Kako zasnovati formulo za kremo za telo?


Osnutki za izdelavo formule
Prvi koraki v izdelavi domače kozmetike so zagotovo težki, ne samo zaradi obilice informacij, ki jih je potrebno vedeti, temveč tudi zaradi strahu in včasih pomanjkanja veščin. Zato večina navadno začne tako, da kopira formule, ki so jih preizkusili drugi izdelovalci. To je seveda popolnoma pravilno, saj na tak način začetnik pridobi osnovno znanje in spozna tudi praktično plat. Vsi domači izdelovalci kozmetike pa se slej ko prej soočijo z željo, da bi sami zasnovali svojo lastno kremo. In kaj takrat?
 
Se spomnite objave o tem, Kako se piše in bere formule? Če ste pozorno prebrali objavo, se najbrž spomnite, da se vse recepte za emulzije vedno piše v količinah za 100 gramov, saj količine tako enostavno prenesemo v odstotke. 100 gramov pomeni 100%, 3 grame pomeni 3% in obratno: če moram neko sestavino uporabiti v količini 3% bo to odgovarjalo 3 gramom. Prav zato tolikokrat ponavljam: recepte vedno pišite za sto gramov!
Najbrž se spomnite tudi, da se formule za emulzije načeloma delijo v tri faze: vodno A fazo, maščobno B fazo in hladno C fazo. Takšen zapis formule velja za »dodelano« formulo, vendar pa se »izmišljanje« recepta začne povsem drugje!
 
Oblikovanje novega recepta ne začnemo z oblikovanjem vodne A faze, temveč z oblikovanjem maščobne faze. Morda se vse skupaj sliši komplicirano, vendar ni. Da bi bila idejna zasnova formule lažja, sem poskusila izpisati neke osnovne smernice. Tokrat se bom posvetila kremam za telo, postopoma pa bomo pogledali tudi ostale emulzije.
 
1) Količina maščobne faze
Pri formuliranju emulzij se navadno najprej odločimo, kako mastno oz. hranljivo kremo bi želeli. Pri kremah za telo se maščobna faza navadno giblje med 10 in 30%. 10% mastne faze pomeni izredno lahko kremo, 20% srednje mastno kremo, 30% pa zelo, zelo mastno kremo. 35% maščobne faze je že zares veliko, za izdelavo krem s tako obilno maščobno fazo je potrebno dobro uskladiti sintetična mazljiva olja z rastlinskimi olji in voski, da se izognemo težkemu in mastnemu občutku.
 
Seveda naj takoj opomnim, da se pod izrazom »maščobe« ali »maščobna faza« v tem primeru skrivajo rastlinska olja in masla, sintetična olja in seveda tudi vsi lipofilni emulgatorji in koemulgatorji ter vsi zgoščevalci maščobne faze (voski, cetil palmitat…) kot tudi nekatere aktivne sestavine (npr. tokoferol!).
 
Odločitev o količini maščobne navadno temelji na različnih dejavnikih, najbolj pomembna sta tip kože in letni čas. Glede na letni čas so kreme bolj mastne pozimi in bolj lahke poleti. Glede na tip kože so navadno bolj mastne, če je koža suha ter lažje, če je koža normalna. Poudarjam zadnjih nekaj besed: kreme so lažje v primeru normalne, ne pa mastne kože – na nogah je koža redkokdaj mastna, zato 10% maščobne faze velja navadno za normalno kožo. Seveda se kriterija glede na tip kože in letni čas pokrivata in dopolnjujeta: zelo suha koža bi pozimi potrebovala okoli 25-30% odstotkov maščobe, poleti pa le 20%. Normalna koža bi pozimi potrebovala okoli 20% maščobne faze, poleti pa le 10-15%.
 
2) Konsistenca in emulgator
Ko smo določili, kolikšno količino maščobne faze bi radi, se odločimo za konsistenco. Konsistenca je lahko zelo različna: mleko za telo, nekoliko bolj gost losjon za telo ali pa kompaktna krema. Mleko ali losjon bomo dali v plastenko, kompaktno kremo pa v lonček. Na konsistenco lahko vplivajo različne sestavine: vrsta emulgatorja, vrsta in količina zgoščevalca vodne faze, vrsta in količina koemulgatorja ali zgoščevalca maščobne faze ter vrsta in količina rastlinskih masel.
 
Najbolj pomembna dejavnika sta vsekakor izbira emulgatorja in zgoščevalca vodne faze. Skladno s količino maščobne faze, ki smo jo določili v prvem koraku ter skladno s konsistenco, ki bi jo želeli, izberemo naš emulgator. Seveda niso vsi emulgatorji primerni za vse tipe emulzij, zato moramo zelo dobro poznati lastnosti naših emulgatorjev. Samo za primerjavo: z emulgatorjem Montanov 68 (cetearilni alkohol, cetearilni glukozid) ne bomo izdelali mleka ali losjona za telo, temveč le bolj kompaktne kreme. Nasprotno pa bo methyl glucose sesquistearate lahko dal mleko, losjon ali kompaktno kremo – pač odvisno od tega, kako ga uporabimo in kombiniramo.
 
Drug najpomembnejši dejavnik za konsistenco je zgoščevalec vodne faze. Le-ta bistveno vpliva na stabilnost, konsistenco in tudi na mazljivost. Pomembno je, da glede na konsistenco, ki bi jo radi dosegli, izberemo tudi zgoščevalec vodne faze.
 
Povečanje konsistence z uporabo koemulgatorjev, voskov in rastlinskih masel sicer ni napaka, vendar ni najbolj primeren način, če želimo ustvarjati izdelke, ki se bodo lahko kosali z najbolj profesionalnimi. Če za hip pustimo ob strani ekonomsko plat (zgoščevanje emulzije s prekomerno uporabo voskov ali koemulgatorjev stane neprimerno več kot uporaba zgoščevalcev vodne faze) in se posvetimo predvsem prijetnosti ob uporabi, bomo ugotovili, da so kreme z obilico koemulgatorjev in voskov navadno manj prijetne za uporabo. Prevelika količina cetearilnega ali cetilnega alkohola npr. da kremo, ki med mazanjem pušča za seboj ogromno bele sledi, kot bi se mazali z milom. Prevelika količina voskov pa da kremo, ki se ne lepo razmaže in ustvarja občutek, da pod roko »bremza«. Osebno zato svetujem, da uporabo zgoščevalcev maščobne faze omejite, kolikor je mogoče, oziroma da jih uporabite s točno določenim namenom in dobro uravnovešene z ostalimi sestavinami maščobne faze.
 
3) Oblikovanje maščobne faze
Sedaj imamo že izpisane tri pomembne informacije: količina maščob, konsistenca, ki jo želimo ter emulgator. Čas je, da izoblikujemo našo maščobno fazo. Kot prvi korak moramo najprej ugotoviti, kolikšno količino emulgatorja potrebujemo. Te informacije so navadno podane v tehničnih spremnih listih oziroma nam jih mora posredovati prodajalec.
 
Za primer vzemimo, da bi radi izdelali mleko za telo z 20% maščobne faze. Izbrani emulgator je methyl glucose sesquistearate. Pogledamo, kakšne so tehnične zahteve in lastnosti tega emulgatorja: za emulzije tipa mleko ali losjon potrebuje 15-25% maščobne faze, uporablja pa se ga v količinah od 2-3% z dodatkom do največ 3% zgoščevalcev maščobne faze. (Iz teh zadnjih vrstic je že razvidno, da bi bila tekoča emulzija tipa mleko ali losjon z maščobno fazo 40% nemogoča – v tem primeru bi morali izbrati drug emulgator!!).
 
Iz tehničnih spremnih listov smo torej dobili vse informacije, ki smo jih želeli. Za naše mleko za telo z 20% maščobne faze bomo potrebovali 2-3% emulgatorja in 3% koemulgatorja. Recimo, da bomo uporabili 3% emulgatorja in 2% koemulgatorja. Za naš koemulgator si bomo izbrali cetilni alkohol. Od celotne maščobne faze (20%) bomo 3% namenili emulgatorju, 2% koemulgatorju, imamo torej na razpolago še 15% (20-3-2=15).
 
Teh ostalih 15% sedaj oblikujemo po naših željah: določimo rastlinska olja in masla ter sintetična olja. V primeru, da se uporabi sintetičnih olj izogibate, morate maščobno fazo izoblikovati z nekoliko več pazljivosti, saj bo mazljivost slabša. Če vam sintetična olja ne predstavljajo ovire, vam svetujem, da jih uporabite do največ v enakih količinah kot uporabljate rastlinska olja in masla. Za primer: od teh 15%, ki so nam ostali, uporabite največ 7,5 sintetičnih olj in 7,5 rastlinskih olj in masel. Prevelika količina sintetičnih olj (torej količina, ki je večja od količine rastlinskih olj ali masel) da namreč občutek prazne kreme. Kar se tiče uporabe masel prav tako svetujem, da se omejite: uporaba masel namreč močno vpliva na mazljivost in kompaktnost kreme. Kolikšna je ta količina, vam ne morem natančno povedati, saj je precej odvisna od vsakega posameznika. Osebno se v lahkih kremah za telo omejim na 1% masel, v zelo mastnih kremah za telo pa uporabim največ 5% masel, pri čemer seveda pazim tudi na tip masla.
 
Pri oblikovanju maščobne faze moramo biti pozorni na to, da nekaterih rastlinskih olj ne smemo segrevati. Ta olja bomo seveda upoštevali v izračunu maščobne faze, vendar pa jih bomo dodali šele v hladni C fazi! Olja, ki so občutljiva na toploto zato posebej označimo, da jih bomo ob prepisovanju formule zapisali v fazo C.
 
4) Oblikovanje vodne faze 
Ko smo izoblikovali maščobno fazo, pride na vrsto vodna faza. Z zasnovo vodne faze navadno ni težav, saj vsebuje le vodo, zgoščevalec vodne faze in glicerol. V vodno fazo včasih namesto vode vključimo druge vodne sestavine kot npr. gel iz aloje ali hidrolate. Te sestavine se štejejo kot vodna faza in nadomestijo del vode.
 
Zelo pomembna odločitev je seveda izbira zgoščevalca vodne faze in določanje njegove količine. Kot sem že omenila zgoraj, je izbira le-tega odvisna od konsistence, ki jo želimo doseči, vendar pa moramo upoštevati tudi mazljivost. Za kompaktno kremo bomo izbrali zgoščevalce, ki dajo kompaktno, trdno gel strukturo kot npr. poliakrilat, Carbomer ali Carbopol, katerim dodamo do 0,2% ksantan gumija. Za mleka ali losjone pa lahko izberemo ksantan gumi, ki ga uporabimo največ do 0,4%. Več o zgoščevalcih vodne faze in ksantan gumiju si lahko preberete na povezavah, podrobne objave o ostalih zgoščevalcih pa sledijo.
 
V tem koraku torej določimo vrsto in količino vodnega zgoščevalca, določimo količino glicerola in – če želimo – količino hidrolata ali gela iz aloje. Količino vode trenutno zapišemo samo kot »voda do 100«, saj še ne vemo natančno, koliko je bomo potrebovali. Natančen izračun lahko naredimo šele, ko imamo zapisano celotno formulo z vsemi sestavinami.
 
5) Oblikovanje hladne C faze – vlažilne in aktivne sestavine, konzervans
Eden izmed zadnjih korakov je določitev vlažilnih in aktivnih sestavin. Velika večina vlažilnih in aktivnih sestavin se navadno dodaja v hladni C fazi, saj so neodporne na toploto. Vlažilne sestavine izbiramo glede na letni čas in glede na tip kože. Suha koža potrebuje več vlažilnih sestavin kot normalna koža. Velja poudariti, da je za suho kožo bolj pomembna količina in izbira vlažilnih sestavin kot pa količina maščob! Lahka krema z 10% maščob ter glicerolom in hialuronsko kislino bo suho kožo bolje negovala kot krema s 30% maščob brez hialuronske kisline ali druge vlažilne sestavine!
 
Pri izbiri vlažilnih sestavin vpliva tudi letni čas: glede na to, kakšen občutek pušča neka sestavina na koži, je lahko bolj ali manj primerna za poletno ali zimsko kremo. Natrijev laktat je npr. izvrstna vlažilna sestavina, ki pa ni primerna za poletne dni, saj daje koži občutek potenja.
 
Nenazadnje pa na izbiro vpliva tudi kombinacija in medsebojno delovanje sestavin: prevelika količina glicerola in hialuronske kisline skupaj da občutek lepljivosti. Upoštevati moramo tudi vpliv z drugimi sestavinami: uporaba pantenola pogosto razbije strukturo poliakrilatnih ali Carbomer zgoščevalcev.
 
Kar se tiče aktivnih sestavin (raznih vitaminov, antioksidantov itd) pa je potrebna velika previdnost in seveda tudi izkušenost. Tudi tukaj se odločamo glede na tip kože in glede na letni čas: vitamina A in njegovih derivatov NE SMEMO uporabiti v emulzijah za poletni čas. Starejši koži bomo ponudili več antioksidantov, mladi koži za po sončenju vlažilne sestavine ter pantenol, v kremo proti celulitu bomo dodali tiste aktivne snovi, ki naj bi pomagale pri prekrvavitvi in delovale proti celulitu… Ni odveč, če še enkrat poudarim, da je potrebno pri uporabi aktivnih sestavin veliko znanja in izkušenj, saj lahko z njimi napravimo več škode kot koristi. Začetnikom zato odsvetujem njihovo uporabo.
 
Kot zadnjo sestavino moramo določiti še konzervans. Konzervans mora biti združljiv z vsemi sestavinami, ki smo jih do sedaj izbrali. Ko preverimo združljivost in zahteve konzervansa, zapišemo njegovo ime, količino, ki jo bomo uporabili in pH, ki ga moramo doseči.
 
6) Dokončni izpis formule
Naše delo je skorajda zaključeno. Sedaj še enkrat preverimo vse sestavine in količine, preverimo tudi združljivost sestavin in formulo prepišemo na čist papir tako, da jo oblikujemo po pravilih za pisanje in branje formul: faza A kot vodna faza, faza B kot maščobna faza in faza C kot hladna faza. Seveda ne pozabimo v hladno C fazo prepisati tudi vsa rastlinska olja, ki niso odporna na toploto! Kot sem že neštetokrat ponovila, mora vsota vseh sestavin biti 100!
 
To je bil zadnji korak – zdaj nam ne preostane drugega, kot da našo kremo izdelamo!

Oznake: , ,