Delavnica hidrogeli in zgoščevalci vodne faze: kaj smo počeli in kako smo se imeli

Gel za utrujene noge
Prvi tečaj oziroma delavnica je za nami! Kljub začetni skrbi, kako bom stvar izpeljala in kako se bo vse skupaj izteklo, se je vse odvilo več kot po pričakovanjih. Žal mi je le, da nam je na koncu dejansko zmanjkalo časa, da bi podrobno obdelali še izvlečke, čistilka pa nas je ob uri kar hitro pregnala. Vsem se resnično opravičujem za to neprijetnost, naslednji tečaj bom poskusila organizirati ob drugačni uri oz. poiskati tudi drug primeren prostor (upam, da bližje Ljubljani, da bi vsem bilo lažje!). 
 
Kljub tej neprijetnosti pa sem z izidom tečaja zelo zadovoljna, upam, da so tudi udeleženke vsaj toliko zadovoljne kot sem jaz. Še toliko bolj vesela pa sem, da sem mnoge od tistih, ki pogosto pišejo in komentirajo, tudi spoznala v živo! 

Čas nam je kar prehitro minil, veliko smo se mazali, veliko smo preizkušali, primerjali smo sestavine med seboj, izgled gelov, občutek na koži, pregledali možnosti uporabe… Veliko je bilo tudi vprašanj, kar mi osebno zares veliko pomeni, saj dokazuje nemirno raziskovalni žilico in radovednost vseh, ki se ukvarjajo z izdelavo domače kozmetike. 
 
Za začetek smo si pogledali nekaj osnov in teorije o zgoščevalcih vodne faze: kratek pregled o delitvi zgoščevalcev, pogledali smo si, kaj je reologija ter nekatere glavne značilnosti zgoščevalcev vodne faze kot so psevdoplastičnost, tiksotropija in ti. yield value. Posebej smo pogledali široko paleto možnosti uporabe zgoščevalcev: kot osnova za hidrogele, serume, zgoščevanje detergentov, šamponov in zobnih past. Posebej pa sem poudarila pomen uporabe zgoščevalcev vodne faze za stabilizacijo, zgoščevanje in izboljšanje mazljivosti emulzij.
 
Takoj zatem smo že začeli s praktičnim delom. Pogledali smo si, kakšen pravzaprav je gel iz ksantan gumija pri koncentraciji 0,4% - kako smrkav je in koliko se vleče, kakšen občutek pusti na koži ob mazanju in zakaj ni primeren kot osnova za hidrogele ali za zgoščevanje šamponov. Ugotovili smo, da je glavni krivec za občutek potenja, ki ga dajejo nekatere naravne kreme v prodaji. Hkrati smo pogledali, kako najbolje izkoristiti njegove lastnosti v različnih emulzijah za nego suhe kože. Ksantan gumi je eden izmed najbolj pogosto rabljenih zgoščevalcev tako v industriji kot v izdelavi domače kozmetike, zato smo vsi skupaj tudi poskusno izdelali gel s ksantan gumijem.
 
S ksantan gumija smo prešli na guar gumi; tudi tokrat smo se mazali, primerjali smo viskoznost, barvo, mazljivost in končni občutek na koži gela iz guar gumija (gel z 1%). Poskušali smo razumeti, zakaj guar gumi ni primeren za osnovo hidrogelov in za suspenzijo delcev ter zakaj včasih preprosto »zvodeni«. Za gelom iz guara smo prešli na dvojico karagenov: lambda karageni (gel z 1%) in iota karageni (gel z 1%). Že pri izgledu gela smo takoj spoznali bistvene razlike med neviskoznim lambda karagenom in močno tiksotropičnim iota karagenom, razlike v izdelavi gela in tudi razliko pri uporabi. Z obema smo se seveda tudi namazali in ugotovili, da puščata na koži mehak, svilnat občutek, ki prija tako mastni in nečisti koži kot tudi bolj suhi koži.
 
Podoben mehak občutek smo spoznali tudi pri natrijevem alginatu (gel z 1%), le da je ta precej bolj spolzek in drsljiv, zaradi česar je odličen za uporabo v kremah in penah za britje. Kljub tej posebnosti pa se natrijev alginat in ostali derivati alginske kisline le redko uporabljajo v kozmetiki, zato smo precej hitro prešli še na hidroksietil celulozo (gel z 2,5%) in carbomer (gel z 0,3%). Pri hidroksietil celulozi smo se za hip pomudili pri vprašanju o naravnosti in (ne)škodljivosti, med mešanjem gel in mazanjem pa smo preverili njegove možnosti uporabe kot osnovo za masažne gele. Za konec smo si pogledali še gel iz carbomerja: posebnost njegove izdelave, njegovo nezdružljivost s pantenolom (in mnogimi drugimi snovmi) ter različne možnosti uporabe, predvsem kot zgoščevalec in stabilizator za emulzije ter tudi osnova za vse trdne in kompaktne gele.
 
Za vsem mešanjem, mazanjem in tapkanjem je prišla na vrsto še konkretna izdelava dveh hidrogelov: gel za težke in utrujene noge ter gel za občutljivo kožo.
 
Gel za težke in utrujene noge
 
voda do 100
glicerol 4
hidroksietil celuloza 2
tekoči izvleček divjega kostanja 4
tekoči izvleček lobodike 4
suhi izvleček črnega grozdja 0,4
eterično olje poprove mete q.s.
cosgard (dehydroacetic acid, benzyl alcohol) 0,6
 
Najprej je potrebno pripraviti gel iz hidroksietil celuloze, ki se ga izdela tako, da se potrebno količino vode z dodatkom glicerola segreje v vodni kopeli, nato pa se med mešanjem postopoma vmeša hidroksietil celulozo. Ko se gel popolnoma ohladi, mu lahko dodamo rastlinske izvlečke. Na delavnici smo zaradi pomanjkanja časa ta korak preskočili in smo uporabili že izdelan gel. Suhi izvleček črnega grozdja najprej dobro raztopimo v tekočih izvlečkih divjega kostanja in lobodike, nato pa vmešamo v izdelan gel. Dodamo eterično olje mete, preverimo pH in dodamo konzervans.
 
Gel za občutljivo kožo  

voda do 100
karagen iota 0,8
karagen lambda 0,8
niacinamid 3
tekoči izvleček lobodike 2
suhi izvleček sladkega korena 0,5
natrijev hialuronat (2,5% raztopina) 2
cosgard (dehydroacetic acid, benzyl alcohol) 0,6
pH zaradi vsebnosti niacinamida med 5 in 7
 
Tudi pri gelu za občutljivo kožo je potrebno najprej izdelati gel iz karagenov. Najpreprostejši način je ta, da iota karagen dobro dispergiramo v potrebni količini hladne vode, ki jo nato segrejemo nad 50° Celzija. V segreto mešanico med mešanjem počasi in postopoma dodajamo lambda karagen ter pazimo, da se ustvari čim manj grudic. Gel nato pustimo, da se popolnoma ohladi. Kot pri gelu za utrujene noge smo tudi tukaj ta korak preskočili in uporabili že izdelan gel. Suhi izvleček sladkega korena nato raztopimo v tekočem izvlečku lobodike ter ju dodamo v izdelan gel. Dodamo še raztopino natrijevega hialuronata in niacinamid ter preverimo pH, ki mora zaradi vsebnosti niacinamida biti med 5 in 7. Dodamo še konzervans in gel ustekleničimo.
 
Med izdelavo smo na hitro pogledali še, kako se formulo za težke noge lahko pravzaprav uporablja tudi kot pomoč pri limfni drenaži in kako se izdelek lahko spremeni v gel proti celulitu. Žal nas je čas prehitel in smo morali delavnico s tem tudi zaključiti.
 
To je bila naša prva skupna delavnica in kljub temu, da smo se z večino poznali le virtualno, smo se zelo dobro ujeli. Vsem udeleženkam se še enkrat zahvaljujem za pozornost, za potrpljenje in seveda za vsa vprašanja, ki ste jih postavile. Srčno upam, da se bomo kmalu srečali še na kakšnem tečaju!

Oznake: , , ,