Balzam za ustnice v stiku

Balzam za ustnice z medom
Morda letni čas ni ravno najbolj primeren za objavo recepta za balzam za ustnice v stiku, pa vendar se mi zdi najbolje, da na objavo o voskih navežem še praktični del njihove uporabe. Če pa ste, tako kot jaz, odvisni od uporabe balzama za ustnice, je vsak letni čas primeren za izdelavo takšnega balzama.
 
Kot smo videli v prejšnji objavi, so voski v nasprotju z alkoholi, estri in koemulgatorji precej manj uporabni v kozmetiki. Razlog temu je predvsem njihova visoka temperatura tališča (z izjemo jojobinega olja) ter voskastega (nedrsečega) občutka, ki ga puščajo na koži.
 
Kljub temu so voski poglavitna sestavina vseh balzamov za ustnice, šmink, korektorjev v stiku in podobnih kozmetičnih izdelkov. Za dober izdelek v stiku je kombinacija različnih voskov zelo pomembna, saj ima vsak vosek svojo temperaturo tališča in svoje poseben občutek na koži (oz. ustnicah). Na kratko o posameznih voskih in njihovih lastnostih si lahko preberete v prejšnji objavi. 
 
V balzamih za ustnice je vloga voskov dvojna: po eni strani mešanici dvignejo temperaturo tališča, da se ta stopi šele v kontaktu z ustnicami, po drugi strani pa zaradi svoje narave na ustnicah ustvarijo tanko zaščitno plast. Poleg voska potrebujemo še maščobe: za preprost balzam je najboljša izbira kakavovo maslo, saj ima visoko temperaturo tališča, ter riževo ali ricinusovo olje. Slednje je pravzaprav najboljša izbira, saj je na ustnicah dolgo obstojno in bolj negovalno. Mešanici dodamo še tokoferol, ki deluje kot antioksidant za naše maščobe ter hkrati pripomore pri celjenju drobnih ranic in razpok na ustnicah.
 
Preprost recept za balzam za ustnice v stiku bi se torej glasil takole:
 
čebelji vosek 31
kakavovo maslo 31
ricinusovo olje 33
tokoferol 5
eterično olje sladke pomaranče ali rdeče mandarine ali aroma za kozmetiko q.s.
 
Postopek
V vodni kopeli segrevamo čebelji vosek, kakavovo maslo in ricinusovo olje, dokler se kakavovo maslo in čebelji vosek popolnoma ne stopita. Dodamo tokoferol in nekaj kapljic eteričnega olja ali arome za kozmetiko, premešamo in previdno vlijemo v stik ali model (nekateri stiki ne omogočajo neposrednega vlivanja). Pustimo, da se popolnoma ohladi. Za en stik boste potrebovali – odvisno od velikosti stika – od 5 do 10 g mešanice.
 
Takšen stik je preprost in hiter za pripravo, vendar ima nekaj svojih slabih lastnosti. Ker temelji samo na čebeljem vosku in kakavovem maslu, bo njegova temperatura tališča relativno nizka. V poletnih mesecih in pri višjih temperaturah se zato lahko počasi začne topiti in sčasoma pridobi nekoliko zrnasto strukturo. Takrat ga moramo zavreči in narediti novega.
 
Balzam v stiku pa je lahko tudi precej bolj razkošen in lahko vsebuje poleg osnovnih sestavin (vosek, maslo, olje) tudi hranilne in vlažilne sestavine kot sta med in glicerol. Spodnji recept je pravzaprav preoblikovana verzija vlažilnega in negovalnega balzama za ustnice z medom. Poleg čebeljega voska je tu potrebno uporabiti tudi carnauba in candelilla vosek, ki dvigneta temperaturo tališča mešanici in tako zagotovita stabilnost in trdnost stika – brez teh dveh voskov je izdelava takšnega stika nemogoča.
 
Vlažilen in negovalen balzam za ustnice z medom v stiku 
 
čebelji vosek 8
candelilla vosek 6
carnauba vosek 4
karitejevo maslo 25
ricinusovo olje 15
jojobino olje 10
tokoferol 7
akacijev med 20
glicerol 5
eterično olje sladke pomaranče ali rdeče mandarine ali aroma za kozmetiko q.s
 
Postopek
Tudi v tem primeru gre za prilagojeno obliko Galenove hladilne kreme, zato je postopek izdelave pravzaprav enak. V vodni kopeli segrevamo voske, karitejevo maslo ter olje, dokler se voski ne stopijo. Dodamo tokoferol. Nato po kapljicah dodajamo segret med in glicerol ter neprestano mešamo. Za mešanje priporočam uporabo majhne vetrnice ali propelerja na baterije, npr. tisti, ki se uporabljajo za penjenje mleka. Zmes mora namreč postati rahlo belkasta – to je znak, da sta se med in glicerol zares dobro razporedila v mešanici. Dodamo nekaj kapljic eteričnega olja ali arome za kozmetiko in previdno vlijemo v stik ali model. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
 
Tako kot pri enostavnem receptu boste tudi pri tej verziji za en stik potrebovali od 5 do 10 g mešanice. Ker pa je potrebno v tem primeru med in glicerin zelo dobro vmešati v zmes voskov in maščob vam toplo priporočam, da naenkrat izdelujete minimalno 30 g mešanice. V primeru, da glicerol in med nista dobro vtepena v zmes, se bosta ločila od ostalih sestavin. Vzrok temu je lahko mešanje z neprimernim orodjem (npr. žlica, ki v tem primeru ne bo zadostovala!) ali izdelava premajhnih količin.
 
Takšen balzam v stiku se na ustnicah zelo lepo in prijetno razmaže, hkrati pa je obstojen in zato nudi polno zaplito. Zaradi vsebnosti medu in glicerina je tudi vlažilen in negovalen.
 
Prisotnost voskov carnauba in candelilla sicer zagotavlja večjo stabilnost, kljub temu ga ni priporočljivo izpostavljati visokim temperaturam. Če želite izdelati balzam, ki ga boste lahko nosili s seboj tudi v poletnih dneh, je potrebno skupno količino voskov povečati do 30% in temu primerno zmanjšati vsebnost rastlinskih maščob.

Oznake: , , , ,