Kavno milo s čokolado

Kava ni samo enkratno poživilo, jutranji luksuz in gurmanski užitek, temveč je lahko tudi enkratna sestavina za milo; v kombinaciji s čokolado pa nam pričara zares pravo vzdušje razvajanja.
 
Kava se v milu ne uporablja samo zaradi njene omamne arome, temveč tudi zaradi njenih posebnih lastnosti. Fino mleta kava deluje v milu kot piling, ki nežno odstrani odmrle kožne celice in vas tako zjutraj zbudi in prijetno napolni z energijo. Milo s kavo pa skriva še en adut: odstranjuje tudi najbolj neprijetne vonjave. Prav zato je kavno milo posebej cenjeno v kuhinji, kjer z rok učinkovito odstrani vonj po česnu, čebuli in ribah.
 
Dodatek čokolade je v tem milu bolj kot ne stvar estetike – čokolada da milu temno, kavno-čokoladno barvo, ki v kombinaciji z naravno belo maso doseže učinek kave s smetano. Pazite, da izberete čokolado z visokim deležem kakava in nizko vsebnostjo sladkorja.
 
V prejšnji objavi o Izbiri maščob v milu smo videli, kako lahko različne maščobe vplivajo na končni izgled mila. Ta recept tako že upošteva vse lastnosti maščob in njihovo obnašanje v procesu saponifikacije.
 
Kot sem že večkrat napisala, je kralj vseh maščob za izdelavo mila olivno olje, zato tudi ta recept pravzaprav temelji na olivnem olju, ki predstavlja 70% vseh maščob. Kokosovo olje poskrbi za penjenje, čistilno moč in trdnost mila. K boljši in bolj bogati peni pripomore tudi ricinusovo olje, ki pa rado napravi milo mehko. Dodatek kakavovega masla poskrbi za trdnost in kompaktnost.
 
Recept pa ni poseben samo zato, ker že upošteva temeljne značilnosti maščob, temveč tudi zato, ker hkrati predstavlja ultrahladni način umiljenja. V primeru našega kavnega mila s čokolado sta vzroka za odločitev za ultrahladni postopek vsaj dva.
 
Prvi je ta, da se barva in vonj mila, ki ne gre skozi fazo gela, obdržita bolje. Milu nisem dodala nobenega eteričnega olja ali dišave, saj je že sveže mleta kava dovolj aromatična, da odišavi milo. Drugi razlog je ta, da vsebuje čokolada določen delež sladkorja, ki milu v fazi gela lahko preveč dvigne temperaturo, zaradi česar se lahko pojavi ti. efekt vulkana – milo preprosto izbruhne. Da se temu ognemo, milu preprečimo prehod v fazo gela. Poleg tega sladkorji, ki so prisotni v čokoladi, pri visoki temperaturi karamelizirajo in močno spremenijo barvo mila.
 
Po tej uvodni razlagi pa je že čas, da preidemo k dejanskemu receptu!
 
Kavno milo s čokolado (ultrahladni postopek)
Recept za skupno 500 g maščob
 
olivno olje 350 g (70%)
kokosovo olje 110 g (22%)
ricinusovo olje 20 g (4%)
kakavovo maslo 20 g (4%)
 
voda 140 g
NaOH 68 g (5% zmanjšanje sode)
 
10-15 g čokolade s 85% kakava
2-3 čajni žlički mlete kave 
 
Postopek:
Postopek izdelave je za to milo nekoliko poseben – izdelano je namreč po ultrahladnem postopku.
 
Kot sem obrazložila v objavi o Postopkih in fazah izdelave mila, je ultrahladen postopek ali postopek brez gela šele v fazi preizkušanja in točnih informacij ali navodil pravzaprav ni. Pri tem postopku gre predvsem za to, da se pri izdelavi mila izognemo fazi gela, to pa dosežemo tako, da raztopino natrijevega hidroksida in maščobe zmešamo na sobni temperaturi, nato pa kalup postavimo na hladno.
 
Ker ni točnih navodil in enoglasnega mnenja o tem, katera temperatura je najprimernejša, kolikšna količina vode je optimalna itd, je v različnih opisih postopkov kar nekaj odstopanj. Spodaj opisani postopek je le eden izmed raznih možnih variant.
 
Najprej je seveda potrebno natančno stehtati vse sestavine, pripraviti delovni pult in potrebno orodje ter poskrbeti za varnost. Vedno nosite zaščitna očala, masko ter rokavice!

Nato pripravite raztopino natrijevega hidroksida v vodi in pustite. Počasi in previdno vsujte natrijev hidroksid v vodo in med mešanjem poskrbite, da se popolnoma raztopi. Pustite, da se ohladi do sobne temperature.
 
Maščobe dajte v nepregorno posodo in jih nekoliko segrejte, da se kokosovo in kakavovo maslo stopita. Od še tople mešanice odvzemite 4-5 žlic maščobe, dajte jo v stekleno čašo ter v tej maščobi stopite košček čokolade. Na koncu dodajte še zmleto kavo. Tako veliko posodo kot tudi malo čašo z maščobami pustite, da se ohladi do sobne temperature.
 
Ko maščobe (tiste brez čokolade) in raztopina natrijevega hidroksida dosežejo sobno temperaturo, ju zmešajte tako, da počasi in previdno vlijete raztopini NaOH v maščobe. Previdno zmešajte s kuhalnico, nato pa uporabite palični mešalnik. Mešajte, dokler zmes ne doseže sledi ali traku.
 
Ko zmes doseže sled, jo razdelite: približno eno tretjino mase prelijte v drugo posodo, preostalima dvema tretjinama pa dodajte tisto maščobo, kateri ste prej dodali čokolado in kavo. Slednjo (temno obarvano) mešanico dobro premešajte.
 
Sedaj imate na razpolago dve posodo, v eni je svetla masa, v drugi pa čokoladno rjava masa. Dve masi različnih barv potrebujete, da lahko ustvarite vzorec. Vzemite kalup in z manjšo žlico na dno položite približno polovico temne mase. Na plast temne mase z drugo, čisto žlico previdno naložite popolnoma vso belo maso, nadnjo pa še preostanek temne mase. Nato vzemite manjšo žlico, jo nežno pomočite v milo, nato izvlecite ter pri tem napravite pol obrata. To naredite po celotnem kalupu – s tem premaknete barvne plasti in dosežete lep pisan učinek. Za boljšo predstavo, kako takšen tip krašenja (swirl) izgleda, si lahko ogledate tale video. 
 
Ko končate s krašenjem, po vrhu (po želji seveda) potresite malček mlete kave, nato pa kalup pokrijte in ga postavite v hladilnik, kjer naj stoji 24 ur. Po preteku teh 24 ur kalup vzemite iz hladilnika, vendar milo pustite v kalupu še dan ali dva, nato pa previdno razrežite. Če se drobi, počakajte z razrezom še dan ali dva. Milo naj zori vsaj osem tednov.

Oznake: , , ,