[VIDEO] Kako izdelamo raztopini natrijevega hidroksida in citronske kisline


Ko se pri izdelavi domače kozmetike pomaknemo od izdelave preprostejših izdelkov kot so lahko npr. kopalne krogle ali različna mazila ter masla za telo k izdelkom, ki vsebujejo tudi vodo, se neizogibno srečamo z nujnostjo preverjanja pH vrednosti našega izdelka.

Ob preverjanju pH vrednosti kreme, losjona, gela ali šampona pa se včasih zgodi, da pH ne ustreza zahtevam katere od uporabljenih sestavin (npr. konzervansa) ali pa odstopa od priporočenih vrednosti za tisto vrsto izdelka. V tem primeru je potrebno pH popraviti - zvišati ali znižati.

Za popravljanje pH kozmetičnih izdelkov potrebujemo raztopino baze ter raztopino kisline. Z dodajanjem raztopine baze pH izdelkom zvišujemo, z dodajanjem raztopine kisline pa znižujemo. Kot bazo se v kozmetični industriji pogosto uporablja trietanolamin, ki pa se ga uspešno nadomešča z raztopino natrijevega hidroksida. Kot raztopino kisline pa lahko uporabimo tako citronsko kot tudi mlečno kislino. Medtem, ko lahko 80% raztopino mlečne kisline kupimo že pripravljeno v različnih spletnih trgovinah, pa si raztopino citronske kisline pripravimo doma.

Kratki video prikazuje, kako si doma pripravimo 20% raztopino natrijevega hidroksida ter 20% raztopino citronske kisline, ki ju bomo lahko uporabljali v naših domačih kozmetičnih izdelkih.



Oznake: , , , ,