torek, 18. marec 2014

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu kozmetičnih izdelkov? 1. del: Kaj je INCI in kako ga beremo?

Zadnje čase se v komentarjih pogosto pojavljajo vprašanja v zvezi s kozmetičnimi izdelki, ki jih najdete na prodajnih policah. Namen bloga – kot sem že večkrat ponovila – ni ta, da bi analiziral INCI različnih izdelkov in svetoval, katerega kupiti in katerega raje pustiti na policah. Blog sem začela pisati predvsem zato, da bi lahko še koga navdušila nad izdelavo domače kozmetike in naučila tega čudovitega hobija.
 
Ker pa vem, da veliko bralcev redno raziskuje in išče tudi dobre izdelke v prodaji, sem se odločila, da bom skušala strniti vse drobne nasvete, ki jih lahko upoštevamo ob nakupu. 

Morda de sprašujete, zakaj tako? Predvsem iz enega samega razloga: različni certifikati naravne kozmetike (Ecocert, BDiH, Soil association itd) so zelo strogi pri upoštevanju porekla in razgradljivosti sestavin; agresivnosti in smotrnosti le-teh pa pogosto ne upoštevajo. Eden izmed takšnih razvpitih primerov je recimo SLS (Sodium lauryl suphate) – pridobljen iz naravnih virov in povsem razgradljiv, vendar pa močno, zares močno agresiven. Tako zelo agresiven, da ga je iz svojih izdelkov črtala skoraj celotna kozmetična industrija. Je potrebno poudariti, da ta sestavina ne bi smela kaj početi v Ecocert izdelkih?

Naj posebej zapišem: namen te objave ni postavljati mejnih količkov, označiti sestavine (ali znamke ali certifikate) kot pozitivne ali negativne. Prav tako ni namen objave deliti svet na črno in belo (ravno nasprotno!) ali delati zastonjski terorizem. Za to že dovolj poskrbita celoten slovenski in tuji splet. Resnica ne tiči ne v eni ne v drugi skrajnosti, temveč nekje vmes.
 
Ne glede na to, ali kupujete certificirane ali druge kozmetične izdelke, vam bodo naslednje objave morda prišle prav. Pri vsakem izdelku, ki ga kupite ali želite kupiti, vedno preberite INCI. Pri tem se zavedajte, da neka sestavina ni nujno slaba ali nujno dobra, pogosto imamo lahko opravka z dobrim izdelkom s slabimi sestavinami – vprašanje je le, v kakšni količini so te sestavine uporabljene. Zato je pozicija neke sestavine v INCI seznamu zelo pomembna, predvsem na osnovi tega lahko sklepamo, kakšen bo izdelek. Bolj kot sama sestavina je pomembno sosledje in kombinacija le-teh: pomembna je formula.
 
Kako mora biti zapisan INCI?
INCI je kratica za International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Vsaka sestavina, ki se jo uporablja v kozmetiki, ima namreč neko mednarodno nomenklaturo (ime), ki se ga morajo držati vsi – od proizvajalcev surovin do proizvajalca kozmetičnih izdelkov. Po evropski zakonodaji morajo vsi kozmetični izdelki, ki so v prometu v Evropski Uniji, imeti na embalaži ali spremnem informativnem listku zapisane sestavine, iz katerih so sestavljeni. Ta seznam sestavin se prav tako imenuje INCI.
 
Pri zapisu INCI imena se upošteva mednarodno določeno ime, ki je po večini angleško, npr. Cetyl alcohol, Gylcerin, Coco-glucoside itd. Izjema so voda, čebelji vosek, med, sestavine, pridobljene neposredno iz rastlin ter barvila (razen barvila za lase). Barvila so zapisana po CI številki, pogosto pa številki sledi tudi mednarodno ime, npr. CI 77489 (Iron oxide). Voda je vedno zapisana z latinskim izrazom Aqua, enako tudi čebelji vosek (Cera flava ali Cera alba) ter med (Mel). Prav tako so z latinskim imenom zapisana imena rastlin, iz katerih se neposredno pridobiva kozmetične sestavine kot so olja, voski, hidrolati, izvlečki ipd. Tako npr. Prunus amygdalus dulcis oil pomeni olje sladkega mandlja (Prunus amygdalus dulcis je latinsko ime sladkega mandlja); Copernicia cerifera wax je vosek karnauba, Citrus aurantium var. amara flower water je hidrolat nerolija, Urtica dioica leaf extract pa je izvleček koprive. Pri vseh teh sestavinah je lahko v oklepaju podano tudi angleško ime, tako bi imeli npr. Aqua (Water), Cera alba (Beeswax), Cera flava (Beeswax), Mel (Honey) Prunus amygdalus dulcis (Sweet almond) oil, Copernicia cerifera (Carnauba) wax, Citrus aurantium var. amara (Bitter orange) flower water, Urtica dioica (Nettle) leaf extract. Prevod v oklepajih ni obvezen, zato ga nekateri proizvajalci ne zapisujejo.
 
Zapis INCI mora slediti določenim pravilom. Uporabljene sestavine morajo biti zapisane v vrstnem redu od tiste, ki je je največ, do tiste, ki je je najmanj. Sestavine, ki so v izdelku prisotne v količini, nižji od 1%, so lahko zapisane poljubno, brez vrstnega reda. Na prvem mestu v INCI bo zato tista sestavina, ki jo je največ (navadno voda), na drugem tista, ki jo je malo manj, na tretjem tista, ki jo je še manj itn. Na neki točki bomo prišli do tistega 1%, kjer so sestavine razvrščene pomešano, ne glede na to, ali je nekatere sestavine več ali manj.
 
Čisto na koncu se navadno znajdejo še alergeni iz eteričnih olj, to so tisti znani Geraniol, Citronellol in podobni. Po zakonu morajo biti vsi alergeni, ki jih vsebujejo uporabljena eterična olja, zapisani na INCI seznamu, če je njihova količina večja od 0,001% za kreme in druge izdelke, ki jih ne speremo, oz. če je njihova količina večja od 0,01% v izdelkih, ki jih speremo. Vendar pa prisotnost takšnega seznama še ni jasen znak, da je proizvajalec uporabljal samo eterična olja. Prav tako odsotnost takšnega seznama ni jasen znak, da je proizvajalec uporabljal samo parfumska olja. Tudi parfumska olja lahko vsebujejo popolnoma iste alergene kot eterična olja (ki morajo zato biti navedeni), hkrati pa obstajajo tudi eterična olja, ki alergenov ne vsebujejo, zato ni potrebno ničesar izrecnega dopisati. Latinska imena eteričnih olj pa boste največkrat zaman iskali v INCI seznamu: vse, kar diši, je po zakonu varovano kot avtorska oz. poslovna skrivnost in se tako skrije za INCI imenom Parfum ali Fragrance, ne glede na to, ali je to mešanica eteričnih ali parfumskih olj.
 
Kako se bere INCI?
Po vrsti, seveda. No, zapomniti si moramo samo dve pravili. Prvo je to, da so sestavine vedno zapisane po vrstnem redu glede na to, koliko je neke sestavine v izdelku (od največ do najmanj), pri čemer pa so sestavine, ki jih je manj kot 1% lahko zapisane neurejeno. Najbrž se takoj vprašate, kako boste pa vedeli, kje je tisti 1%?
 
Obstaja kar nekaj kazalcev, ki nam pokažejo, kje se skriva meja enega odstotka. Pravzaprav obstaja kar nekaj kazalcev, ki nam povedo, v kolikšni količini so uporabljene neke sestavine. Seveda je dobro, da vsaj malo poznamo sestavine in njihove funkcije. Pri vsem tem pa je še kako pomembno, kateri izdelek imamo v rokah!
 
V grobem lahko sestavine, ki nam pokažejo mejo enega odstotka, razdelimo v naslednje skupine:
  • različni konzervansi (razni parabeni kot npr. Methylparaben in Propylbaraben, nato Phenoxyethanol, Dehydroacetic acid, Benzyl alcohol, Potassium sorbate, Sodium benzoate, Imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin itd)  
  • različni zgoščevalci vodne faze (Carbomer, Sodium poliacrylate in vse, kar se končuje na –acrylate, npr. Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer ipd, Xanthan gum itd). Izjema so geli in ostali izdelki na osnovi vode, kjer je količina naravnih zgoščevalcev za doseganje optimalne gostote lahko večja. Prav tako so izjema izdelki, ki vsebujejo večje količine površinsko aktivnih snovi in so zgoščeni z akrilatnimi zgoščevalci (INCI: Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer). Za zgoščevanje površinsko aktivnih snovi (torej detergentov) namreč obstaja posebej prirejena serija akrilatnih zgoščevalcev, ki se jih uporablja od 2,4% naprej. V takšni formuli nam akrilatni zgoščevalci ne morejo pokazati meje enega odstotka. Primeri teh izdelkov so geli za tuširanje, kopeli in redkeje šamponi.
  • dišave, torej Parfum ali Fragrance
  • rastlinski izvlečki, še posebej takrat, ko je krema čudovito bele barve in po možnosti še čudovitega vonja. Kdor je izvlečke kdaj poskusil uporabljati, ve, kako nagravžno barvo lahko z njimi dosežemo
  • natrijev hialuronat (INCI: Sodium hyaluronate), ki je skoraj vedno prisoten v količini, nižji od 1%. Če je njegova količina večja, bodite gotovi, da bo to z velikimi in rdečimi tiskanimi črkami napisano na embalaži – vsak proizvajalec mora takšen strošek dobro oglaševati!
  • nekatere aktivne sestavine kot npr. bisabolol (INCI: Bisabolol), koencim Q10 ali Ubikonon, alantoin (INCI: Allantoin) itd.
  • različni proteini, npr. Hydrolized silk protein, Hydrolized wheat protein itd.
  • kationski guar, ki se ga uporablja samo v balzamih in šamponih za lase (INCI Guar hydroxylpropyltrimonium chloride)
  • regulatorji pH in sekvestranti: natrijev hidroksid (Sodium hydroxide), trietanolamine (Triethanolamine), mlečna kislina (Lactic acid), citronska kislina (Citric acid), fitična kislina (Phytic acid)
Takoj, ko v INCI najdemo eno izmed naštetih sestavin, smo po vsej verjetnosti prišli do meje enega odstotka – ne glede na to, kje se nahajajo vse ostale sestavine. Pomnite, da so sestavine, ki so uporabljene v količinah, nižjih od 1%, zapisane naključno.
 
Meja enega odstotka je pomembna samo iz enega razloga: na ta način lahko ugotovimo, ali so določene aktivne snovi (npr. vitamini) zares prisotne v uporabnih vrednostih ali so tam samo za reklamo. Če krema vsebuje vitamin E, le-tega pa najdemo v vrsti za konzervansom, je vitamin E šel bolj mimo kreme kot pa vanjo.

Ker je poglavje o razvozlavanju INCI seznamov precej obširno, sem se po temeljitem premisleku odločila, da ga razdelim v tri večje sklope. Tej objavi bosta sledili zato še dve. Prva bo posvečena različnim skupinam kozmetičnih izdelkov ter posebnostim, ki jih moramo upoštevati pri branju etiket, saj moramo biti pri izbiri tonika pozorni na povsem druge sestavine kot npr. pri izbiri šampona. Druga objava pa bo posvečena sestavinam: katerih se je bolje vedno in povsod izogibati ter pri katerih je odločilna njihovo mesto v INCI.

12 komentarjev:

  1. Živjo, toncika, lepo te je spet brati :)

    večkrat sem že slišala, da vode ni potrebno pisati na etikete. Kako je s tem?
    Če boš našla kaj časa, bi te prosila, da napišeš še kakšno objavo o uporabi vode v kozmetiki - kakšno vodo uporabiti, prekuhavanje itd. Sama uporabljam destilirano vodo, ki jo kupim v hipermarketih v 4 in več litrskih kantah. Je kakšna razlika z destilirano vodo iz lekarne ali specializiranih trgovin?

    Pa še to, slišala sem da lahko pri predelavi določene sestavine tekom proizvodnega procesa zaradi izvedbe samega postopka kakšno sestavino tudi dodajo, kasneje pa jo odvzamejo in jim tega ni potrebno navesti na etiketi, čeprav v izdelku še lahko najdemo ostanke te dodane snovi - tudi strupene. Govorim seveda o industrijski proizvodnji kozmetike. Veš kaj o tem?
    Predstavljam si, da do tega med drugim pride tudi pri proizvodnji absolutov, CO2 in drugih izvlečkov, -ethyl snovi ...

    Upam, da z vsebino ne prehitevam prihodnjih objav ...

    Lp, Hruška

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo Hruška,

      ne, sploh ne prehitevaš. Pravzaprav se kar precej oddaljuješ. Pa nič zato :)

      V kolikor se pri izdelavi kozmetičnega izdelka (kreme, detergenta, tonikov ali česarkoli drugega) uporabi vodo, jo je potrebno na etiketo tudi zapisati. Seveda le takrat, ko je voda še vedno prisotna v izdelku - če izhlapi in je potem v končnem izdelku ni, je pač ni in je tudi na etiketi ne bo. Vendar pa za izdelke z izparevano vodo pravzaprav še nisem slišala.... Izdelek, ki vsebuje vodo, mora imeti vodo napisano na etiketi. Pika.

      Drugače je s samimi sestavinami. Kupiš npr. glicerin v 85% raztopini. Na etiketi bo pisalo le INCI: Glycerol, čeprav je prisotnih še 15% vode. Enako je z mlečno kislino, površinsko aktivnimi snovmi in ostalimi raztopinami.

      Enako velja pri predelavi in uporabi sestavin. V VSAKI sestavini je določen odstotek nečistoč in primesi - najsi bo to ostanek začetnih snovi, ostanek vmesnih spojin ali pač enostavno drugih nečistoč. Vendar te nečistoče in primesi ne bodo NIKOLI na INCI seznamu, niti ne bodo prisotne na tehničnih listih. Samo na analiznih listih jih lahko zaslediš. Za primer ti dam eno površinsko snov v prahu: natrijev lauril sulfoacetate (dovoljena v naravni kozmetiki). Ta površinsko aktivna snov je v prahu, vendar le 65% prahu predstavlja dejansko površinsko aktivno snov. Ostalo je sol (natrijev klorid) in druge "v alkoholu netopne snovi" (ja, prav tako je napisano na spremnih listih!).

      Čisto nazadnje pa še glede vode: bolje je uporabiti destilirano ali demineralizirano vodo (to je tista v supermarketih). Prekuhana voda izpod pipe ni primerna, tudi zaradi velike vsebnosti mineralov. Razlika med destilirano vodo iz lekarne in demineralizirano vodo iz supermarketa je predvsem v prevodnosti. Destilirana voda iz lekarne je zares "čista" - brez nobenih ionov, njen pH je zato 7. Demineralizirana voda ima "odstranjene minerale", a ni "čista H2O", včasih je njen pH malček nižji. Za uporabo v domači kozmetiki je edina razlika le v ceni :)

      Lep večer,
      toncika

      Izbriši
    2. jaz pa predlagam milli Q vodo. In sama je še nimam :) Lp, lara

      Izbriši
  2. Hvala Tončika za objavo ;), že nestrpno pričakujem druga dva dela :).

    Lp, Polona

    OdgovoriIzbriši
  3. ZDRAVO!
    Spet sem radovedna in spet mi ni nekaj jasno.Namreč sm kupla naravno eterično olje 100% je pisalo na steklenički,slovenska proizvajalka in kupljeno v znani slovenski trgovini.Zdaj pa tudi eterična olja raziskujem in sem prišla na stran kjer piše ( Španski bezeg, šmarnica, breskev, zeleno jabolko in cvet jablane so izključno sintetično proizvedeni. So poceni, a brez negovalne oz. terapevtske vrednosti. Sintetične dišave, domnevajo, povzročajo alergije.) Tončka zdaj pa res ne vem več kaj naj kot kupec sploh še verjamem,torej sm si dala sintetično olje v moj piling?Ok saj me ne bo konec vendar v dobri veri kupiš nekaj 100%naravnega potem pa zaslediš čisto nekaj drugega.Vprašanje kako lahko proizvajalka izda takšno deklaracijo oziroma ali to ni pod nobeno kontrolo ,ali ni institucije,ki zadevo preverjajo in dajejo certifikate ,če seveda ustreza temu kar proizvajalka navaja.Hvala za odgovor.Lp

    OdgovoriIzbriši
  4. Odgovori
    1. Živjo,

      no zagotovo niste kupili eteričnega olja, temveč parfumsko olje. Et. olje španskega bezga ne obstaja, pa tudi ne šmarnice (mimogrede, et. olje šmarnice bi bil koncentriran strup!!) in ostalih naštetih vonjev. Sintetične dišave tako kot tudi eterična olja lahko povzročajo alergije - tudi v eteričnih oljih so alergeni, ki morajo biti zapisani na etiketi, saj lahko povzročijo hude reakcije. Če so kupljena olja za kozmetično rabo (in ne za dišavo prostora), ste lahko dokaj brez skrbi. Če pa so kupljena olja namenjena odišavljanju prostorov ali kateri koli drugi rabi, ki ni izključno kozmetična (kar pa mora biti jasno zapisano vsaj na spletni strani prodajalca), potem piling zavrzite in kupljenih dišav nikakor ne uporabljajte v svojih izdelkih.

      O tem, kaj lahko prodajajo in s kakšnim imenom, je druga stvar. Če je izdelek jasno označen kot "dišavno" ali "sintetično" olje, potem je "napaka" z vaše strani, saj ste informacijo spregledali ali morda niste pozorno prebrali. Če pa je izdelek označen kot et. olje, potem je napaka s strani prodajalca/proizvajalca. Dobro je, da ga opomnite in nato obvestite Varstvo potrošnikov Slovenije. Vendar pa pazite: zavajanje ali prodaja enega izdelka z imenom drugega je eno, nepozornost kupca pa drugo. In verjemite: veliko prodajalcev in proizvajalcev se nekako naslanja prav na to.

      Lp

      Izbriši
    2. na steklenički je pisalo 100% eterično olje španski bezeg,ime in naslov proizvajalca in nič drugega Neka gospa ki ima sp,žal sem stekleničko že vrgla v smeti.to sem kupovala za prostor ko še nisem vedela da bom delala mila.In s tem oljem sem si naredila piling,ker nisem vedela da je španski bezeg sintetičen ,če je pa pisalo 100%eterično olje.O tem govorim kako zavajajo,kupiš v dobri veri in če se ne posvetiš vsem informacijam ki so na voljo lahko pride do težav.
      lp

      Izbriši
    3. Če je na steklenički pisalo eterično olje španskega bezga in gospa še vedno prodaja te iste izdelke pod istim imenom, vam svetujem, da se obrnete na Varstvo potrošnikov. Saj vem, da se vam morda zdi nesmiselno, vendar pa pomislite, da na takšen način lahko pred podobnim zavajanjem rešite še marsikoga.

      Lp

      Izbriši
  5. to sm že naredila v eni trgovini.bom ukrepala tudi tukaj.

    OdgovoriIzbriši
  6. Zdravo!
    Pri giseli imajo naravna etrična olja,potem parfumska olja,parfumska olja za v uporabo pri naravni kozmetiki in identiše olja naravnim.Zadnjič ste mi rekla da so identiše olja pridelana sintetično vendar se najbolje približajo naravnim.pri giseli so mi odgovorili da so to mešanice ath oil.Kaj je zdaj res?so parf.olja in parf. olja za uporabo v naravni kosmetiki naravna ali sintetična?to bi pa res si rada razjasnila,ker mi je zelo pomembno kaj bom dala na kožo.vem da tukaj niso olja najbolj kvalitetna za milo so ok in bom iskala drugje ,vendar sem za začetek kupila pri enemu dobavitelju.Že tako ali tako je prvi nakup zelo zelo stresen. Pri giseli nisem našla oljno smolni izvleček (ROE) antioksidanta.sem kaj spregledala?A boste kaj naročevala v bližnji prihodnosti pa bi ga naročila preko vas ,seveda če ne prosim preveč.Moje načelo je vprašaj,tudi če je negativen odgovor ne bodi jezen in bodi ponosen ,da si vprašal,kajti če ne vprašaš ne moreš nikoli vedeti kakšen bo odgovor.
    lepo pozdravljeni.
    Mia

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo,

      srčno in zares globoko dvomim, da so identična olja iz et. olj. Lahko jih deloma vsebujejo, ampak zares, zares dvomim, da so izdelana iz et. olj. Identična olja namreč stanejo npr. 7,30 eur/100 ml (to je bergamotka). Et. olje bergamotke (ki ga ima mimogrede tudi Gisellamanske) pa stane 18,90 eur/100 ml. Kje je tukaj logika? Pa naj bo jasno: bergamotka je eno izmed manj dražjih olj. Zakaj bi sploh izdelali olje iz mešanice et. olj, ki bo identično naravnemu, če pa že obstaja čisto pravo et. olje? Mimogrede, na stari spletni strani http://www.gisellamanske.com/194901.html je jasno zapisano, da identična olja vsebujejo "velik delež naravnih sestavin". Kaj je vse ostalo? Iz prve roke vam povem, da dišavna mešanica et. olj stane veliko, zares veliko. Nikakor ne 7 eur/100 ml. Parfumska olja so parfumska olja in so sintetična. Pika. Parfumske mešanice et. olj so mešanice et. olj in so naravne. Identične pa so vsaj deloma naravne, preostali delež pa je sintetičen.

      Gisella ROE nima. Jaz ga imam še kar precej, tako da ga v prihodnosti ne bom naročala. Če dobro pomnim, ga ima Dragonspice.

      Lp

      Izbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...