Glicerol ali glicerin

Glicerol ali glicerin je kemijska spojina, ki spada med polivalentne alkohole ali poliole (ang. polyol). Polioli so spojine, ki imajo več kot dve funkcionalni hidroksilni (-OH) skupini. Prav zaradi teh hidroksilnih skupin je glicerol izredno higroskopičen in zelo dobro topen v vodi.
 
Glicerol je v naravi izredno razširjen, saj je kot sestavina fosfolipidov in trigliceridov prisoten v vseh rastlinskih in živalskih celicah. Fosfolipidi so lipidi, ki vsebujejo fosfat, takšne spojine najdemo npr. v lecitinu; za trigliceride pa že vemo, da so glavna sestavina vseh maščob.
 
Kot sem omenila v objavi O izdelavi mila - kaj je milo?, je milo produkt reakcije med bazo in maščobnimi kislinami. Maščobne kisline iz trigliceridov reagirajo z natrijevim hidroksidom, pri čemer se odcepi glicerol, ki z bazo ne reagira. V vsakem domačem izdelanem milu je zato prisoten tudi glicerol. Saponifikacija ali umiljenje je pravzaprav tudi eden izmed postopkov industrijskega pridobivanja glicerola, vendar je pridobivanje in prečiščevanje precej zamudno in drago, zato se večina glicerola pridobiva sintetično, npr. iz polipropilena.
 
Glicerol se uporablja v kozmetični, prehrambeni in farmacevtski industriji. Pomemben je tudi v drugih gospodarskih panogah, kot npr. za izdelavo zaščitnih premazov ali eksploziva. Seveda pa nas v tej objavi glicerol zanima le s kozmetičnega stališča, kjer ga uporabljamo predvsem zaradi njegovih vlažilnih lastnosti.
 
Uporaba v kozmetiki
Glicerol je viskozna, gosta tekočina prozorne barve, brez vonja in sladkega okusa. Je odporen na toploto, zato ga v emulzije lahko damo v fazo A; v njem navadno dispergiramo ksantan gumi. Naprodaj je kot 85% ali večodstotna raztopina v vodi.
 
Glicerol je zelo dobro topen v vodi in izredno higroskopičen. V preprostih besedah bi lahko rekli, da je izredno »žejna« sestavina – nase lahko veže velike količine vode. Zaradi njegove nizke cene, dobrih vlažilnih lastnosti in ker ga koža zares dobro prenaša, je to najbolj uporabljena vlažilna sestavina v kozmetiki.
 
Dolga leta je bilo splošno uveljavljeno mnenje, da glicerin v količinah do 5% kožo vlaži, nad 5% pa kožo izsušuje. Takšno prepričanje je bilo najbrž povezano z njegovo izredno higroskopičnostjo. Prepričani so namreč bili, da glicerin v prevelikih odstotkih namesto da bi kožo vlažil, iz nje posrka še tisto malo vlage, ki jo ima. Z raziskavami in testi pa so nekaj let nazaj dognali, da so takšna prepričanja napačna. Glicerol kožo vlaži tudi, če ga uporabljamo v visokih odstotkih, pomembno je le, da je v formuli vedno dovolj vode. Glicerina ne smemo uporabiti na koži čistega.
 
Glicerol lahko uporabimo v skorajda vseh kozmetičnih izdelkih. V naravnem domačem milu je že sam po sebi prisoten, drugod pa ga lahko dodamo v količinah tudi do 40%. Primeren je za kreme za roke, telo in obraz, za šampone in tekoče detergente, za zobne paste, mazila za ustnice itd.
 
Poleg tega, da bo našo kožo navlažil, bo glicerin kozmetičnim izdelkom doprinesel še druge lastnosti. Zaradi njegovega sladkega okusa in neškodljivosti je primeren za izdelavo zobnih past. V tekočih detergentih in šamponih omili agresivno delovanje površinsko aktivnih snovi na kožo ali lase. V emulzijah je dobrodošla sestavina, saj povečuje mazljivost kreme, hkrati pa poskrbi, da se ohranja določena količina vlage, ki varuje izdelek pred izsušitvijo.
 
Seveda ima s strani formuliranja glicerol nekaj slabih lastnosti. Glicerol je dobra vlažilna sestavina, ki pomaga tudi najbolj suhi koži. Za razliko od vode pa glicerin z naše kože ne hlapi, temveč na njej pušča tanek film. Prav zaradi tega lahko v prevelikih količinah mastno kožo naredi svetlečo ter daje občutek, kot bi se koža še bolj mastila.
 
Tudi v relativno nizkih koncentracijah pušča glicerol na koži lepljiv občutek, kot bi se namazali s sladkorno raztopino. Lepljiv občutek je pogosto podkrepljen z uporabo drugih vlažilnih sestavin (npr. pantenol). Občutek izgine šele, ko se izdelek dobro vpije v kožo. Emulzije z nekoliko večjimi količinami glicerola pogosto dajejo občutek mastne kreme (četudi je količina maščob nizka!), saj se zdi, kot bi se nikakor ne vpile.
 
Kot sem zgoraj omenila, lahko v teoriji glicerol uporabimo tudi v velikih količinah (krema Glysolid ima npr. 38% glicerina), vendar pa moramo znati dobro uravnovesiti vse ostale sestavine, da bo krema prijetna ob uporabi. Pri izdelavi domače kozmetike lahko glicerol uporabite v poljubni koncentraciji, pri čemer bodite pozorni na tip izdelka in tip kože, kateri je izdelek namenjen.
 
Za kreme za obraz vam svetujem, da se omejite na 5%, pri izdelkih za mastno kožo bodite bolj pozorni in po potrebi zmanjšajte količino glicerina na 2 ali 3 odstotke. V kremah za telo ostanite pri 10% ali tudi manj, saj je lepljiv občutek na nogah vse prej kot prijeten. V kremah za roke lahko količino glicerina povečate, za izredno suhe noge pa pridejo v poštev tudi kreme s 25% glicerina. V takem primeru priporočam, da se s kremo namažete zvečer, preden greste spat, ter si na noge nadenete nogavice.
 
Če uporabljate tudi druge vlažilne sestavine bodite seveda pozorni na medsebojno delovanje in občutek, ki ga izbrane sestavine pustijo na koži. Glede na uporabljene sestavine količino glicerola primerno zmanjšajte, da se izognite lepljivemu ali mastnemu občutku.

Oznake: , , , ,