ponedeljek, 20. maj 2013

Kavno milo s čokolado

Kava ni samo enkratno poživilo, jutranji luksuz in gurmanski užitek, temveč je lahko tudi enkratna sestavina za milo; v kombinaciji s čokolado pa nam pričara zares pravo vzdušje razvajanja.
 
Kava se v milu ne uporablja samo zaradi njene omamne arome, temveč tudi zaradi njenih posebnih lastnosti. Fino mleta kava deluje v milu kot piling, ki nežno odstrani odmrle kožne celice in vas tako zjutraj zbudi in prijetno napolni z energijo. Milo s kavo pa skriva še en adut: odstranjuje tudi najbolj neprijetne vonjave. Prav zato je kavno milo posebej cenjeno v kuhinji, kjer z rok učinkovito odstrani vonj po česnu, čebuli in ribah.
 
Dodatek čokolade je v tem milu bolj kot ne stvar estetike – čokolada da milu temno, kavno-čokoladno barvo, ki v kombinaciji z naravno belo maso doseže učinek kave s smetano. Pazite, da izberete čokolado z visokim deležem kakava in nizko vsebnostjo sladkorja.
 
V prejšnji objavi o Izbiri maščob v milu smo videli, kako lahko različne maščobe vplivajo na končni izgled mila. Ta recept tako že upošteva vse lastnosti maščob in njihovo obnašanje v procesu saponifikacije.
 
Kot sem že večkrat napisala, je kralj vseh maščob za izdelavo mila olivno olje, zato tudi ta recept pravzaprav temelji na olivnem olju, ki predstavlja 70% vseh maščob. Kokosovo olje poskrbi za penjenje, čistilno moč in trdnost mila. K boljši in bolj bogati peni pripomore tudi ricinusovo olje, ki pa rado napravi milo mehko. Dodatek kakavovega masla poskrbi za trdnost in kompaktnost.
 
Recept pa ni poseben samo zato, ker že upošteva temeljne značilnosti maščob, temveč tudi zato, ker hkrati predstavlja ultrahladni način umiljenja. V primeru našega kavnega mila s čokolado sta vzroka za odločitev za ultrahladni postopek vsaj dva.
 
Prvi je ta, da se barva in vonj mila, ki ne gre skozi fazo gela, obdržita bolje. Milu nisem dodala nobenega eteričnega olja ali dišave, saj je že sveže mleta kava dovolj aromatična, da odišavi milo. Drugi razlog je ta, da vsebuje čokolada določen delež sladkorja, ki milu v fazi gela lahko preveč dvigne temperaturo, zaradi česar se lahko pojavi ti. efekt vulkana – milo preprosto izbruhne. Da se temu ognemo, milu preprečimo prehod v fazo gela. Poleg tega sladkorji, ki so prisotni v čokoladi, pri visoki temperaturi karamelizirajo in močno spremenijo barvo mila.
 
Po tej uvodni razlagi pa je že čas, da preidemo k dejanskemu receptu!
 
Kavno milo s čokolado (ultrahladni postopek)
Recept za skupno 500 g maščob
 
olivno olje 350 g (70%)
kokosovo olje 110 g (22%)
ricinusovo olje 20 g (4%)
kakavovo maslo 20 g (4%)
 
voda 140 g
NaOH 68 g (5% zmanjšanje sode)
 
10-15 g čokolade s 85% kakava
2-3 čajni žlički mlete kave 
 
Postopek:
Postopek izdelave je za to milo nekoliko poseben – izdelano je namreč po ultrahladnem postopku.
 
Kot sem obrazložila v objavi o Postopkih in fazah izdelave mila, je ultrahladen postopek ali postopek brez gela šele v fazi preizkušanja in točnih informacij ali navodil pravzaprav ni. Pri tem postopku gre predvsem za to, da se pri izdelavi mila izognemo fazi gela, to pa dosežemo tako, da raztopino natrijevega hidroksida in maščobe zmešamo na sobni temperaturi, nato pa kalup postavimo na hladno.
 
Ker ni točnih navodil in enoglasnega mnenja o tem, katera temperatura je najprimernejša, kolikšna količina vode je optimalna itd, je v različnih opisih postopkov kar nekaj odstopanj. Spodaj opisani postopek je le eden izmed raznih možnih variant.
 
Najprej je seveda potrebno natančno stehtati vse sestavine, pripraviti delovni pult in potrebno orodje ter poskrbeti za varnost. Vedno nosite zaščitna očala, masko ter rokavice!

Nato pripravite raztopino natrijevega hidroksida v vodi in pustite. Počasi in previdno vsujte natrijev hidroksid v vodo in med mešanjem poskrbite, da se popolnoma raztopi. Pustite, da se ohladi do sobne temperature.
 
Maščobe dajte v nepregorno posodo in jih nekoliko segrejte, da se kokosovo in kakavovo maslo stopita. Od še tople mešanice odvzemite 4-5 žlic maščobe, dajte jo v stekleno čašo ter v tej maščobi stopite košček čokolade. Na koncu dodajte še zmleto kavo. Tako veliko posodo kot tudi malo čašo z maščobami pustite, da se ohladi do sobne temperature.
 
Ko maščobe (tiste brez čokolade) in raztopina natrijevega hidroksida dosežejo sobno temperaturo, ju zmešajte tako, da počasi in previdno vlijete raztopini NaOH v maščobe. Previdno zmešajte s kuhalnico, nato pa uporabite palični mešalnik. Mešajte, dokler zmes ne doseže sledi ali traku.
 
Ko zmes doseže sled, jo razdelite: približno eno tretjino mase prelijte v drugo posodo, preostalima dvema tretjinama pa dodajte tisto maščobo, kateri ste prej dodali čokolado in kavo. Slednjo (temno obarvano) mešanico dobro premešajte.
 
Sedaj imate na razpolago dve posodo, v eni je svetla masa, v drugi pa čokoladno rjava masa. Dve masi različnih barv potrebujete, da lahko ustvarite vzorec. Vzemite kalup in z manjšo žlico na dno položite približno polovico temne mase. Na plast temne mase z drugo, čisto žlico previdno naložite popolnoma vso belo maso, nadnjo pa še preostanek temne mase. Nato vzemite manjšo žlico, jo nežno pomočite v milo, nato izvlecite ter pri tem napravite pol obrata. To naredite po celotnem kalupu – s tem premaknete barvne plasti in dosežete lep pisan učinek. Za boljšo predstavo, kako takšen tip krašenja (swirl) izgleda, si lahko ogledate tale video. 
 
Ko končate s krašenjem, po vrhu (po želji seveda) potresite malček mlete kave, nato pa kalup pokrijte in ga postavite v hladilnik, kjer naj stoji 24 ur. Po preteku teh 24 ur kalup vzemite iz hladilnika, vendar milo pustite v kalupu še dan ali dva, nato pa previdno razrežite. Če se drobi, počakajte z razrezom še dan ali dva. Milo naj zori vsaj osem tednov.

8 komentarjev:

 1. Pozdravljeni!
  Sem čisti začetnik, kmalu se bom lotila prve izdelave mila. Našla sem tole vašo stran in mi je zelo všeč.
  Zanima me naslednje: ali lahko namesto kokosovega olja, ricinusovega olja in kakavovega masla uporabim enak odstotek kokosove maščobe? Kakšno milo bi potem dobila glede na trdnost?
  Po 24 urah v hladilniku lahko milo vzamem iz hladilnika, potem je pa na sobni temperaturi, ali ga moram v odejo zavit? Vem, da so vprašanja malo mimo, za tiste, ki to delate in ste že utečeni, meni pa bojo odgovori v veliko pomoč.
  Najlepša havla in lep pozdrav
  Nataša

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljena Nataša,

   če ste pri izdelavi mila čisti začetnik, vam priporočam, da najprej izdelate nekaj mil po klasičnem hladnem postopku in šele nato poskusite z ultrahladnim postopkom. Na začetku se namreč vsako milo rado ponesreči, zato je zelo pomembno, da dobro osvojite najprej klasičen hladen postopek, nato pa poskusite tudi druge.

   Kar se tiče vprašanja o zamenjavi maščob: naj najprej pojasnim, da obstaja samo ena kokosova maščoba, nekateri jo poimenujejo "olje", nekateri pa "maslo". To je ISTA stvar. Če torej namesto ricinusovega in kakavovega masla uporabite kokosovo maščobo, imate skupno 30% kokosove maščobe. Milo bo sicer trdno, ampak tudi močno agresivno. Več o vplivu maščob v milu si lahko preberete v objavi "Izbira maščob v milu".

   Po 24 urah hladilnika milo vzamete ven in ga obdržite na sobni temperaturi, ni vam ga potrebno zaviti. Vsekakor pa ponavljam: poskusite nekaj mil najprej izdelati po hladnem postopku. :)

   Lep dan,
   toncika

   Izbriši
 2. Pozdravljena,
  Zanima me, če bi delala zgornji recept po hladnem postopku, ostanejo vse sestavine enake, razen vode je več in sicer 300g. Je to pravilno?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živjo,

   če bi delali po klasičnem hladnem postopku, bi bilo za 1000 g maščob potrebnih 300 g vode. Ker imamo v tem receptu 500 g maščob, bo potrebna količina vode 150 g.

   Pri izdelavi po hladnem postopku bodite edinole pozorni, da se v milo v kalupu ne preveč segreje, zato ga raje večkrat preverite.

   Lp,
   toncika

   Izbriši
  2. Pardon, ja sem imela v mislih da je zgornji recept za 1000g in sem narobe napisala, no hvala. Kako to mislite..se lahko kaj zgodi? ali ni tako, da se milo največkrat dela po hladnem postopku kot po ultrahladnem?

   Izbriši
  3. Seveda. Kot je že zapisano v objavi, vsebuje čokolada tudi določeno količino sladkorja. Sladkor lahko poviša temperaturo mase in posledično lahko pripelje do ti. "vulkana". Zato je potrebno vsa mila, ki jih izdelujemo po klasičnem hladnem postopku z dodatki, ki vsebujejo sladkor (mleko, med, čokolada itd) delati z večjo mero pozornosti in seveda paziti na temperaturo v kalupu.

   Izbriši
 3. Pozdravljeni!
  Kako pa preprečimo,da se milo v kalupu preveč ne segreje.Po hladne postopku vlijemo milo v kalup in ga zadekamo.Če se preveč segreje ali ga odgrnemo?Ker po hladnem postopku ga ne dajemo v hladilnik.To se nanaša na vprašanje če bi čokoladno milo delala po hladnem in ne po ultahladnem postopku.Lepo pozdravljeni.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živjo,

   če želite preprečiti pregrevanje, kalupa ne odenite ali odenite zelo zelo malo. Redno preverjajte temperaturo, če se preveč segreje, ga dajte na hladno (npr. klet). Problem takšnega postopka je ta, da bo zaradi neke srednje temperature milo šlo polovično v gel. Ultrahladen postopek namreč povsem prepreči fazo gela, odevanje pa pospeši fazo gela v celotnem milu. Neka vmesna stvar lahko pripelje do tega, da bo milo v centru šlo v gel, na zunanjem robu pa ne. Posledično bo milo "lisasto" - znotraj bo temnejše, zunaj svetlejše. Za primer si poglejte tole sliko: http://gowestsoap.com/?p=182

   Lp

   Izbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...