Toniki: primeri formul

Tonik za suho in občutljivo kožo
V prejšnji objavi smo si pogledali formuliranje tonikov bolj s splošnega, teoretičnega stališča, vendar je prav, da na kratko pregledamo tudi različne možne formule.
 
Kot sem v zaključku objave poudarila, je pri tonikih pomembna predvsem preprostost. Tonik je tisti kozmetični izdelek, ki pomaga odstraniti ostanke ličila, povrne koži kislo pH vrednost in jo osveži. Pravo negovalno in hranilno nalogo pa opravi krema. Zato mora biti tonik preprost.

V nadaljevanju bom predstavila nekaj možnih formul, ki so osnovane na rastlinskih izvlečkih. Seveda so to le ilustrativni recepti in jih je možno spreminjati in prilagajati, v kolikor se držimo osnovnih potreb naše kože. Če v praksi upoštevamo smernice iz prejšnje objave, bi lahko primeri receptov bili podobni sledečim.

 
Primeri tonikov za mešano ali mastno kožo
Tonik za mešano, nečisto kožo
voda do 100
hidrolat nepozebnika 30
glicerol 4
alkoholna tinktura repinca (55% alkohola) 5
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5
 
Hidrolat nepozebnika deluje adstringentno (oži pore) in čisti kožo. Izmed hidrolatov je najboljša izbira za mešano ali mastno kožo. Tudi repinec čisti kožo, hkrati pa vpliva na izločanje sebuma, zato je primeren za mastno ali nečisto kožo. V tem primeru lahko izberemo alkoholni izvleček, saj alkohol v manjših količinah razkuži kožo, ne da bi jo preveč izsušil. Prav zaradi vsebnosti alkohola uporabimo glicerol v nekoliko večji količini, kot bi bilo pričakovati za mešano kožo.
 
Podoben tonik lahko naredimo za mastno, aknasto kožo, kjer namesto tinkture repinca uporabimo CO2 izvleček lišaja Usnea barbata. Lišaj Usnea barbata vsebuje usnično kislino, ki je glavna aktivna sestavina izvlečka. Izvleček ima protibakterijske lastnosti, kar je zelo pomembno v boju proti aknam. Izberemo izvleček, ki že vsebuje emulgatorje, saj mu ti omogočajo, da se porazdeli v vodi. Žal pa tonik ne bo prozoren. Tako kot v prejšnjem toniku tudi tu uporabimo hidrolat nepozebnika. Ker imamo opravka z bolj mastno kožo in formula ne vsebuje nobenega alkoholnega izvlečka, zmanjšamo količino glicerola na 2 ali pa ga povsem zamenjamo s sorbitolom.
 
Tonik za mastno, aknasto kožo
voda do 100
hidrolat nepozebnika 30
sorbitol 2
CO2 izvleček Usnea barbata, ki se dispergira v vodi (4% usnične kisline) (INCI: Helianthus annuus seed oil, polyglyceryl-6 caprylate, polyglyceryl-3 palmitate, Usnea barbata (Lichen) extract) 0,5
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5
 
Primeri tonikov za suho kožo
Pri tonikih za suho kožo moramo več pozornosti posvetiti vlažilnim sestavinam. Dobra osnova tonika za suho kožo je hidrolat pomarančnih cvetov ali hidrolat vrtnice. V prvem primeru uporabimo dve vlažilni sestavini: glicerol in betain. Betain (INCI: betaine; poznana tudi pod imenom trimethylglycine ali glycin betaine) je izredno uporabna vlažilna sestavina, ki je primerna za vse vrste kože in v vseh vrstah izdelkov. Na koži ne pušča nikakršnega lepljivega občutka, skupaj z glicerolom in/ali sorbitolom pa deluje vzajemno. V tonik dodamo še hidroalkoholni izvleček sleza, ki zaradi vsebnosti sluzi kožo mehča in gladi.
 
Tonik za suho kožo
hidrolat pomarančnih cvetov do 100
glicerol 2
betaine 3
vodno-alkoholni izvleček sleza 2
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5
 
V drugem primeru zamenjamo hidrolat pomarančnih cvetov s hidrolatom vrtnic, betainu pa priskoči v pomoč pantenol. Pantenol v tem primeru igra tako vlogo vlažilne sestavine kot tudi vlogo »lepotnega vitamina«, saj vpliva na razvoj in obnavljanje kožnih celic. Izvleček bele lilije neguje, mehča in ščiti kožo, primeren je tako za razdraženo kot tudi za suho, razpokano in starajočo se kožo.
 
Tonik za suho, starajočo se kožo
hidrolat vrtnice do 100
betaine 3
pantenol (75% raztopina) 2
vodno-glikolni izvleček bele lilije 3
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5
 
Primeri tonikov za občutljivo kožo
V primeru občutljive kože moramo dobro pretehtati prav vsako sestavino. Občutljiva koža je lahko tako mastna kot suha, seveda se glede na to prilagodi tudi sestava tonika. Za osnovo bomo izbrali nežen hidrolat, npr. sivke ali kamilice. V primeru občutljive in mastne kože se bomo izognili pretirani uporabi vlažilnih sredstev. Uporabimo lahko manjšo količino pantenola, saj le-ta deluje pomirjujoče na razdraženo kožo. Izmed izvlečkov izberemo tistega, ki dokazano zmanjšuje razdraženost, pomirja kožo ter hkrati uravnoveša tudi izločanje sebuma. Ustrezen je npr. izvleček sladkega korena (Glycyrrhiza glabra), ki se uporablja prav za mastno, nečisto kožo. Glavna aktivna sestavina sladkega korena je gliciretinska kislina.
 
Tonik za občutljivo, mastno kožo
hidrolat kamilice do 100
pantenol 1,5
suhi izvleček sladkega korena (15% gliciretinske kisline) 0,5
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5
 
Če želimo izdelati tonik za občutljivo kožo, ki pa je suha, uporabimo nekoliko več vlažilnih sestavin, hkrati pa smo pozorni na to, da izbrane sestavine tudi pomirjajo kožo. Tako npr. izberemo betain, pantenol in gel iz aloje. Vse tri sestavine so odlične vlažilne sestavine, hkrati pa vse tri zmanjšujejo razdraženost kože. Raztopina betaina je bila v nekaterih študijih dokazano manj dražljiva kot čista voda (!), pantenol pa je naš stari prijatelj, za katerega že vemo, kako uspešno pomirja kožo. Izvleček aloje vsebuje sluzi, ki kožo navlažijo, vendar je lahko ta tonik prav zaradi kombinacije aloje in pantenola nekoliko lepljiv na obrazu.
 
Tonik za suho, občutljivo kožo
hidrolat sivke do 100
betaine 3
pantenol (75% raztopina) 2
suhi izvleček aloje 200:1 0,1
cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6
pH 5
 
Kaj pa normalna koža?
Če imate to srečo, da je vaša koža normalna, brez posebnih zahtev in problemov, si lahko tonik izdelate skorajda brez omejitev. Pazite seveda, da bo karseda preprost: morda vas bo pritegnil razkošen vonj hidrolata vrtnice, ki mu boste dodali nekoliko glicerola ter morda izvleček pasijonke, vrtnice ali regrata in vaš tonik je pripravljen.
 
Vsem tonikom lahko, po želji, dodate tudi nekaj kapljic eteričnega olja, svetujem vam, da se omejite največ do 0,1%. Če uporabite eterična olja brez solubilizatorja, boste morali tonik pred vsako uporabo dobro pretresti.

Oznake: , , ,