[VIDEO] Kako izdelamo gel iz aloje

Gel iz aloje lahko za svoje kozmetične izdelke pripraviamo tudi doma, vendar ne iz sveže rastline, temveč iz suhe liofilizirane aloje 1:200, ki jo lahko dobimo v nekaterih spletnih trgovinah. Izdelava gela iz sveže rastline je v domačih razmerah težka in predstavlja več težav, saj po eni strani nikakor ne moremo zagotoviti sterilnosti in neoporečnosti našega izdelka, po drugi pa obstaja tudi velika možnost, da bi naš gel vseboval tudi manj koristne (ali bolje rečeno: dražeče) sestavine aloje.

Gel, ki ga izdelamo iz liofilizirane aloje, je sorazmerno preprost za izdelavo ter uporaben bodisi kot samostojni kozmetični izdelek, bodisi kot sestavina drugih, kompleksnejših izdelkov.

Gel iz aloje lahko izdelamo na dva načina: z uporabo ksantana ali z uporabo Carbopola. Gel iz ksantana je preprostejši za izdelavo ter bolj tekoč in bolj vlažilen, gel s Carbopolom pa je kompakten in daje osvežilen občutek, pri izdelavi pa zahteva nekoliko več pozornosti.

Za 100 g alojinega gela, zgoščenega s ksantanom, potrebujemo:
0,5 g liofilizirane aloje 1:200
0,5 g ksantana
98,4 g vode
0,6 Cosgarda

Namig: gel iz ksantana lahko izdelate tudi z uporabo transparentnega ksantana. V tem primeru boste za 100 g gela potrebovali 0,8 g transparentnega ksantana.

Za 100 g alojinega gela, zgoščenega s Carbopolom, pa potrebujemo:
0,5 g liofilizirane aloje 1:200
0,8 g Carbopola Ultrez 21
98,1 g vode
0,6 g Cosgarda

Pri izdelavi slednjega je potrebno biti posebej pozoren: pH vodnega deleža, v katerem smo hidrirali alojo, moramo pred združitvijo s Carbopolom dvigniti na 6; pH vodnega deleža, v katerem smo hidrirali Carbopol, pa moramo dvigniti na 5,5.

Celoten postopek in natančen opis izdelave alojinega gela s ksantanom in gela s Carbopolom je predstavljen v videu!


Oznake: ,