četrtek, 18. julij 2013

Embalaža in čiščenje

Ko pišem objave, se večkrat zgodi, da izpustim kakšno podrobnost, ki se mi zdi očitna, nato pa se vprašanje pojavi med komentarji, ki seveda vsebinsko mnogokrat dopolnjujejo ali razširjajo objavljeno. Včasih je odgovor preprost in je potrebnih le nekaj besed, včasih pa vprašanje zahteva daljšo razlago.
 
Današnja objava se morda precej razlikuje od ostalih objav, vendar pa upam, da bo takšen način pisanja (in komuniciranja) učinkovit. Pravzaprav je to odgovor na komentar, ki ga je neka bralka napisala k objavi »Pripomočki in oprema« (mimogrede: lepo bi bilo, če bi se v svojih komentarjih podpisali, pa čeprav z izmišljenim imenom ali vzdevkom, da vas lahko nekako poimenujem). Menim, da takšna vprašanja mučijo marsikoga, zato sem se odločila, da komentarju (in odgovoru) namenim samostojno objavo. 
 
Da bo razlaga čimbolj jasna, sem v objavo vključila le vprašanja. Upam, da bodo odgovori koristili tudi drugim.
 
Na kaj moram biti pozorna pri nakupu embalaže (poleg prostornine)?
Odgovor na to vprašanje vsekakor ni preprost, saj je precej odvisno od tega, kaj in za koga izdelujete. Če kozmetične izdelke izdelujete predvsem zase, vam po vsej verjetnosti oblika, barva in izgled embalaže ne bo pomenil veliko. Če pa vaše izdelke želite tudi podariti, je prav, da izberete prikupno embalažo, primerno vsebini. Ljudje zelo veliko pozornosti namenjamo izgledu. Krema za obraz v embalaži od skute bo delovala kot »packarija«, medtem ko je preprost steklen lonček veliko bolj prefinjen.
 
Ob nakupu embalaže razmislite, kaj boste izdelovali in temu primerno izberite embalažo – tako po prostornini kot po obliki. Prostornina je nezadržno povezana z vsebino (in obratno): kremo za telo izdelujemo navadno v količinah 200 ali 250 ml, enako balzame za lase, šampone in detergente. To so izdelki, ki jih količinsko porabimo veliko, zato so tudi embalaže večje. Kreme za roke se gibljejo med 50 in 100 ml, kreme za obraz pa 50 ml. Posebno koncentrirane (in zato drage) serume npr. za območje okoli oči pa izdelujemo v količinah 30 ali 50 g. To so izdelki, ki jih porabimo v zelo majhnih količinah, zato v primeru, da izdelamo 100 g, preostalih 50 g raje podarimo, preden olja postanejo žarka in se izdelek pokvari.
 
Poleg prostornine je pomembna tudi oblika embalaže. Vsakdo zase najbolje ve, kakšen tip emulzij mu najbolj ustreza in glede na to mora izbirati tudi embalažo. Komur so všeč kompaktne kreme za v lonček bo posegal po lončkih različnih velikosti in oblik, komur pa so všeč tekoči losjoni ali mleka, bo posegal po različnih plastenkah ali brezzračni embalaži. Za serume in redke gele so na voljo tudi manjše stekleničke s pumpicami.
 
Pri izbiri stekleničk ali plastenk bodite pozorni tudi na širino grla. Stekleničke z ozkim vratom je težko čistiti in težko je vanje preliti naš izdelek. Poleg tega priporočam, da pri plastični embalaži izberete vedno enako velikost vratu (navadno je izražena z dvema številkama, npr. 24/410), saj lahko tako medsebojno izmenjujete pokrovčke in nastavke.
 
Katera vrsta plastike je primerna za kreme, olja?
Za izdelavo kozmetične embalaže se uporablja različne plastične materiale: PP (polipropilen), SAN (styren-acrylonitrile), PE (polietilen), HDPE (high density polyethylene) itd. Materialov je veliko, pri čemer od materiala zavisi teža in zato tudi cena embalaže. Plastična embalaža je načeloma dobro združljiva z veliko večino kozmetičnih izdelkov: krem, olj, gelov ipd; izjema so redke in posebne formule, ki vsebujejo velike količine »problematičnih« sestavin kot npr. eterična olja. Združljivost nekega materiala s takimi izdelki je potrebno preverjati na vsakem primeru posebej: industrijski proizvajalci kozmetike najprej dobro testirajo združljivost embalaže (oz. materiala) z njihovo formulo ter šele nato dajo izdelek na trg. Sami doma tega ne moremo narediti, vendar se zato lahko držimo preprostih navodil. 
 
Eterična olja in vse izdelke, ki vsebujejo veliko količino eteričnih olj, shranjujmo v stekleni embalaži. Eterična olja namreč lahko razjedo plastiko, še posebej so problematični agrumi. V stekleni embalaži moramo nujno hraniti tudi baze in kisline ter njune raztopine. Rastlinska olja in ostale surovine lahko hranimo v stekleni ali plastični embalaži, enako tudi vse izdelke. Zavedati se moramo le, da kakršnakoli plastična embalaža rada vpija vonj in tudi barvo našega izdelka ter da bo sčasoma izgubila na prozornosti ali lesku.
 
Ali lahko aluminij ali inox reagirata s kakšno od sestavin pri izdelavi kreme?
Odgovor je preprost: lahko, vendar v zanemarljivih vrednostih. Problematične so lahko npr. emulzije, ki vsebujejo velike količine vitamina C, ki je občutljiv na kovinske ione. Če želimo lastnosti vitamina C kolikor je mogoče obdržati, se izogibajmo uporabi kovinskega orodja.
 
Posebej pozorni moramo biti pri izdelavi mila, kjer je uporaba aluminijastega orodja prepovedana, saj aluminij reagira z natrijevim (ali kalijevim) hidroksidom. Uporaba inoxa (npr. palični mešalnik) ni problematična.
 
Glede aluminijaste embalaže pa načeloma ni težav: v kolikor je embalaža kvalitetna, je z notranje strani prevlečena s posebno akrilno smolo, ki emulziji onemogoča stik s kovino. Žal se tanki sloj smole precej hitro uniči, zato moramo embalažo po nekaj uporabah zavreči.
 
Kako naj očistim cevke na pumpicah in šprice?
V nekaterih trgovinah (in lekarnah) so na voljo mini ščetke, ki jih lahko z nekaj spretnosti uporabite za čiščenje nekoliko večjih cevk na pumpicah. Majhne in ozke cevke kot jih imajo npr. lekarniške rjave stekleničke s šprico, je žal nemogoče fizično očistiti. Skoznje lahko le »prešpricate« raztopino detergenta in nato še čisto vodo in etanol. Če šprice in pumpice vsakokrat dobro očistite in posušite, vam ne bodo povzročale težav. V kolikor vidite, da se na kateri izmed pumpic ali špric ustvarjajo črne pike ali lise, pumpico oz. šprico zavrzite.
 
Kako očistiti in posušiti kapalke?
V primeru, da gre za steklene kapalke, ki so navadno sestavni del pokrovčka stekleničke, priporočam, da eno stekleno kapalko (in stekleničko) uporabljate samo za en izdelek. Tako npr. v steklenički lahko hranite raztopino natrijevega hidroksida, vendar pa tisto kapalko uporabljajte samo za tisto raztopino. Ko stekleničko izpraznite, kapalko zavrzite, saj se gumica v stiku z močno alkalno sestavino navadno precej poškoduje.
 
V primeru, da gre za plastične kapalke, s katerimi dozirate rastlinska olja ipd. pa priporočam, da jih zamenjate z žlico (ja, s čisto navadno žlico) oz. da jih zelo pogosto menjate.
 
Kako naj posušim stekleničko z ozkim grlom?
Tako, da jo postavite na kuhinjski papir ali brisačo poveznjeno z vratom navzdol. Pustite, da se voda odteče in steklenička sama posuši. Pa ne skrbite, da ni »higienično«, saj vendar tako sušite tudi kuhinjsko posodo in vse ostale stvari. Po sušenju stekleničk (in ostale embalaže) ne zapirajte, da se le-ta znebi morebitnih ostankov vonja prejšnjega izdelka.
 
Je pranje z detergentom in vodo dovolj?
Načeloma je to dovolj – v kolikor ste pri tem natančni in gre za pripomočke in orodja, ki jih uporabljate za izdelavo vaših izdelkov. Pri reciklirani embalaži priporočam, da razkužite z alkoholom.
 
Ali je razkuževanje tako, da pripomočke in embalažo poškropim z etanolom in počakam da se posuši, dovolj?
Dovolj, v kolikor se na embalaži, pumpicah ali pokrovčku ni nikoli pojavil noben znak plesni kot so npr. črne pike. Če se je na embalaži ali na prejšnjem izdelku v embalaži že pojavil katerikoli znak plesni, embalažo raje zavrzite.
 
Kako odstraniti trdovratno lepilo od nalepk s stekleničk - tisto, ki ne gre in ne gre dol, kljub namakanju, acetonu itd.?
Moje edino orožje pri tem je čistilo, ki se ga dobi v DM, proizvajalca AlmaWin. Imenuje se Orangenolreiniger, izdelan pa je na osnovi terpenov pomaranče. Kapljico ali dve čistila kanem na suho krpo, nato pa podrgnem po ostankih lepila in nazadnje embalažo ponovno operem.
 
Kako odstraniti vosek s posode, embalaže?
Vosek je topen v olju, zato je najboljši in najlažji način ta, da ga najprej nekoliko segrejemo, nato pa »obrišemo« z naoljeno papirnato servieto. Vosek ostane na servieti, na posodi pa ostane olje, ki ga nato preprosto pomijemo z detergentom in vodo.
 
Zakaj bi bilo dobro ločiti pripomočke, ki jih uporabljam v kuhinji, od tistih, ki jih uporabljam za kozmetiko?
 
Krema, ki diši po divjačinskem golažu ni prijetna za uporabo; potica, ki diši po šmarnicah pa ni najboljša sladica. Poleg tega vas posebej namenjene steklene čaše, ki se od kuhinjskih pripomočkov bistveno razlikujejo, varujejo pred zamenjavo ali (nevarnim) napačnim razumevanjem. Nikomur ne bi padlo na misel, da bi izpil tekočino iz steklene laboratorijske čaše. Iz preprostega steklenega kozarca za sok pa….
 
Kakšen možnar je priporočljiv pri izdelavi kozmetike (lesen, steklen, keramičen, iz kamna)?
V primeru, da boste izdelovali mineralni make-up, posezite po steklu, keramiki ali gladko brušenem kamnu. Za trenje soli, natrijevega bikarbonata in podobnega za izdelavo kopalnih bombic pa so odlični možnarji iz grobo brušenega kamna. Pomembno je, da vam terilnik dobro sede v roko ter da je možnar dovolj težak, da vam pri trenju ne zleti z delovnega pulta. Odsvetujem lesen možnar.

22 komentarjev:

 1. Pozdravljeni,

  najlepše hvala za odgovore!
  Izredno sem vesela konkretne rešitve pri odstranjevanju lepila s stekleničk ... nad tem sem skoraj že obupala in sem začela tako "zaznamovano" embalažo metati v smeti. Hvala!

  No, kot vedno, pa sem ob branju spet prišla do nekaj novih vprašanj :/, npr.:
  Kaj pomeni oznaka 24/410 pri velikosti vratu embalaže?
  Kako je z glino in materiali s katerimi prihaja v stik? Je res, da ne sme priti v stik s kovinami?
  Ko delam nek zvarek, pripomočke (paličice, metlico, žličke ...) odlagam na papirnato kuhinjsko brisačko - ob tem se sprašujem, ali delam škodo emulziji, ker v njo vnašam "mucke" (laske, vlakna), ki so del brisačke. Ali obstaja kakšen bolj primeren material, krpe?

  Lep dan Vam želim!
  Hruška


  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljena Hruška,

   seveda tudi z terpenskim odstranjevalcem ne gre vedno čisto vse stran, včasih je potrebno malček truda. Žal to čistilo s časom poškoduje plastiko, tako da omejite njegovo uporabo :)

   Standarden vrat pri plastenkah je navadno izražen v dveh številkah, kot npr. 24/410. Pri tem prva številka pomeni širino vratu v mm, druga številka pa število navojev. Številka 400 pomeni en navoj, 410 en navoj in pol, 415 dva navoja. Seveda je oznak veliko in ne gredo vedno po tem sistemu, proizvajalec ima lahko namreč svoje navoje in oblike.

   Glina naj ne bi prišla v stik s kovinami, in tukaj poudarjam "naj": včasih je pač stik s kovino neizogiben. Če glino pijete ali si iz nje izdelujete maske, se izogibajte uporabi kovinski žlic in podobnega. Če pa želite izdelati milo, vam svetujem, da na to za hip pozabite in uporabite palični mešalnik. Seveda bo glina prišla v stik s kovino, vendar pa brez paličnega mešalnika izdelava mila traja in traja in trajaaaaa.

   Če je mogoče, žličke, paličice in podobno odlagajte tako, da ročaj naslonite na rob kozarca ali podobne stvari, konec, s katerim mešate, pa naj obvisi v zraku. Spodaj lahko podstavite krpo, na katero bo kapljalo z žlice ali paličice. V kolikor uporabljate palični mešalnik, nogo preprosto odstranite z aparata in na mizo postavite z rezili navzgor (torej se mize dotika tisti del, kjer se spoji z aparatom). Popolnoma čiste in sterilne emulzije doma ne morete izdelati, vendar pa lahko na tak način zmanjšate kontaminacijo.

   Lep dan tudi vam :)

   Izbriši
 2. Lepo pozdravljena Tončika :),

  kako ste kaj? Upam, da vse lepo pri Vas. Vam je kaj vroče? Meni zelo, tako, da se ves čas skrivam v senčki :). Dolgo se že nisva slišali. Službo intenzivno iščem-hodim od podjetij do podjetij in upam, da bo kaj sreče. Vseeno pa še vedno najdem čas, da vseskozi prebiram Vaše čudovite strokovne objave, ki so zelo zanimive in poučne-hvala Vam.

  Tončika imela bi eno vprašanje za Vas :), že nekaj časa si delam deodorant v spreju (hidrolat nepozebnika 50ml,malce sodebikarbone in eterična olja nekje 20 kapljic na 50 ml hidrolata (sivka,čajevec,pelargonija,limonska trava). Ta deodorant v spreju si namreč naredim kar v plastični plastenki s pršilko in me zanima, kaj menite, ali bi morda morala zaradi eteričnih olj zamenjati plastično razpršilko za stekleno. Zaenkrat nimam kakšnih negativnih primerov, da bi mi v plastično embalažico eterična olja, naredila kakšno luknjico ali bilo kaj. Me pa vseeno zanima kaj Vi menite Tončika glede tega-a je možno,da bi dolgoročna uporaba plastične razpršilke z vsebnostjo eteričnih olj (20 kapljic na 50 ml hidrolata), lahko imelo kakršne koli zdravstvene posledice? Kot ste zapisali, namreč sama eterična olja so zelo koncentrirana in,če bi jih dali v plastenko, le-to dobesedno raztopijo. Reds je, da imam jaz v deodorantu dodan tudi hidrolat, tako, da je res bolj mala količina vsebnosti eteričnih olj, vendar me vseeno zanima Vaše strokovno mnenje Tončika :), predvsem iz zdravstvenega vidika.

  Za odgovor se Vam že vnaprej lepo zahvaljujem in Vam želim lep večer,

  radovednica ;)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Pozdravljena Radovednica,

   res se že dolgo niste oglasili :) Tudi tu je kar presneto vroče, zato se tudi mi skrivamo v senci in iščemo različne osvežitve :)

   Kar se tiče vašega deodoranta: eterična olja topijo plastiko, vendar le čista oz. če so prisotna v visokih koncentracijah. V vašem primeru govorimo o nekaj kapljicah na 100 ml, torej se zaradi tega ni potrebno sekirati, zaradi tega vaše zdravje ne bo ogroženo. Ogroženo bo edino vaša razpršilka, ki se bo zaradi natrijevega bikarbonata čez nekaj časa po vsej verjetnosti zamašilo - to bo pa najmanjša škoda :)

   Lep dan (in kakšno ohladitev!)

   Izbriši
 3. Pozdravljena Tončika :),

  najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor :), sedaj sem pa res lahko popolnoma brez skrbi-hvala Vam. Z zamašeno razpršilko sem se pa že morala spopasti :), to je res še najmanjši problemček.

  Ja res je, naslednji teden grem na morje-upam, da bo vsaj voda malce sveža, da se malce osvežimo :).

  Lepo bodite Tončika, se pa tako še kaj slišiva,

  lep podzdravček, radovednica :)

  OdgovoriIzbriši
 4. Živjo,

  smem vprašati, kje točno ste kupili stekleničko na fotografiji zgoraj in kakšen je volumen? Ravno take namreč iščem.

  Hvala :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živijo,

   na zgornji fotografiji je airless (brezzračna embalaža), ni steklenička; njen volumen je 50 ml. Kupljena je bila v italijanski spletni trgovini Farmacia Vernile.

   Lp

   Izbriši
 5. Meni gre lepilo na stekleničkah od nalepk, zelo fajn dol z oljem. Lepilo namažem z oljem, pustim par min in nato s suho bombažno krpo, to počasi brišem dol. Ne gre ravno v eni potezi, ampak z malo potrpljenja gre kr lepo dol. Če mogoče kaj ostane, še malo namažem z oljem in počasi spraskam še tisti ostanek dol.

  OdgovoriIzbriši
 6. Pozdravljena,
  Zanima me, če mogoče veste kje bi lahko iz tujine naročila rjave papirnate vrečke-"škrničelčke"

  Lp, kat

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živjo,

   odvisno, kolikšno količino potrebujete. Za le nekaj kosov vam žal ne morem pomagati, za večje količine pa lahko povprašate kar pri slovenskih proizvajalcih.

   Lep dan,
   toncika

   Izbriši
 7. Pozdravljeni,

  Naredila sem balzam za ustnice iz mike in roza gline. Ko sem že natočila v embalažo sem se spomnila, da sem uporabila kovinsko posodo. Naj izdelek raje zavržem, je za zdravje škodljiv?

  Hvala za odgovor in prijazen pozdrav,

  Maruška

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živjo,

   nič hudega ni, če ste uporabili kovinsko orodje. Uporabo kovin se odsvetuje, v kolikor se želi glini ohraniti čimveč zdravilnih in blagodejnih lastnosti (npr. za obkladke, maske ipd), vendar pa v stiku s kovino ne postane strupena ali škodljiva. Brez skrbi lahko uporabljate balzam za ustnice :)

   Lep dan,
   toncika

   Izbriši
  2. Toncika, najlepše se vam zahvaljujem za tako hiter odgovor, ki me je zelo razveselil =)

   Izbriši
 8. Zdravo!l
  Lepo pozdravljena ,zdaj sem pa že pri embalaži.:) Zanima me kako lahko stekleničko z ozkim grlom očistim,če je bilo notri olje.Morda z etanolom(ali mora biti 70 ali je lahko 98%)Ali etanol preprosto ulijemo v stekleničko in pretresemo ali ta etanol še kaj razredčimo z vodo?
  Prav lepo pozdravljeni:)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živjo,

   etanol ne topi olja, tako da to ne bo rešitev. Edina možnost je detergent za pranje posode in veliko, veliko potrpežljivosti. Najboljše bo, da stekleničko napolnite z raztopino detergenta in jo pustite namakati vsaj nekaj dni. Drugače ne bo šlo.

   Lp

   Izbriši
 9. Zdravo!
  Hvala za odgovor.Če pa raskužim normalno posodico za kremo ali uporabim etanol in koliko procenten?
  Lp
  Mia

  OdgovoriIzbriši
 10. Pozdravljena,

  zanima me, kje priporočate nakup alu posodic?

  Hvala.
  Lep pozdrav,
  Anja

  OdgovoriIzbriši
 11. pa še nekaj:
  vedno, ko kupim kako plastično ali aluminijevo posodivo nikoli ne vem ali naj bom pazljiva pri kvaliteti materiala ali je načeloma vse ok?

  hvala še enkrat*

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živjo,

   kupite jih pač tam, kjer jih dobite :) Pri nakupu bodite pozorni zgolj na eno stvar: embalaža mora biti za kozmetično, farmacevtsko ali prehrambeno rabo. Ne sme biti npr. za industrijsko rabo. Pri aluminijastih posodicah povprašajte prodajalca, ali ima notranja stran premaz (navadno je to kakšna akrilna smola, epoksi ali podobno) ali ne. Embalaže brez premaza ne kupujte.

   Lp

   Izbriši
 12. Pozdravljeni,

  zanima me kakšen alkohol se uporablja za razkuževanje pripomočkov? Kje se ga da poceni dobiti?
  Je denaturirani tehnični 96 % etanol v redu?

  Lep pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Seveda, 96% alkohol iz trgovine je čisto OK.

   Izbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...