalajsko sol, Epsomovo sol itd, paziti moramo le, da so fino mlete. Soli iz Mrtvega morja vsebujejo veliko broma, magnezija in ostalih mineralov, prav zaradi te posebne sestave naj bi po nekaterih raziskavah doprinesle k izboljšanju mnogih kožnih in revmatičnih obolenj. Tudi Epsomova sol (znana tudi pod imenom grenka sol, kemijsko ime je magnezijev sulfat heptahidrat) je znana po svojih lastnostih, saj zmanjšuje vnetja in sprošča mišice. Pri vsem tem se moramo zavedati, da takšne trditve veljajo predvsem za (časovno daljše) kopeli, v katerih je sol raztopljena. Katerakoli sol v pilingu je v stiku s kožo le kratek čas, zato sta njen uspeh in delovanje močno omejena.
 
Tako kot sol mora biti tudi sladkor fino mlet. Za piling za telo ne priporočam kristalnega sladkorja temveč nerafiniran, drobno mlet trsni sladkor tipa muscovado ali podobno. Kristalčki belega ali rjavega rafiniranega sladkorja bi lahko bili preveč agresivni, sladkor v prahu pa je preveč nežen. Potrebno količino soli iz recepta enostavno zamenjamo z enako količino fino mletega sladkorja. Nerafiniran trsni sladkor se zaradi svojega specifičnega karamelnega vonja zelo dobro poda k eteričnim ali parfemskim oljem s sladko noto kot npr. vanilija, sladka pomaranča ipd. Pilingu iz sladkorja lahko po želji dodamo tudi žličko kakava v prahu, s čimer bo naš piling postal še bolj razkošen in prijeten. (Žal, nekoliko manj prijetno bo čiščenje kadi po uporabi takšnega pilinga.)
 
Razne moke iz oreškov ali žit, npr. ovsena moka ali moka iz mandljev, so v nasprotju s soljo ali sladkorjem veliko bolj nežni do kože. Zaradi zares drobno mletih delcev ter zaradi vsebnosti maščob oziroma škroba so primerne za občutljivo ali nežno kožo, zato se jih navadno uporablja za obraz.
 
Olje in razmerje med oljem in abrazivno sestavino
Za piling izberite tisto olje, ki vam je všeč. Olivno olje naredi kožo izredno mehko, vendar pa je lahko njegov vonj za nekatere odbijajoč. Uporabite lahko sončnično, sojino, jojobino ali katerokoli olje, ki ga imate na razpolago. V poštev pridejo tudi rastlinska masla, ki se v kontaktu s kožo hitro stopijo, npr. karitejevo ali kokosovo maslo.
 
V različnih receptih boste našli različna razmerja med oljem in abrazivno sestavino. To razmerje gre lahko od 50% olja ter 50% abrazivne sestavine do 15% olja in 85% abrazivne sestavine. Več olja pomeni načeloma nežnejši piling, vendar pomeni tudi več mastnih ostankov v kopalni kadi ali tušu. Manj olja pa pomeni bolj suh in drobljiv piling, ki se zlahka izmuzne med prsti in konča v odtoku. Osebno imam najraje do 20% olja, vendar ni nujno, da bodo moje količine ustrezale tudi vam.
 
Eterična ali dišavna olja ter suha zelišča 
Uporaba zmletih suhih zelišč pilingu doda barvo, vonj in svojstven čar. V piling s soljo se podajo vsa suha zelišča, npr. meta, sivka, melisa, cvetje vrtnice, bezga, kamilice itd. Pazimo le, da jih zmeljemo v zares droben in fin prah ter da dodamo eterično olje, ki se lepo ujema z uporabljenimi zelišči.
 
V piling s sladkorjem pa se odlično podajo začimbe in sadje, npr. suha pomarančna ali limonina lupinica, cimet, klinčki v prahu, vanilijin strok ipd. Seveda pazimo, da so začimbe drobno zmlete. Cimet in klinčke v prahu dodajajmo varčno, saj lahko v nekaterih primerih sprožijo alergično reakcijo. Enako velja za njuni eterični olji.
 
Kot sem zgoraj omenila, moramo kombinacijo eteričnih ali parfemskih olj in suhih zelišč in začimb, ki jih bomo uporabili, pazljivo izbrati. Vonji naj se med seboj skladajo in dopolnjujejo. Poleg tega lahko z izbiro zelišč, začimb in eteričnih olj vsak piling prilagodimo trenutnemu razpoloženju. Za sproščanje in umirjanje bomo izbrali sivko ali morda kamilico, za poživitev meto, agrume ali iglavce. Za trenutke razvajanja pa so primerni sladki in cvetni odtenki vanilije, ylang-ylanga, vrtnice ali drugih čutnih vonjev.

Oznake: , ,