Spomladanska svilena svežina: milo iz kariteja in svile


Ste že ugotovili, da sem čisto nora na izdelke, ki puščajo svilnat občutek? Rada imam mehke, tople, žametne ali svilnate stvari, zato pogosto tudi v svojih izdelkih poskušam poustvariti tisto mehkobo.

Kralj svilnatih občutkov v milu je zagotovo karitejevo maslo. Dodatek slednjega vsako milo spremeni v nežno in mehko razkošje pod prho. Da pa bo razkošje še večje (in svilnatega še več), sem se odločila, da kariteju dodam svilo v prahu. Torej, svila na kvadrat!

Vendar pomladni čas kliče tudi po zelenem, po svežini in po novem življenju. Ali veste, kako spomladi diši ob morju, ko iz borovcev veje tisti oster, osvežilen vonj iglic in smole, ki se spoji z razpršenim vonjem slanega morja v zraku? No, takšen je tudi vonj tega mila!


Pomladansko svilena svežina: milo iz kariteja in svile


Recept za 500 gramov maščob

olivno olje 325 g (65%)
kokosovo olje 110 g (22%)
karitejevo maslo 50 g (10%)
ricinusovo olje 15 g (3%)

voda 150 ml (30% maščob)
NaOH 67,71 g
znižanje NaOH 6%

ob traku:
svila v prahu 0,5 g
dišave qs (moja mešanica je bila sestavljena iz vozrca dišave bora, dišav frosted tree in foglio d'olivo, eteričnega olja borovih iglic ter vzorca dišave iz eteričnih olj fresh green)
mica green apple qs
temno zeleno barvilo za milo qs

Postopek:
V prvi čaši stehtamo natrijev hidroksid, v drugi čaši potrebno količino vode, v nepregorni posodi pa maščobe. Natrijev hidroksid počasi in previdno stresemo v vodo in mešamo, dokler ne dobimo povsem prozorne raztopine. Pustimo, da se ohladi na cca 45 stopinj Celzija. Maščobe segrevamo, dokler se vse trdne maščobe ne stopijo ter jih pustimo, da se ohladijo na cca 45 stopinj. Od ohlajajočih se olj in masel odvzamemo nekaj maščobe, v kateri bomo dispergirali zeleno mico.

Ko maščobe in raztopina NaOH dosežeta med 40 in 45 stopinj Celzija, umilimo. Raztopino NaOH počasi in previdno vlijemo k maščobam ter najprej mešamo ročno, nato pa s paličnim mešalnikom, dokler ne dosežemo blage sledi.

Ob sledi vmešamo eterična in dišavna olja ter svilo v prahu. Dobro premešamo, nato pa polovico mase predenemo v drugo posodo. V prvo posodo dodamo nekaj zelenega barvila za mila, v drugo pa zeleno mico, ki smo jo že prej dispergirali v maščobah. Obe masi dobro premešamo; delamo hitro, saj se masa kar hitro zgosti. Temno zeleno maso naložimo na dno modela, nato pa nanjo počasi naložimo še svetlo zeleno maso. S kalupom večkrat potolčemo ob delovno površino, da iztisnemo karseda veliko zraka. Za okrasitev v maso po celotni dolžini potopimo ukrivljeno kovinsko žico, ki jo nato dvigujemo skozi plasti, da se spodnja plast "zariše" v zgornjo.

Izdelano milo zavijemo v deko, izoliramo in pustimo stati 24 ur. Po preteku 24 ur milo vzamemo iz kalupa ter razrežemo. Pred prvo uporabo ga je potrebno sušiti vsaj 6 tednov.

Oznake: , ,