četrtek, 08. februar 2018

Emulgator: Polyglyceryl-3 methlyglucose distearate

Polyglyceryl-3 methylglucose distearate je neionski emulgator, pridobljen iz sestavin naravnega izvora. Ne vsebuje etoksiliranih sestavin in je dovoljen tudi za uporabo v Ecocert kozmetiki. Je vsestranski emulgator, zaradi preprostosti uporabe pa je primeren tudi za domačo kozmetiko. Dobavljiv je predvsem v tujih spletnih trgovinah pod različnimi komercialnimi imeni.

Po izgledu je PGE-3 methylglucose distearate trd, voskast emulgator v obliki drobnih rahlo rumenkastih peletov ali granul. Emulzije so bele, svetleče, brez dodatkov modifikatorjev lipidne faze pa zelo tekoče. Po uporabi in lastnostih je Polyglyceryl-3 methylglucose distearate zelo podoben Methylglucose sesquistearatu, vendar pa se ga uporablja v nekoliko nižjih odstotkih in daje bolj stabilne, lažje emulzije, ki se lažje in prijetneje razmažejo.

Tako kot Methyl glucose sesquistearate tudi PGE-3 methylglucose distearate dobro prenaša večje količine elektrolitov, izvlečkov in drugih aktivnih sestavin.

Formuliranje
PGE-3 methylglucose distearate ima HLB vrednost okoli 12 in je zato primeren za formuliranje emulzij tipa O/V. Z uporabo PGE-3 methylglucose distearata lahko dosežemo tako kompaktnejše kreme kot tudi losjone. Spada med lipidne emulgatorje, zato ga dodajamo v maščobno, B fazo. Za doseganje stabilne emulzije je potrebno v formulo dodati zgoščevalce vodne faze, pri čemer so najboljši rezultati dosegljivi s Carbomerji ali Carbopoli. Za stabilnost ni nujno potrebna uporaba lipo modifikatorjev.

Tako v profesionalni kot tudi v domači kozmetiki se PGE-3 methylglucose distearate pogosto kombinira z Methyl glucose sesquistearatom, saj se tako dosega optimalno mazljivost in lahkotnost kreme.

Kreme in kompaktne emulzije
Pri formuliranju krem in kompaktnih emulzij, se PGE-3 methylglucose distearate uporablja v količini 3%, pri čemer mora maščobna faza biti med 20 in 40%. Ker emulgator sam po sebi ne zagotavlja kompaktnosti, je za doseganje viskoznih emulzij poleg reoloških modifikatorjev vodne faze potrebno dodati tudi modifikatorje maščobne faze oz. ti. "zgoščevalce" maščobne faze kot npr. cetilni alkohol, cetil palmitat in druge. Zgoščevalce maščobne faze dodajamo v količinah od 2% do 5% in se seveda štejejo kot del maščobne faze, pri pazljivi izbiri vodnih reoloških modifikatorjev pa lahko količino zgoščevalcev maščobne faze primerno znižamo in tako ohranjamo lahkotnost in mazljivost emulzije. Priporočen pH krem naj se giblje med 4.5 in 8.5.

Losjoni in mleka
V primeru bolj tekočih emulzij kot so lahko losjoni in mleka, se načeloma maščobna faza giblje med 15 in 25%, emulgatorja pa dodajamo med 2 in 3%. Za stabilizacijo emulzije moramo poseči po modifikatorjih vodne faze, uporaba lipo reoloških modifikatorjev pa, za razliko od Methyl glucose sesquistearata, ni nujna. Poleg tega upoštevajte, da lipo modifikatorji vplivajo na kompaktnost emulzije. Priporočen pH emulzije v primeru lojsona ali mleka naj se giblje med 4.5 in 8.5.

Uporaba
Polyglyceryl-3 methylglucose distearate je voskast emulgator, zato ga je potrebno pred emulgiranjem segrevati. Spada torej med emulgatorje, primerne za emulgiranje na toplo. Kot že omenjeno, je PGE-3 methylglucose distearate lipofilen emulgator, zato ga segrevamo skupaj z olji in ostalimi sestavinami maščobne faze. Ko fazi A in B dosežeta zahtevano temperaturo, emulgiramo.

V primeru krem in kompaktnih emulzij moramo fazi A in B ločeno segrevati do temperature 80°C, nato pa maščobno fazo med mešanjem postopoma vlivamo v vodno. Mešamo s paličnim mešalnikom, dokler ne dosežemo bele, homogene emulzije. Med ohlajanjem mešamo.

Pri izdelavi losjonov ali manj kompaktnih emulzij moramo fazi A in B ločeno segrevati do temperature 65°C. Ko obe fazi dosežeta zahtevano temperaturo, maščobno fazo med mešanjem postopoma dodajamo vodni fazi. Zmešamo s paličnim mešalnikom do bele, homogene emulzije. Med ohlajanjem mešamo.

Ko temperatura emzulije pade pod 40°C, lahko dodamo fazo C.






9 komentarjev:

  1. Tončka živjo,
    zanima me, če lahko upočasnim proces oksidacije skvalena z dodajanjem e vitamina in v kakšni količini. Sprašujem, preden ga bom naročila pri https://www.beautyever.pl/pl/p/SKWALEN-naturalny-skladnik-skory/172.
    Hvala in lep pozdrav,

    Andreja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo Andreja,

      mislim, da sem na podobno vprašanje odgovorila nedavno nazaj v nekem drugem komentarju... takole je: noben od dobaviteljev skvalena ne stabilizira s tokoferolom oz. vsaj tega ne pove ali napiše. Nikjer ni zaslediti te kombinacije. Prav tako ni mogoče najti kakšnih študij ali raziskav o tem, ali dodatek tokoferola lahko podaljša obstojnost skvalena. Najboljša rešitev je seveda ta, da se kupuje skvalen v manjših količinah, hrani se ga v hladilniku ter sproti porabi, vemo pa, da marsikdaj cenovno to ne gre skozi.

      Dodatek tokoferola torej ne vem, če bo upočasnih oksidacijo, vsekakor pa ne more škodovati, saj se ju tudi v kremah pogosto uporabljata skupaj. Za poskus bo 0,5% tokoferola dovolj, to je načeloma količina, ki zavira žarkost maščob.

      Lp
      Tončka

      ps: vidim, da se bo poljakom dvignilo povpraševanje iz Slovenije ;P
      Na beautyever se splača tudi neumiljive snovi iz sojinega olja kupiti (so res odlični!) in betain (trimetilglicin, odlična vlažilna sestavina). Pa tudi hialuronsko kislino. Pa še kaj ;)

      Izbriši
    2. Oprosti, sem kar nekajkrat preletela vse tvoje objave in tudi odgovore, verjetno je pod starimi prispevki kakšno novo vprašanje, pa ga nisem videla. Torej bom naredila tako, kot si svetovala in naročila 10 ml, manjše nimajo. Lahko napišeš, kje na njihovi strani najdem te neumiljive snovi iz sojinega olja? Oz. še bolje, kaj predlagaš, da naročim za zelo suho zrelo kožo, pa za razdraženo kožo , ki se lušči na rokah, za kreme in emulzije. Bi mi zelo pomagalo in že vnaprej hvala za nasvete. Res si carica, meni je pa svet kemije strašno tuj (kar ne pomeni, da ga ne maram, le veliko se moram učiti in me zelo privlači) zaradi slabe podlage iz gimnazije, na mojem faksu pa kemije itak ni bilo.

      Lep snežni pozdrav iz Dolenjske

      Izbriši
    3. Snežni pozdrav tudi iz Primorskih koncev ;)
      Ni problema, se zgodi, da se med komentarji kakšna info tudi izgubi.
      Za neumiljive snovi - vtipkaj v njihov iskalnik niezmydlalna frakcja sojowa. Za vse ostale sestavine, pa je veliko odvisno od tega, kar že imaš ter seveda kako domače se počutiš v formuliranju z novimi, neznanimi sestavinami. Vsekakor je dobrodošel betain (v mešanicah tenzidov zmanjšuje njihovo agresivnost, drugače pa je odličen vlažilec, kar je za razdraženo kožo super). Glej pod "betaina". Za razdraženo kožo deluje tudi izvleček sladkega korena ali pa 18-beta gliciretinska kislina (ki pa jo najdeš samo v Italiji). Izvleček se imeuje Ekstrakt z lukrecji in vsebuje gliciretinsko kislino. Potem imaš beta-glukan in ceramide (ceramidy po poljsko), pa še cel kup vlažilnih sestavin, od natrijevega hialuronata (kwas hialuronowy) do pantenola in suhega izvlečka aloje 1:200 (aloes). Skratka, veliko ;)

      Hehe, tudi moja kemija ni bila bogve kaj v gimnaziji. Faks sem pa tudi izbrala tak, da ni bilo ne kemije, ne matematike, ne fizike ;) V srednji kemije nisem razumela, ker je ob vsej tisti abstraktnosti manjkal praktični, uporabni del. Šele zdaj jo počasi razumevam, ker vse neotipljive stvari dobivajo svojo podobo in obliko v resničnem svetu ;)

      Lp
      Tončka

      Izbriši
    4. Hvala za hiter odgovor. Kar nekaj sestavin že imam. Glede učenja pa torej pomeni, da je tudi zame še upanje. Sicer pa je treniranje možganov dobro za marsikaj. Hvala še enkrat in lp,

      Andreja

      Izbriši
  2. Tončka,
    pod katerimi komercialnimi imeni pa se prodaja ta emulgator in v katerih spletnih trgovinah je dobavljiv?

    Lp
    Sima

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena,
      njegovo komercialno ime je Tego Care 450, dobavljiv je v Italiji (Farmacia Vernile pod imenom Metilglucosio distearato, Glamour Cosmetics pod imenom gc mg distearato in mnoge druge italijanske spletne trgovine kot npr. Dadalindo in Camelis).

      Lp
      Tončka

      Izbriši
  3. Tončka
    imam vprašanje:alantoin se ni raztopil v H2O, na dnu je bila usedlina, niti segrevanje ni pomagalo. Prosim za nasvet.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena Pika.
      Alantoin ima izredno nizko topnost, če se ne motim okoli 0,5 g na 100 ml vode. Koliko ste ga pa dali?

      Lp
      Tončka

      Izbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...