Recept: osvežilni antioks gel za po sončenju z alojo

Šola se je že več kot zaključila in čas počitnic, sonca in morja je pred nami! Nekdo v hribe, drugi na morje in tretji v toplice, vsekakor pa se bo vsak od nas naužil toplote, počitka in seveda sonca.

Koža, izpostavljena soncu, pa mora poleg zaščite imeti tudi dovolj antioksidantnih in vlažilnih sestavin, ki jih navadno nanašamo na kožo po sončenju. S tem koži doprinesemo vlago in pripomoremo k hitrejši obnovi.

Sama sem pristaš lahkih emulzij ali gelov, ki se hitro vpijejo in kožo tudi osvežijo. V gelu sem poseben poudarek dala na sestavine, ki so posebej primerne za nego po sončenju ter za pomirjanje kože, tako z izborom vlažilnih sestavin (aloja, alantoin, glicin betain in natrijev hialuronat) kot z vitamini in antioksidanti (nikotinamid in pantenol ter Q10 in lipojska kislina). Gelu je dodana tudi minimalna količina mentola, ki poskrbi za rahel osvežilen občutek. Za bolj izrazit občutek osvežitve priporočam, da količino mentola dvignete na 1%.


Gel je lepo mazljiv ter se dobro vpije, ob nanosu daje občutek vlaženja in polnosti, za kar poskrbita tako ksantan kot karagen. Slednji daje tudi svilen, negovalen občutek in bolj poln občutek po nanosu. Zaradi prisotnosti hialuronata, pantenola in ksantana je občutek takoj po vpijanju lahko nekoliko lepljiv, vendar se kmalu zatem porazgubi.

Osvežilni antioks gel za po sončenju z alojo

Recept za 100 gramov:

voda do 100
liofilizirana aloja 1:200 0,37
transparenten ksantan 0,20
Carbopol ultrez 21 0,35
karagen 0,7
alantoin 0,3
glicin betain 3
natrijev hialuronat (2,5% raztopina) 1
nikotinamid 2
pantenol 2
antioksidantni nano-liposomi (s Q10 in lipojsko kislino)* 2
etanol (75%) 4
mentol 0,5
modro barvilo ali kapljica ali dve eteričnega olja rimske kamilice
Cosgard 0,6
pH 6


V primeru, da imate že zalogo izdelanih gelov iz aloje, so razmerja sledeča:
gel iz aloje in ksantana 30
gel iz aloje in Carbopola 45
voda do 100
karagen 0,7
alantoin 0,3
glicin betain 3
natrijev hialuronat (2,5% raztopina) 1
nikotinamid 2
pantenol 2
antioksidantni nano-liposomi (s Q10 in lipojsko kislino)* 2
etanol (75%) 4
mentol 0,5
modro barvilo kapljica ali dve eteričnega olja rimske kamilice
Cosgard 0,6
pH 6

*INCI: Aqua, Glyceryn, Sorbitol, Lecithin, Thioctic acid, Caprylic/Capric triglyceride, Ubiquinone, Xanthan gum, Phenoxyethanol, Disodium EDTA, Methylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben

Postopek:
Vodo razdelimo na tri dele. V en del namočimo transparenten ksantan, v drugi del namočimo karagen. Treji del dodatno razdelimo na dva dela: v enem hidriramo alojo, v drugem pa Carbopol. Ko sta aloja in Carbopol povsem namočena, pripravimo gel iz aloje in Carbopola: raztopini Carbopola dvignemo pH na 5,5, raztopini aloje pa na 6. Alojo in Carbopol združimo ter pH popravimo na okoli 6. Temu gelu dodamo namočen gel iz ksantana in namočen gel iz karagena.

V kolikor imamo že izdelane gele iz aloje in zgoščevalcev, stehtamo izdelane gele, popravimo pH gela iz aloje in ksantana na približno 6 in šele nato združimo z gelom iz Carbomerja in aloje. Karagen namočimo v vodi in gel dodamo gelu iz Carbomerja in ksantana.

Od tu naprej je postopek za obe varianti povsem enak. Mentol raztopimo v etanolu in ga dodamo gelu. Postopoma dodamo vse ostale aktivne sestavine: alantoin, glicin betain, natrijev hialuronat, nikotinamid ter pantenol. Dobro premešamo. Nazadnje dodamo še antioksidantne nano-liposome in mešamo samo na roko, da se liposomska struktura ne poruši. Dodamo nekaj kapljic et. olja rimske kamilice, ki bo v kombinaciji z rumeno-oranžno barvo liposomov gelu dala zelenkasti odtenek. Preverimo pH in dodamo konzervans.

Opomba: antioksidantni nano-liposomi imajo zaradi vsebnosti Q10 oranžno barvo, ki celoten izdelek obarva nekoliko rumeno-oranžno. Prisotnost lipojske kisline (INCI: Thioctic acid ali pa Alpha-lipoic acid) pa da liposomom izrazit in neprijeten vonj. Lipojska kislina ima v svoji zgradbi žvepleno skupino, ki lahko neprijetno "odišavi" celoten izdelek.


Oznake: ,