Vitamin E (tokoferol)

Tokoferol
Vitamin E je ime za skupino kemijskih spojin, ki je sestavljena iz dveh glavnih skupin: tokoferolov in tokotrienolov. V kozmetiki se največ uporabljajo tokoferoli, zato se bomo posvetili predvsem tej skupini.
 
Tokoferoli so organske spojine, ki spadajo med fenole (kemijske spojine, ki imajo –OH hidroksilno skupino vezano na aromatski obroč). Poznamo štiri vrste tokoferolov: alfa, beta, gama in delta, pri čemer naj bi imel alfa največjo antioksidativno moč, delta pa najmanjšo. V naravi se tokoferol ponavadi pojavlja kot mešanica zgoraj naštetih tokoferolov in tokotrienolov, najdemo pa ga npr. v olju pšeničnih kalčkov, olju brusnice itd.
 
Uporaba v kozmetiki 
Vitamin E se uporablja kot aktivno sestavino, ki ima mnogo različnih lastnosti. Seveda je na prvem mestu njegova antioksidativna moč: ne samo, da ščiti olja pred žarkostjo, temveč tudi pomaga v boju proti prostim radikalom. Tokoferol lahko v koži zadrži več vlage, koža je posledično bolj napeta in zdrava. Izboljša tudi elastičnost kože, zato je nepogrešljiva sestavina anti-age krem in emulzij proti strijam. Vitamin E poleg tega zmanjša škodljive posledice UV žarkov, igra pa tudi veliko vlogo pri celični obnovi, celjenju ran in vzpodbuja protivnetno aktivnost kože. Prav zato ga pogosto najdemo tudi v kremah za sončenje in za po sončenju.

Čisti tokoferol je gosto tekoča, oljnata tekočina rumeno-rjave barve, topen v maščobah in netopen v vodi. Je neodporen na toploto in svetlobo. Tokoferol je zelo močen antioksidant, v nobenem primeru pa tokoferol ni konzervans. Tokoferol lahko upočasni proces žarkosti pri rastlinskih oljih vendar pa ne deluje zaviralno na rast bakterij in gliv, zato nima konzervirnih lastnosti.
 
Tokoferol koža dobro prenese, reakcije so izredno redke. V kozmetiki se uporablja v količinah do 5%, vendar pa so klinične študije dokazale, da zadostuje že 1-2%. Kljub temu so v preteklosti obstajali tudi izdelki, ki so vsebovali do 25% vitamina E. Tako velika količina vitamina E lahko v redkih primerih povzroči kontaktni dermatitis, zato svetujem, da se v vaših izdelkih omejite na priporočeno količino (do 5%). Za upočasnitev procesa oksidacije rastlinskih olj pa zadostuje že 0,25-0,5% tokoferola. Ker je čisti tokoferol občutljiv na toploto, ga v emulzije vedno dodajamo v hladni C fazi. Če pa ga moramo segreti, naj bo to le za kratek čas, pri tem se izogibajmo temperaturi nad 60° Celzija. Čisti tokoferol hranite v hladnem, suhem in temnem prostoru.
 
Tokoferil acetat (levo) in tokoferol (desno)
Tokoferol ali tokoferil acetat?  
V kozmetične namene se največ uporabljajo alfa tokoferol ali mešanica alfa, beta, gama in delta tokoferolov (INCI: tocopherol) ter tokoferil acetat (INCI: tocopheryl acetate). V literaturi in študijah o tokoferil acetatu kot kozmetični sestavini obstaja veliko nasprotujočih si ugotovitev in zaključkov: medtem, ko ostaja dokaz o učinkovitosti tokoferola nespremenjen, pa je kozmetična učinkovitost tokoferil acetata v zadnjih letih postavljena pod vprašaj.
 
Antioksidativne lastnosti tokoferola na kožo so znane že več desetletij, pred približno dvajsetimi leti pa se je za v kozmetiki začel uporabljati predvsem tokoferil acetat. To je ester med tokoferolom in ocetno kislino. Tokoferil acetat je svetle, rumene barve in prav tako gosto tekoč. V nasprotju s tokoferolom je tokoferil acetat odporen na svetlobo in toploto, zato je inovatorjem in proizvajalcem prinesel veliko olajšanje, uporabnikom pa, žal, le reklamo.
 
Domnevali so, da se tokoferil acetat na koži obnaša podobno, kot če ga zaužijemo. V prebavnem sistemu se zaradi močno kislega okolja ester razcepi na tokoferolni del in na acetatni del, zato lahko naše telo prvi del prepozna kot tokoferol in ga tudi izkoristi. Na koži naj bi se ta cepitev odvijala s pomočjo encimov, vendar pa so kmalu ugotovili, da teh encimov v človeški koži ni mogoče najti, zato se tudi cepitev estra ne more izvršiti. Nekatere študije na miših so sicer dokazale, da je hidroliza tokoferil acetata v koži možna, vendar je le-ta izredno počasna in majhna – razcepil naj bi se le 1% tokoferil acetata. Koža zaradi tega ne more izkoristiti tokoferolnega dela molekule, antioksidativna moč tokoferil acetata je torej v kozmetičnih izdelkih izredno majhna.
 
V zadnjih letih se v kozmetiki počasi opušča uporabo tokoferil acetata v prid čistega tokoferola. Tudi pri izdelavi domače kozmetike se uporablja predvsem tokoferol. Kljub temu, da je manj odporen na toploto in svetlobo, vsestranska uporabnost in učinkovitost odtehtata njegove šibke točke. Uporabljamo ga lahko za vse vrste emulzij za vse tipe kože, poleg tega pa ga lahko dodamo oljnim maceratom, hladilnim mazilom in drugim izdelkom z visoko vsebnostjo rastlinskih olj, saj jih uspešno ščiti pred prehitro oksidacijo in žarkostjo. Vitamina E oziroma tokoferola ne moremo uporabiti pri izdelavi mila, saj se zaradi visoke pH vrednosti in visokih temperatur uniči.

Oznake: , , , ,