After shave emulzija za moške

Da so tudi moški vedno bolj nagnjeni k uporabi kozmetičnih izdelkov ni nobena novost. Resda je izdelkov, ki jih moški v primerjavi z ženskami uporabljajo, veliko manj, vendar pa je moški spol pri ocenjevanju in izbiri velikokrat bolj strog in zahteven.

Najbolj pogosto se v omarici naših dragih znajdejo izdelki, povezani z britjem. Če ne uporabljajo aparata, se izbor izdelkov hitro razširi: brivske pene ali mila za britje, vodice za po britju, kremice, pa tudi obliži, ko gre britvica po svoje...

Britje kožo razdraži, to dobro vemo tudi ženske. Pri britju britvica ne odstrani samo dlak, temveč tudi del odmrlih površinskih celic in del hidrolipidnega plašča. Koža po britju je pravzaprav brez svoje zaščite, zato je dobro, da jo negujemo z izdelki, ki ji povrnejo maščobe in vlažilne sestavine, hkrati pa poskrbijo za pomiritev kože.


Sledeči recept je bil zasnovan za potrebe mojega partnerja in je pravzaprav izdelan po meri, zato ga boste za vašega partnerja najbrž morale prirediti. Pri prirejanju upoštevajte, da morajo biti izdelki za moške lažji od izdelkov za ženske, se morajo hitro vpiti ter ne smejo puščati mastnega občutka.

Emulzija je namenjena moški suhi in občutljivi koži, ki se ponekod nekoliko lušči in ob temperaturni spremembi rada pordeči. Nakazani so tudi že prvi obrisi gubic. Ker mu britje kožo razdraži in izsuši, kar se kaže z občutkom zategovanja, blaga razdraženost pa se lahko spremeni v pordele in nekoliko vnete lasne mešičke, je namen kreme dvojen: nahraniti in navlažiti kožo ter pomiriti razdraženost.

Krema je dovolj kompaktna, da jo lahko date v lonček, vendar pa pod pritiskom pumpice dovolj tekoča, da jo lahko date v brezzračno ali drugo iztisno embalažo. Med mazanjem ne pušča bele milnate sledi, v kožo se vpije dovolj hitro, vendar ne bremza. Ne pušča mastnih sledi, temveč mehak, negovan, nahranjen ter navlažen občutek.

Kljub temu, da iz fotografije morda ni povsem razvidno, je barva emulzije zaradi vsebnosti ognjičevega izvlečka obarvana rumeno oranžno. Sama dišave nisem dodala, po želji lahko dodate eterična olja ali dišave, vendar bodite previdni pri izbiri: vonj ognjičevega izvlečka je kar težko združljiv.

Recept: After shave emulzija za moške


Faza A
voda 40
ksantan 0,1
glicerol 2

voda 34,9
carbopol Ultrez 21 0,15

Faza B
PGE-3 methylglucose distearate 2,5
karitejevo maslo 1
neumiljive snovi iz sojinega olja (60% fitosterolov) 2
kakavovo olje 1
olivno olje 2
arganovo olje 3
coco caprylate 2
dicaprylyl ether 2

Faza C
skvalen 1
tokoferol 0,5
alfa bisabolol 0,2
CO2 izvleček ognjiča 0,05
nikotinamid 2
pantenol 1
natrijev hialuronat (2,5% raztopina) 2
Cosgard (benzyl alcohol, dehydroacetic acid) 0,6

20% raztopina NaOH (qs) za nevtralizacijo
pH 5


Postopek
Posebej izdelamo gel iz ksantana in disperzijo Carbopola. Ksantan dispergiramo v glicerolu, nato pa postopoma dodajamo vodo, dokler ne dobimo homogenega gela. Pustimo počivati. V drugi čaši Carbopol potresemo po površini vode in pustimo, da se hidrira. Carbopola ne nevtraliziramo. Disperzijo Carbopola združimo z gelom iz ksantana. Pripravimo B fazo: pazljivo odmerimo vse sestavine. Fazi A in B ločeno segrevamo; ko obe dosežeta temperaturo 65 stopinj Celzija, fazo B postopoma dodajamo fazi A in emulgiramo. Pustimo, da se ohladi.

Med ohlajanjem emulzije v ločeni majhni stekleni čaši zmešamo skvalen, tokoferol, bisabolol ter v mešanici raztopimo CO2 izvleček ognjiča. Ko se emulzija ohladi, zmes med neprestanim mešanjem s paličnim mešalnikom dodamo emulziji. Mešamo, dokler izdelek ni povsem homogen.

Preverimo pH izdelka ter dodamo kapljico ali dve 20% raztopine NaOH, da nevtraliziramo Carbopol in dosežemo pH okoli 6. Emulzija se bo bistveno zgostila. Dodamo nikotinamid in dobro premešamo. Dodamo pantenol, pomešamo, emulzija bo izgubila nekaj svoje kompaktnosti in bo postala bolj redka. Dodamo še natrijev hialuronat, preverimo pH ter po potrebi popravimo na 5, nato pa dodamo še konzervans.

V kolikor želite povsem kompaktno kremo, pantenol opustite ali primerno povečajte količino Carbopola.

O izbiri sestavin
Pri snovanju formule sem želela poudarek dati predvsem na lahkosti in vpojnosti, zato sem kot emulgator izbrala PGE-3 methylglucose distearate, ki za izdelavo manj kompaktnih emulzij ne potrebuje zgoščevalcev maščobne faze ter daje učinek lahkih emulzij. Iz istega razloga sem pri izbiri zgoščevalcev vodne faze ksantan kombinirala s Carbopolom.

Poleg rastlinskih olj ter karitejevega masla sem vključila tudi znatno količino fitosterolov, ki pripomorejo k obnovi zaščitne bariere, ter skvalen, naravni sestavni del človeškega sebuma in tokoferol kot antioksidant. Posebnost je vključitev kakavovega olja (ja, olja, to je samo tekoča frakcija kakavovega masla), ki sicer nima bistvenih aktivnih lastnosti, vendar pa koži doprinese neverjeten svilen občutek, ki ga dopolni karitejevo maslo. Med aktivnimi sestavinami sem vključila izvleček ognjiča, ki pomirja razdraženo kožo ter prispeva k celjenju drobnih ran, pantenol, ki poleg vlaženja poskrbi za zmanjšanje razdraženosti in pripomore k obnovitvi hidrolipidnega plašča, nikotinamid za obnovo bariere, glicerol in natrijev hialuronat pa, poleg pantenola, za zadrževanje vlage tako na površju kot tudi pod prvimi plastmi povrhnjice.

Oznake: , ,