Strije: nastanek in izbira sestavin proti strijam

Strije so precej pogosta estetska težava, ki pesti tako moške kot ženske. Zaradi hormonskih razlik med ženskim in moškim spolom so strijam bolj podvržene ženske, saj naj bi jih po nekaterih podatkih imelo kar 70% žensk in "le" 40% moških. Naj dodam, da so strije bolj težava belopoltih ljudi, azijska ljudstva jih npr. skorajda ne poznajo.

Kljub temu, da strije kvarijo izgled naše kože, pa z zdravstvenega stališča niso nevarne oz. ne predstavljajo zdravstvene težave. Strije so zato bolj kot ne estetski problem, s katerim se ubada le kozmetika.



Preden se poglobimo v podrobnosti o tem, kako strije sploh nastanejo in katere sestavine lahko vključimo v svoje izdelke, je dobro, da povsem odkrito spregovorimo o tem, kaj kozmetična nega sploh omogoča. Tako kot to velja še za druge estetske težave, tudi v primeru strij le-teh s kozmetično nego ne moremo odpraviti. Kozmetični izdelki lahko težavo samo omilijo oz. polepšajo izgled kože, nastanek strij ali že prisotnih strij pa ni mogoče obiti ali odpraviti.

Tako profesionalni kot domači kozmetični izdelki proti strijam so zato usmerjeni predvsem v dva vidika: preventiva ter nega že obstoječih strij z namenom zmanjšanja njihovega obsega.

Kje in zakaj strije nastanejo?

Strije se najbolj pogosto razvijejo na bokih, stegnih, hrbtu, trebuhu, prsih in ramenih. Pozicija, kjer strija nastane, je odvisen tako od spola kot od vzroka nastanka: pri ženskah se najbolj pogosto pojavijo v predelu bokov, trebuha (posebej med nosečnostjo), stegen in prsi; pri moških pa na bokih in ramenih.

Pojav strij je povezan z različnimi vzroki, velik vpliv pa ima tudi dedna zasnova. Lastnosti kože kot npr. občutljivost oz. trpežnost kože na raztezanje so namreč dedno pogojene. Poleg genetskega vpliva k nastanku strij prispevajo tudi spremembe v delovanju hormonov, nosečnost, hitra rast pri mladostnikih, prekomerna telesna teža ali preveliko in prehitro nihanje v telesni teži (tako prehitro hujšanje kot prehitro pridobivanje teže), nekatere športne aktivnosti kot npr. body building, nekatere bolezni ter nekatera zdravila, še posebej na osnovi kortikosteroidov.

Kaj strije so in katere so spremembe v koži ob nastanku strij

Strije je po svoji obliki in nastanku pravzaprav brazgotine v obliki črt in nastanejo takrat, ko je koža izpostavljena dolgotrajni stopnjujoči se napetosti ali raztezanju. Zaradi preobremenitve in prevelike (konstantne) napetosti pride do poškodb v vezivnem tkivu, ki spočetka dajo vnetno reakcijo, nato pa pride do postopnega celjenja oz. brazgotinjenja. Pri pojavu strij se povrhnjica postopoma tanjša ter izgublja na prožnosti. Spoj med vrhnjico in usnjico se stanjša, stanjša se tudi sama usnjica. Kolagenska vlakna so pri strijah tanjša in skrčena, elastična vlakna pa poškodovana.

Pri nastanku zrelih strij ločimo dve fazi: prva faza so ti. rdeče strije, druga pa ti. bele strije. Faza rdečih strij je faza nastanka le-teh, v koži so zaradi poškodbe vezivnega tkiva prisotni vnetni procesi, barva strij pa je - kot ime samo pove - rdečkasta ali rdeče-vijolična. Ta prva faza lahko traja tudi več mesecev, preden strije preidejo v drugo fazo. V drugi fazi belih strij se strije pravzaprav celijo, pridobijo belo, nekoliko biserno barvo,  koža na predelu strij pa izloča manj sebuma.

Barva oz. faza, v kateri strije so, bistveno vpliva na učinkovitost kozmetične nege. Na zrele strije namreč ne moremo vplivati: so kot stare brazgotine, ki nam jih pustijo odrgnine ali ureznine. Najboljše rezultate dosežemo na svežih strijah v prvi, rdeči fazi.

Nega kože ter sestavine za izdelke proti strijam

Nega strij je navadno dolgotrajna in ne daje takojšnjih vidnih rezultatov. Poleg laserskih in globokih pilingov, ki jih lahko izvaja samo strokovno usposobljeno osebje, lahko marsikaj storimo tudi sami.

Na izgled strij dobro vplivajo blagi pilingi, tako fizični kot tudi kemijski, ki jih lahko izvajamo tudi doma. Fizični pilingi so npr. drobno mleta semena ali oreški (npr. mandlji), granule iz jojobinega semena, luffa itd. Med kemijske pilinge pa navadno prištevamo različne kisline: alfa-hidroksi kisline (sadne kisline, glikolna kislina), beta-hidroksi kisline (salicilna kislina) in polihidroksi kisline (glukonolakton). Priprava domačih izdelkov iz kislin zahteva veliko predznanja in odlično poznavanja delovanja kože, delovanja posamezne kisline ter medsebojno delovanje vseh sestavin v izdelku. Začetnikom zato uporabo kislin odsvetujem.

Poleg fizičnih in kemijskih pilingov lahko kot preventivo in omiljenje izgleda že nastalih strij uporabljamo tudi mazila ali kreme s posebej izbranimi sestavinami, ki vplivajo na prožnost in elastičnost kože, povečajo prekrvavitev in pripomorejo k vzpostavitvi hidrolipidnega plašča.

Za povečanje prožnosti in elastičnosti kože je potrebno iskati tiste sestavine, ki lahko pospešijo delovanje fibroblastov in posledično nastanek kolagenskih in elastičnih vlaken ali pa vplivajo na proizvodnjo hialuronske kisline. Primer take sestavine so npr. neumiljive snovi iz avokadovega olja ali neumiljive snovi iz sojinega olja. Na elastičnost kože dobro učinkujeta tudi mandljevo in olivno olje, nekatere raziskave pa so pokazale tudi, da na elastičnost kože in na nego strij pozitivno vplivajo tudi izvlečki ameriškega slamnika.

Večplastni pomen v izdelkih proti strijam ima tudi azijski popnjak (Centella asiatica) oz. izvlečki popnjaka. Le-ti namreč vsebujejo triterpene, ki vzpodbujajo delovanje fibroblastov, okrepijo elastičnost ter povečajo nivo zadržane vode. Izvlečki popnjaka poleg tega pozitivno vplivajo tudi na prekrvavitev, saj s pospeševanjem nastanka kolagenski vlaken znotraj žilne stene vzdržujejo tudi elastičnost žil. Poleg azijskega popnjaka imajo dober vpliv na prekrvavitev tudi izvlečki iz divjega kostanja, lobodike, borovnice in rdečega grozdja.

Ker koža ob strijah zmanjša ali preneha z izločanjem sebuma, je potrebno koži v predelu strij dovajati sestavine, ki bodo pripomogle k vzpostavitvi hidrolipidnega plašča. Takšne sestavine so npr. karitejevo maslo, mandljevo in olivno olje, skvalen, olje šipka, jojobino olje itd kot primer maščobne faze ter alfa-hidroksi kisline v izredno nizki koncentraciji, trimetilglicin, hialuronska kislina itd kot vlažilne sestavine.

Zelo dober učinek v negi strij ima tudi vitamin A, še posebej v obliki triretinoina, vendar pa trietinoin ne spada med kozmetične sestavine, izdelke s to obliko vitamina pa vam lahko predpiše samo zdravnik, saj je potreben pri uporabi tudi nadzor. Vitamin A oz. retinoidi pospešijo nastanek novih kožnih celic ter spodbujajo rast kolagena. V kozmetiki se lahko uporabljajo le derivati retinojske kisline, npr. retinil palmitat, pri katerem je potrebna mera previdnosti, saj se ob uporabi derivatov vitamina A ne gre izpostavljati sončni svetlobi.

Poleg vitamina A je priporočljivo v izdelkih proti strijam dodati tudi vitamin E ter vitamin C. Prvi poveča elastičnost kože ter posledično zmanjša možnost za nastanek strij, drugi pa deluje antioksidantno, pospeši nastanek kolagena in rast kože.

Oznake: , ,