sreda, 14. februar 2018

[VIDEO] Kako izdelamo raztopini natrijevega hidroksida in citronske kisline


Ko se pri izdelavi domače kozmetike pomaknemo od izdelave preprostejših izdelkov kot so lahko npr. kopalne krogle ali različna mazila ter masla za telo k izdelkom, ki vsebujejo tudi vodo, se neizogibno srečamo z nujnostjo preverjanja pH vrednosti našega izdelka.

Ob preverjanju pH vrednosti kreme, losjona, gela ali šampona pa se včasih zgodi, da pH ne ustreza zahtevam katere od uporabljenih sestavin (npr. konzervansa) ali pa odstopa od priporočenih vrednosti za tisto vrsto izdelka. V tem primeru je potrebno pH popraviti - zvišati ali znižati.

Za popravljanje pH kozmetičnih izdelkov potrebujemo raztopino baze ter raztopino kisline. Z dodajanjem raztopine baze pH izdelkom zvišujemo, z dodajanjem raztopine kisline pa znižujemo. Kot bazo se v kozmetični industriji pogosto uporablja trietanolamin, ki pa se ga uspešno nadomešča z raztopino natrijevega hidroksida. Kot raztopino kisline pa lahko uporabimo tako citronsko kot tudi mlečno kislino. Medtem, ko lahko 80% raztopino mlečne kisline kupimo že pripravljeno v različnih spletnih trgovinah, pa si raztopino citronske kisline pripravimo doma.

Kratki video prikazuje, kako si doma pripravimo 20% raztopino natrijevega hidroksida ter 20% raztopino citronske kisline, ki ju bomo lahko uporabljali v naših domačih kozmetičnih izdelkih.5 komentarjev:

 1. Pozdravljeni,

  zakaj pa za višanje pH ne moremo uporabiti sode bikarbone? Sem ravno videla, da nekateri jo uporabljajo..

  LP Mateja

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Živjo Mateja,

   natrijev bikarbonat (ali po domače soda) je sol. Res je bazična in res zviša pH vendar je sol. Ob dodajanju le-te se v emulziji poveča količina elektrolitov, kar lahko zamaje sistem in povzroča nestabilnosti, z nekaterimi sestavinami pa kot sestavina sploh ni kompatibilna.
   Kdor se želi izdelovanja domače kozmetike lotiti na resen način, bo slej ko prej moral poseči po raztopini NaOH, da bo lahko gotov, da njegove aktivne sestavine ne bodo reagirale s karbonatnimi ioni.

   Lp
   Tončka

   Izbriši
  2. Pa je pogosto potrebno popravljati pH?

   Mateja

   Izbriši
  3. Odvisno od formule do formule. Odvisno od sestavin, ki jih uporabljate. Odvisno od namena formule. Nekatere sestavine kot npr akrilatni zgoščvalci obvezno potrebujejo raztopino baze, da se aktivirajo in naredijo gel. Pei nkaterih sestavinah kot npr natrijev askorbil fosfat obvezno potrebujemo kislino, da pH formuli znižamo. Nekatere izdelke kot npr izdelke za okolico oči ali šampone za otroke je potrebno zvišati na izolakrimalen pH, okoli 7.

   Ni pa pH, ki bo avtomatsko prišel po emulgiranju, ob snovanju formule ravno predvidljiv - ne morete planirati, da bi izdelali formulo, katere pH ne bo potrebno popraviti. Lahko se vam zgodi, da takšen izdelek naredite, vendar to ni pravilo. Pravilo je, da je potrebno imeti na razpolago tako raztopino NaOH kot raztopino citronske ali mlečne kisline, da lahko po potrebi pH popravimo.

   Po teh vprašanjih sklepam, da vas je malček strah izdelati raztopino NaOH. Zaščitite se, nabavite laboratorijska očala, dobre rokavice, poskrbite, da ne bo nobenega doma in izdelajte raztopino. V domači lijak postavite čašo z vodo ter vsujte vanjo NaOH. V tem primeru tudi če se kaj polije ali steklena čaša poči (če je laboratorijska, ne bi smela, ker je zelo vzdržljiva), bo vse odteklo v lijak. Ob lijak pa postavite liter navadnega kisa, da lahko hitro nevtralizirate sodo, če se slučajno kaj polije. Soda + kislina je namreč enako sol.

   Le malček korajže. Pa zares previdno. In bo šlo.

   Izbriši
 2. Ja, malček mi je res nelagodno, ker še nikoli nisem delala s tem.. Pa še povsod, kar sem gledala, jo prodajajo na veliko, toliko je pa ne potrebujem, ker zaenkrat ne nameravam izdelovati mila...

  Bo treba res enkrat popokati otroke ven in se lotiti izdelave. Ni druge.

  Lepo soboto želim!

  Mateja

  OdgovoriIzbriši

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...