Izdelava mila: pogosto zastavljena vprašanja

Katere maščobe je bolje uporabiti v milu, rafinirane in nerafinirane?
Razlika med rafiniranim oljem in nerafiniranim oljem je predvsem v barvi, vonju in prisotnosti neumiljivih snovi: nerafinirano olje ima svojo barvo, svoj vonj in seveda tudi neumiljive snovi.

Rafinirano olje je navadno brez specifične barve, brez vonja in ima nižjo vsebnost neumiljivih snovi. Tu velja ponoviti, kar sem že velikokrat napisala in poudarila: prisotnost "dobrih" sestavin v olju (vitaminov, neumiljivih snovi itd) je v olju zanemarljiva, saj ostaja v veliki večini primerov pod 1% (izjema je recimo karite in drugi).

Pri izdelavi mila se je potrebno zavedati, da milo pač ostaja milo: s kožo ostane v stiku le nekaj sekund, nato pa konča v odtoku. Izbira (dražjih) nerafiniranih maščob je zato povsem nesmiselna (razen morda za tiste, ki jih dodajamo po traku). Za mila lahko brez večjih težav uporabljate rafinirana in toplo stiskana olja. Bolj pomembna je uporaba nerafiniranih maščob v tistih kozmetičnih izdelkih, ki v stiku s kožo ostanejo dolgo oz. se vanjo vpijajo (razne emulzije).

Zakaj imajo nekateri recepti več ali manj vode na 1000 g maščob?
Količina vode je lahko v različnih receptih in pri različnih postopkih kar precej drugačna. Vsak postopek ima svojo priporočljivo količino vode: manj vode potrebujete pri superhladnem postopku (250 ml oziroma odvisno od uporabljenih maščob), pri klasičnem evropskem hladnem postopku 300 ml vode, pri ameriškem hladnem postopku pa 380 ml - seveda na 1000 g maščob.

Prav tako pa drugačen način krašenja potrebuje drugačno količino vode: več vode da bolj tekočo zmes, ki je primerna za swirlanje, manj vode da bolj kompaktno zmes, ki je bolj primerna za nalaganje mila v plasti. Za začetnike priporočam uporabo klasičnih 300 ml vode na 1000 g maščob, ko imate nekaj kilometrine pa seveda lahko poljubno eksperimentirate.

Po pomoti sem v milu uporabil preveč NaOH. Ali lahko milo kako rešim, da ga ne zavržem?
Če je milo stoodstotno umiljeno (torej je znižanje sode 0%), lahko milo uporabite kot pralno milo. Če ima milo presežek NaOH - torej več, kot bi ga potrebovali za stoodstotno umiljenje - milo zavrzite. Žal ga ni načina, da bi ga rešili. Stoodstotno umiljenega mila in mila s presežkom NaOH raje ne uporabljajte za osebno nego.

Po pomoti sem v milu uporabil premalo NaOH, sedaj je znižanje bistveno višje od 8%. Ali je milo uporabno? Koliko časa bo trajalo?
Milo z visokim presežkom neumiljenih maščob (torej z visokim znižanjem) bo hitreje pokvarljivo kot druga mila, saj proste neumiljene maščobe postanejo hitreje žarke. Glede na izbiro maščob bo lahko tudi precej bolj mastno kot druga mila, vendar bo tudi veliko bolj nežno, torej primerno za bolj občutljivo kožo. Ker se takšno milo hitreje kvari, ga čimprej porabite.

Preverjen recept, ki se navadno super obnese, se mi je danes po dodatku dišave v hipu zgostil in nato skorajda sesiril. Kaj se je zgodilo? Ali je takšno milo uporabno?
Nekatere dišave žal pospešijo trak in privedejo do takšnih komplikacij. Pri nakupu dišave bodite zato pozorni na to, ali prodajalec poda informacije o tem, kako dišava vpliva na milo - ali pospeši trak in/ali vpliva na spremembo barve mila. Pri uporabi dišav, za katere je znano, da pospešijo trak, bodite toliko bolj previdni, saj se boste v nasprotnem primeru znašli pred skutasto zmesjo, ki je ne boste mogli vliti v kalup. Prav tako bodite pozorni, če prodajalec ne poda nikakršne informacije o tem, kako se dišava v milu obnaša. Teh težav seveda z eteričnimi olji ni. V vsakem primeru je milo, ki se zgosti, povsem uporabno – le estetsko ni ravno najlepše.

Moje milo se med mešanjem izredno hitro - prehitro! - zgosti. Kaj delam narobe?
Tudi prehitro doseganje traku je posledica prevelike količine masel in/ali masti v milu. Če pri tem dodamo še prenizko količino vode, bo zgoščevanje hipno. Če želite v vašem receptu uporabljati velike količine masel, povečajte količino vode na 380 ml / 1000 g maščob ali pa poskusite z izdelavo "whipped" mila.

Izdelal sem milo po klasičnem hladnem postopku, po traku sem ga vlil v kalupe in vse je bilo ok. Nato pa sem ga pozabil zaviti v odeje. Ali bo moje milo vseeno uspelo?
Če je umiljenje potekalo normalno in je masa dosegla sled, bo milo po vsej verjetnosti uspelo. Veliko je odvisno tudi od uporabljenih maščob in temperature prostora, kamor ste dali milo. V vsakem primeru svetujem, da počakate klasičnih 24 ur in nato preverite, kakšno je milo. Če je milo kompaktno, je uspelo. Če je zmes ostala pocasta, vse skupaj zavrzite.

Milo, ki ni bilo izolirano, sušite nekoliko dlje.

Za praznike sem želel izdelati milo, pa se mi časovno ni uskladilo in sem ga izdelal z zamudo. Milo ne bo dovolj posušeno do praznikov, ali lahko kako pospešim sušenje, npr. na radiatorju?
Ne. Milo mora svojo dobo sušenja odležati v normalnih pogojih, pri sobni temperaturi in z normalnim zračenjem. Če milo postavite na radiator, bo previsoka temperatura poškodovala proste neumiljene maščobe in milo se bo rado pokvarilo.

Pri planiranju daril vedno upoštevajte veliko več časa za rezervo: morda vam recept ne uspe, morda boste ugotovili, da je bilo mase premalo in boste morali še enkrat militi… če pa se vam vseeno zatakne, raje podarite ne povsem posušeno milo in obdarjencu pojasnite, da ga lahko začne rabiti šele čez kakšen mesec. To je najboljši kompromis.

Moje milo je pri uporabi sluzasto. Zakaj?
Sluzasto milo je posledica uporabe velike količine olivnega olja. O izbiri maščob v milu več v objavi Izbira maščob v milu Pri izdelavi recepta (pa tudi pri kopiranju receptov, ki jih dobite drugod) je dobro skrbno preveriti, ali je količina izbranih maščob primerna za dejanski namen mila ter kakšno je razmerje maščobnih kislin v milu. V receptu je dobro iskati ravnotežje med nasičenimi in nenasičenimi maščobnimi kislinami. Pogosto nedosegljiv ideal je nekje pol-pol, vendar pa se odlično odnese tudi npr. 35% nasičenih in 65% nenasičenih maščobnih kislin. Za izračun razmerja si pomagajte s Soapcalcom.

Moje milo se med rezanjem kruši. Kaj je narobe?
Krušenje je pogosto posledica prevelike količine masel in/ali masti v milu. Milo z obilico nasičenih maščobnih kislin, izdelano po klasičnem hladnem postopku, je rado drobljivo in krušljivo. Na krušljivost močno vpliva tudi kakavovo maslo (glej objavo o izbiri maščob), svoje pa lahko prispeva tudi premajhna količina vode v receptu ob sočasni uporabi velike količine masel. Če želite v vaših receptih uporabljati velike količine masel, povečajte količino vode na 380 ml na 1000 g maščob ali pa poskusite z izdelavo "whipped" mila.

Kako vem, da se je moje milo pokvarilo?
Mila, ki vsebujejo velike količine neumiljenih maščob ali pa so izdelana iz starih maščob pred pretekom roka uporabe, se rada hitreje pokvarijo. Pokvarjeno milo pravzaprav začne postajati žarko.

Na površini mila se najprej začnejo pojavljati rumene ali oranžkaste lise (ti. »orange spots«), milo pa začne kmalu pridobivati nekoliko postan, žarkast vonj. Spremembe so še posebej opazne na milih, ki ne vsebujejo barvil ali parfumskih dišav. Takšno milo se je začelo kvariti, zato ga čimprej zavrzite.

Kakšno naj bi bilo milo za mastno kožo/suho kožo?
Milo za takšno ali drugačno kožo je žal največkrat marketinški trik. Milo mora kožo umiti, in pika, pri čemer pa mora biti čim manj agresivno. Vendar njegova glavna naloga ostaja umiti, ne pa pomladiti, navlažiti, odpraviti ogrce in kaj vem kaj še. Na svetu obstaja desetine različnih kozmetičnih izdelkov: od krem do serumov in gelov, tonikov, past, oblog, mask itd. Vsak kozmetični izdelek ima svojo funkcijo in skladno s tem svoje omejitve. Izdelajte milo, brez "namembnosti". Namembnost (npr. za mastno kožo) raje dajte tistim izdelkom, ki na koži ostanejo in se v kožo vpijejo, saj imajo le-ti večji učinek kot milo, ki se s kože spere.

Vsekakor pa je dobro uporabi mila misliti tudi na tip kože. Močno suha koža bi se tako npr. morala prepogosti uporabi naravnega mila odpovedati in raje posegati po nežnejših čistilnih emulzijah, mastna koža pa tudi ne sme posegati po agresivnih milih ali milih z močno čistilno močjo.

Mastni koži ne smemo kar enostavno odstraniti maščobo, saj na takšen način lahko odreagira s še večjo proizvodnjo sebuma. Na mastno kožo lahko vplivamo najprej od znotraj, nato pa od zunaj, vendar ne tako, da jo izsušimo, temveč tako, da uporabljamo sestavine, ki zmanjšujejo proizvodnjo sebuma oz. zmanjšajo "svetleč" občutek. To so pa sestavine krem in emulzij: virginski nepozebnik, niacinamid, Dry Flo PC (sintetičen) itd.

Ali si lahko z milom umivam lase?
Milo zaradi bazičnega pH ni primerno za redno umivanje las. Enkrat na vsake toliko ne bo težav, redna uporaba pa zaradi bazičnega pH in zaradi nizke topnosti natrijevih soli ni priporočljiva. Z milom se lahko tuširate in si umivate roke, za lase pa ostanite pri starih dobrih šamponih.

Lahko moje trdno milo stopim v vodi in dobim tekoče milo?
Trdo milo ne da tekočega mila, nikoli. Trdo milo je natrijevo milo (z NaOH), tekoče milo je kalijevo milo (KOH). Natrijevo milo ima zelo slabo topnost in ne glede na to, na kakšen način ga raztopimo v vodi, z njim ne dobimo pravega tekočega mila. Z raztapljanjem trdega mila v vodi dobimo le gosto tekočo, smrkavo, želejasto stvar, ki se bo slej ko prej zaradi relativno slabe topnosti začelo deliti. Na dnu se bo izlužilo in posedlo milo, na vrhu pa bo ostala tekočina.

Oznake: