[VIDEO] Kako izmerimo in popravimo pH

Ena izmed najpombmenejših veščin pri izdelavi domačih kozmetičnih izdelkov je merjenje in posledično popravljanje pH vrednosti našega izdelka.

O pomembnosti ustreznega pH izdelka glede na potrebe naše kože sem že pisala v objavi o pH vrednosti, vendar pa je pH pomemben tudi zaradi stabilnosti in zahtev samih sestavin. Konzervansi imajo specifičen pH razpon, v katerem so učinkoviti; sestavine kot je npr. Carbopol, imajo specifično pH vrednost, pri kateri dajo obliko gela; aktivne snovi kot, recimo, natrijev askorbil fosfat (oblika vitamina C) pa za oksidativno stabilnost potrebujejo pH izdelka v okolici 7. pH izdelka mora vsak domači izdelovalec določiti vnaprej glede na potrebe kože ter glede na zahteve sestavin, ki jih uporablja, ter nato primerno popraviti. 

Za učinkovito popravljanje pH vrednosti pa se mora, predvsem začetnik, spopasti z osvajanjem veščin merjenja in tudi popravljanja pH - najsi bo iz (pre)kislega ali pa iz (pre)bazičnega območja v zaželjeno pH vrednost. Začetnik se mora opremiti le z merilnimi pH indikatorskimi lističi ter raztopino NaOH in raztopino mlečne ali citronske kisline. Za postopek pa - video prikaz pove več kot sto besed.


SaveSave

Oznake: , , , , ,