Milo s svinjsko mastjo

V preteklosti je bilo rastlinsko olje v naših krajih luksuz in redkost. Izdelava mila iz oljčnega olja je bila potrata, če že ne nekaj povsem nepredstavljivega. Naše babice so si zato pomagale s tistim, kar so imele na razpolago in tako mila izdelovale pretežno iz živalskih maščob: govejega ali ovčjega loja, svinjske masti, piščančje maščobe itd. Mila iz samih živalskih maščob – še posebej iz čistega govejega loja ali svinjske masti – so bila močno čistilna in so pogosto tudi sušila kožo.
 
Danes se izmed živalskih maščob uporablja predvsem svinjska mast, navadno v količinah, nižjih od 50%. Svinjska mast da milu podobne lastnosti kot palmovo olje: trdnost, dokaj dobro čistilno moč in predvsem belo barvo.

Pri izdelavi mila s svinjsko mastjo moramo biti pozorni le na doseganje traku: zaradi visokega odstotka nasičenih maščobnih kislin trak dosežemo dokaj hitro, masa pa z vsako minuto postaja bolj kompaktna. Da se izognemo preveč gosti masi in neprijetnostim ob vlivanju, je bolje, da mešanje večkrat prekinemo in preverjamo kompaktnost sledi.
 
Tokratni recept predstavlja le eno izmed različnih možnih kombinacij. Poleg svinjske masti in kokosovega olja, ki predstavljata osnovo, so milu dodana tudi olja z visoko vsebnostjo nenasičenih maščobnih kislin: olivno olje, olje breskovih koščic in ricinusovo olje. Olivno olje, ki se navadno uporablja kot osnova, je tu prisotno le v majhnih količinah. Razlog za to je predvsem estetski: želela sem namreč milo bele barve. Prevelika količina olivnega olja bi dala rumenkasto ali zelenkasto milo, zato sem raje posegla po olju iz breskovih koščic. Ricinusovo olje poveča penjenje in velikost mehurčkov, karitejevo maslo pa dodaja občutek svilene mehkobe.
 
Milo s svinjsko mastjo in breskovim oljem (hladen postopek)
(recept za milo iz 500 g maščob) 
svinjska mast 175 g (35%)
kokosovo olje 125 g (25%)
olivno olje 75 g (15%)
karitejevo maslo 50 g (10%)
olje breskovih koščic 50 g (10%)
ricinusovo olje 25 g (5%)  
voda 150 g
NaOH 70 g (5% znižanje)
 
kos mila drugačne barve, težak 60-70 gramov, ki vam ni všeč ali vam ni dobro uspel
dišava ali eterično olje q.s.
 
Postopek:
Milo je izdelano po hladnem postopku. Preden začnete z izdelavo mila, poskrbite za vašo varnost: pripravite delovni pult, nadenite si zaščitne rokavice, očala in zaščitno masko.
 
Najprej pripravite ribance iz kosa mila, ki vam ni uspel najbolje oz. vam ni všeč. Vzemite čist in popolnoma suh ribežen ter milo preprosto naribajte. Pripravite tudi dodatno večjo stekleno čašo, ki naj bo čista in suha. Postavite na stran.
 
V stekleni čaši odmerite potrebno količino vode. Posebej stehtajte potrebno količino natrijevega hidroksida. Natrijev hidroksid počasi stresajte v vodo in mešajte, dokler se popolnoma ne stopi. Med mešanjem nikar ne vdihujte hlapov, poskrbite, da bo prostor zračen! Za trenutek odstavite.
 
V stekleni čaši ali ognjevarni posodi stehtajte potrebno količino maščob. Postavite na štedilnik in nežno segrevajte na nizkem ognju, dokler se vse maščobe popolnoma ne stopijo. Odstavite.
 
Preverjajte temperaturo maščob in raztopine natrijevega hidroksida. Ko oba dosežeta temperaturo med 40 in 45° Celzija, počasi vlijte natrijev hidroksid v maščobe. Previdno mešajte najprej s kuhalnico, nato pa uporabite palični mešalnik. S paličnim mešalnikom mešajte v presledkih: nekaj sekund naj bo vklopljen, nekaj sekund pa izklopljen, pri čemer maso vedno nežno mešajte z vrtečimi gibi. Mešajte, dokler masa ne doseže rahlega traku.
 
Ob traku vmešajte eterična olja in še enkrat premešajte s paličnim mešalnikom. Ne mešajte predolgo, da ne bo masa postala preveč gosta.
 
Tretjino mila vlijte v obložen kalup. To bo naša spodnja plast. Drugo tretjino mila prelijte v posebej pripravljeno stekleno čašo ter dodajte milnate ribance. Dobro premešajte, da se ribanci povsem porazdelijo med svežo maso, nato pa mešanico ribancev in novega mila previdno naložite na spodnjo plast mila v kalupu. Kalup nekajkrat dobro potolcite ob delovni pult, da se izločijo morebitni zračni mehurčki. Preostanek mila (zadnja tretjina, ki je ostala v čaši) previdno nalijte čez mešanico ribancev in mila.
 
Milo pokrijte in primerno izolirajte, nato pa ga pustite v kalupu naslednjih 24 ur. Po preteku 24 ur milo previdno vzemite iz kalupa in ga razrežite. Pred uporabo ga pustite zoreti na suhem in zračnem prostoru vsaj en mesec.

Oznake: , ,