Glicerinska krema za roke

Se še spomnite kreme Glysolid? Tiste za razpokane in suhe roke, z veliko vsebnostjo glicerina?  

Glicerinske kreme za roke so navadno precej preproste po sestavi, njihova osnovna in pravzaprav glavna sestavina je glicerin. In to v zelo velikih količinah.  

Na italijanskem forumu Angolo di Lola smo že kar nekaj časa nazaj poskusili razčleniti INCI in poustvariti formulo, ki bi ne vključevala etoksiliranih emulgatorjev in naftnih derivatov. Projekt je sicer nekaj časa obstal, nato pa ga je Paty (ena izmed uporabnic) spet obudila in izdelala poskusno verzijo. Sledilo je navdušeno preizkušanje v različnih kombinacijah in z drugačnimi emulgatorji, tokrat vam predstavljam mojo različico z emulgatorjem Plantec OP2.

Recept za 100 g (emulgirano po postopku »one pot«)  

Fazi A in B   
voda do 100
glicerol 38
Plantec OP2 5 (INCI: glyceryl stearate, cetearyl alcohol, stearic acid, sodium lauroyl glutamate)
cetearilni alkohol 5
ethylhexyl stearate 5
pirogenska ali mirkonizirana silika 0,2  

 
Faza C
Cosgard (INCI: Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid) 0,6
eterično ali parfumsko olje po želji qs
pH pod 7  


Postopek
V čašo odmerimo vse sestavine za fazi A in B. V dvojni kopeli segrevamo do temperature med 70 in 75° Celzija. Emulgiramo. Pri emulgiranju bodimo pazljivi, da ne vmešamo preveč zraku. Bodimo posebej pozorni na temperature in celoten postopek emulzije, saj se zaradi nizke količine maščob rado zgodi, da nekaj olja ostane na površini. V kolikor se to zgodi, s paličnim mešalnikom poskusimo ustvariti vrtinec, ki bo olje posrkal na dno čaše. Emulzija bo najprej tekoča, med ohlajanjem se bo postopoma zgostila do kompaktne konsistence. Ko temperatura pade pod 40° Celzija, dodamo konzervans in eterično ali parfumsko olje. Preverimo pH, ki mora biti nižja od 7.  

O formuli
Glicerol je močno vlažilna sestavina, ki pomaga tudi najbolj suhi in razpokani koži. Navadno se ga uporablja v manjših količinah, do 5%, v redkih primerih – kot npr. v takšni kremi – pa tudi v večjih odstotkih. Prav zaradi visoke vsebnosti glicerola je ta krema tako učinkovita pri močno suhih rokah.  

 
Kot sem že velikokrat zapisala pa ima glicerol eno veliko neprijetnost: v prevelikih količinah na koži pušča občutek, kot bi se potila oz. mastila. V tej formuli je zato nepogrešljiva uporaba pirogenske ali mikronizirane silike, ki močno zmanjša občutek potenja in mastnosti. Zamenljiva je samo s posebnimi namenskimi sestavinami kot npr. Dry Flo PC (INCI: Aluminum starch octenylsuccinate).  

Obvezna je tudi uporaba cetearilnega alkohola, ki da kremi kompaktnost in mehak, negovalen občutek. Prav tako je priporočljiva uporaba lahkih sintetičnih olj (npr. coco caprylate, dicaprylyl ether), rastlinska olja bi naredila kremo težko in mastno.  

V formuli povsem opustimo zgoščevalce maščobne faze, deloma zato, ker že cetearilni alkohol in silika dovolj prispevata h kompaktnosti, deloma pa tudi zato, ker bi zgoščevalci vodne faze (sploh ksantan) v kombinaciji s tako veliko količino glicerola še dodatno povečala občutek potenja in nevpojnosti.
 
P.s: pri Clementini je na razpolago še nekaj vzorčkov silike. Kako do njih, si preberite na Facebooku.

Oznake: , , , ,