Vitaminski oljni serum za suho ali starejšo kožo

Eden izmed preprostejših in učinkovitih izdelkov, ki jih lahko izdelamo doma, so ti. oljni serumi ali olja za obraz. Izdelani so iz mešanice rastlinskih olj in aktivnih sestavin, najpogosteje vitaminov in antioksidantov. Namenjeni so predvsem suhi ali starajoči se koži, občasno pa jih lahko uporabljajo tudi osebe z normalno ali mešano kožo – v kolikor jim mešanica olj ustreza. Oljne serume nanašamo na nekoliko vlažno kožo, s prsti nežno masiramo, dokler se popolnoma ne vpije. 

Oljni serumi so osnovani na rastlinskih oljih, ki pa jim zaradi boljšega občutka na koži dodamo tudi nekaj estrov kot npr. coco caprylate (dovoljen po Ecocertu). Ta lahka olja povečajo mazljivost seruma, izboljšajo občutek na koži in zmanjšajo mastno sled, ki bi jo olje pustilo. O tem, kako se zasnuje olja za obraz in ostale izdelke brez vode, bom pisala v prihodnji objavi. Tokrat si poglejmo recept za oljni serum, namenjen predvsem suhi in starajoči se koži. 
 
Vitaminski oljni serum (recept za 100 g)  
arganovo olje 30
olje pšeničnih kalčkov 20
coco caprylate 20
olje makadamije 16,7
skvalen (iz olivnega olja) 10
tokoferol 3
retinil palmitat (vitamin A) 0,3
 
Postopek: v čašo odmerimo vsa izbrana olja. Dodamo skvalen, tokoferol in vitamin A ter dobro premešamo. Napolnimo v majhne stekleničke s kapalko. Hranimo v temnem prostoru. Bolje je, da izdelamo majhne količine.
 
Uporaba: oljni serum zaradi prisotnosti vitamina A uporabljamo samo zvečer. Na čisto in nekoliko vlažno kožo nanesemo nekaj kapljic seruma in s prsti nežno masiramo, dokler se popolnoma ne vpije.
 
O izboru sestavin: kot sem že omenila v uvodnih odstavkih, oljni serumi oz. olja za obraz temeljijo predvsem na rastlinskih oljih. V tem receptu imajo prednost tista olja, ki dobro nahranijo suho kožo in so navadno namenjena starejši koži, to sta arganovo olje in olje pšeničnih kalčkov. Prav tako nahrani kožo olje makadamije, hkrati pa pušča kožo posebej mehko. Mešanici rastlinskih olj za zmanjšanje mastnega občutka dodamo coco caprylate, estersko olje, dovoljeno v naravni kozmetiki. Coco caprylate učinkovito zmanjša mastno sled, hkrati pa pušča kožo svilnato mehko.
 
V to lipidno osnovo vključimo še aktivne sestavine: skvalen, tokoferol in retinil palmitat oz. vitamin A. Vse tri sestavine so odlični antioksidanti, vendar ima vsak od njih tudi svoje posebne lastnosti. Skvalen pomaga pri obnovi zaščitnega plašča in pomirja razdraženo kožo. Tokoferol kožo nahrani, pripomore pri zadrževanju vlage v koži in poveča njeno elastičnost, hkrati pa deluje tudi kot antioksidant za vsa rastlinska olja. Vitamin A lahko pripomore pri povečani proizvodnji kolagena v koži in posledično zmanjšuje gube, pripomore pa tudi pri hitrejšemu obnavljanju celic, zaradi česar je koža manj suha


Vitamin A je v nasprotju z vitaminom E močno občutljiv na toploto in svetlobo, zato izdelek hranimo v temnem prostoru. Ker vitamin A pri izpostavljenosti soncu postane škodljiv, moramo izdelke, ki vsebujejo vitamin A, uporabljati samo zvečer. V poletnem času se uporabi vitamina A raje izogibajmo, zato oljni serum izdelamo brez tega vitamina.

Oznake: , , , ,