tag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post7166127000922710767..comments2023-08-22T17:41:16.057+02:00Comments on Moja domača kozmetika: Izdelava mila - Sap vrednosti in izračun količin baze in vodeAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comBlogger82125tag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-5602329940903513662018-05-07T07:46:56.088+02:002018-05-07T07:46:56.088+02:00Hmmm!
S te strani pa na razmerje maščob / vode / N...Hmmm!<br />S te strani pa na razmerje maščob / vode / NaOH in seveda vrste maščob nisem nikoli pomislila. Zelo zanimivo, hvala za link! Dejansko stoji za celotno teorijo zelo dobra logika. <br /><br />Najlepše v svetu domače kozmetike je to, da se stvari vedno razvijajo v boljšo smer in si ljudje med sabo delijo informacije in novosti ;) Deset let nazaj o teoriji odstotkov ni bilo ne duha ne sluha.<br /><br />Se mi takole zdi, da bo potrebno udarit eno testno miljenje. :P<br />Na seznamu testnega miljenja imam še eno - ti. hybrid soap. To so mila, izdelana z dodatkom KOH (en del NaOH se zamenja s KOH), kar naj bi občutno vplivalo na penjenje. Poznaš?<br /><br /><br />Lp<br />TončkaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-4052801477827808282018-05-04T16:50:14.334+02:002018-05-04T16:50:14.334+02:00Ni problem, sam da si si oddihnila ;)
Evo, tu sem ...Ni problem, sam da si si oddihnila ;)<br />Evo, tu sem pa jaz na en članek naletel med pričakovanjem tvojga odgovora. In ta članek je precej potrdil moje dojemanje o doziranju z vodo ter pomembnosti procenta raztopine. Če želiš prečekirai in si ustvari mnenje :)<br />Evo link:<br />https://www.modernsoapmaking.com/lye-solution-in-soapmaking/<br />Pa hvala za odgovor in lepo se mej.<br />JureAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/00650266852415289484noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-77450372592356450022018-05-03T06:49:43.975+02:002018-05-03T06:49:43.975+02:00Živjo Jure,
oprosti za pozen odgovor, vendar sem ...Živjo Jure,<br /><br />oprosti za pozen odgovor, vendar sem bila te dni na oddihu ;)<br /><br />Ja, res si na vseh koncih bloga ;);)<br /><br />Računanje odstotka raztopine NaOH v vodi je bolj čezmorski stil izdelovanja mila ;) Sama zasnova oz. tehnika ni napačna, ima pa nekaj slabosti - tako kot jih ima seveda določanje količine vode glede na postopek.<br /><br />Klasičen način izračuna vode predvideva, da količino vode določiš glede na količino maščob in glede na postopek, ki ga boš uporabil. Tako imaš npr. za hladen postopek 30% vode, za topel postopek pa 38% vode. Torej za 1000 g maščob 300 g vode pri hladnem postopku in 380 g za topel postopek. To so SMERNICE.<br /><br />Ko namreč začneš v milu uživati in začneš uporabljati tudi raznorazne postopke okraševanja, se te količine vode bistveno spreminjajo in prilagajajo postopku izdelave, postopku krašenja in izbranim maščobam. Če npr. hočeš narediti kakšen swirl (recimo kaj takega: https://www.youtube.com/watch?v=5LJlGy9VLgM) moraš imeti precej redkotekočo maso, kar dosežeš s primerno izbiro maščob in z večjo količino vode. Če masa ni dovolj redka in predvsem dovolj dolgo časa redka, se takega okraševanja ne da izpeljati. Po drugi strani pa za druge oblike krašenja potrebuješ veliko bolj kompaktno maso, torej manj vode in spet drugačno izbiro maščob.<br /><br />Če ti je milo popokalo, je bila najbrž napaka v postopku sušenja. Težava ni v količini vode, temveč v sušenju. Meni še nikoli ni nobeno milo popokalo.<br /><br />Lp<br />TončkaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-48887579935464715962018-04-29T09:07:09.763+02:002018-04-29T09:07:09.763+02:00Pozdravljena Tončka, na vseh koncih tvojega bloga ...Pozdravljena Tončka, na vseh koncih tvojega bloga sem :)<br />Zanimivo, glede vode... - jaz sem vsa leta do zdaj uporabljal 32% raztopino NAOH in vode, letos pa sem začel celo s 34% raztopino, ker se mi je zdelo da pride še boljša kremasta zmes preden vlijem.<br />To se pravi na 660 g maščob (52%olivno olje, 25%kokos.olje in 23%palmino olje) dam 178 g vode in 92 g NAHO (34%raztopina).<br /> Včasih, čist v začetku, sem dajal še več vode, da sem dobil 27 ali 28% raztopino, vendar če se prav spomnem je milo potem v fazi sušenja malce napokalo in sem začel dodajat manj vode.<br /> Sicer pA z mojimi žajficami sem in so nasploh kar zadovoljni.. kar se tiče trdnosti, mazljivosti itd..<br />Kaj pa ti meniš glede moje trenutne količine vode oz 34% raztopine?<br />Kaj bi lahko teoretično ne štimalo, če daš manj vode kot 30% (glede na količino maščob)?<br />Res bi bil vesel tvojega mnenja, ker ne vem zakaj toliko vode priporočaš.<br />Lepo nedeljo ti želim,<br />JureAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-38921614477701550052018-01-30T14:07:17.595+01:002018-01-30T14:07:17.595+01:00juhuu! hvala, sem želela potrditve, sem zelo zadov...juhuu! hvala, sem želela potrditve, sem zelo zadovoljna, ja. Naslednjič sem mislila dodati malo več vode, recimo 34%, ker sem mislila, da je mogoče milo potem še bolj nežno, če pa vi pravite, da to ne vpliva, bom pustila tako. Lep pozdrav iz Primorske, SonjaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-65319971018659573942018-01-30T13:23:05.443+01:002018-01-30T13:23:05.443+01:00Več kot dovolj nežno, kar brez skrbi tako naprej! ...Več kot dovolj nežno, kar brez skrbi tako naprej! :)<br />Če ste zadovoljni tako s trdoto kot s penjenjem, osebno recepta ne bi čisto nič spreminjala. Menim, da je prav prima.<br /><br />Lp<br />TončkaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-82428014925147769202018-01-30T12:43:43.125+01:002018-01-30T12:43:43.125+01:00Moj recept : 260 g kokosovo, 741 g olivno, 130 g k...Moj recept : 260 g kokosovo, 741 g olivno, 130 g kakavovo, 130 g karitejevo in 39 g ricinusovo, vode 390 g in luga 173 (7 % znižanje). Kaj menite, je v redu, dovolj nežno? Drugače sem z milom zadovoljna, me pa zanima, če delam prav?<br />Hvala vam, res sem se veliko naučila na vaši strani. Pozdrav, Sonja<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-78400463031716879612018-01-30T09:14:42.390+01:002018-01-30T09:14:42.390+01:00Pozdrav,
za izdelavo tekočega mila se uporablja K...Pozdrav,<br /><br />za izdelavo tekočega mila se uporablja KOH ali KOH v kombinaciji z NaOH. Vendar pa tekoče milo odsvetujem za uporabo na laseh. Zakaj tako si lahko preberete tu: http://moja-kozmetika.blogspot.si/2014/12/izdelava-mila-pogosto-zastavljena.html<br /><br />Lp<br />TončkaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-90714495347456185322018-01-30T09:12:18.647+01:002018-01-30T09:12:18.647+01:00Pozdravljeni,
za swirlanje je nujno potrebna zelo...Pozdravljeni,<br /><br />za swirlanje je nujno potrebna zelo lahka, komaj opazna sled ter pravilna izbira maščob in zadostna količina vode. Če ste količino vode že povečali, pa se kljub temu prehitro zgosti, je potrebno zmanjšati količino trdih maščob - karite in palma - v prid olivnemu olju. Brez recepta in natančnega opisa postopka je težko ugotoviti, kaj je šlo narobe.<br /><br />Lp<br />TončkaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-79936064338186614292018-01-30T08:51:39.078+01:002018-01-30T08:51:39.078+01:00Pozdravljeni,
količina vode na nežnost mila nima ...Pozdravljeni,<br /><br />količina vode na nežnost mila nima vpliva, predvsem so za nežnost bistvene maščobe, njihova kombinacija in količina ter seveda znižanje luga. Prilagajanje količine vode je pomembno predvsem pri različnih postopkih (npr. za topli postopek potrebujemo 38% vode) ali za različne dekoracije, kjer je za doseganje bolj tekoče mase potrebno dodajati več vode.<br /><br />Lp<br />TončkaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-11114922210480448462018-01-30T08:41:58.781+01:002018-01-30T08:41:58.781+01:00Pozdravljeni,
Mila izdelujem že 2 leti in sem zad...Pozdravljeni,<br /><br />Mila izdelujem že 2 leti in sem zadovoljna. Izbiram tudi kvalitetne maščobe - karite...in znižujem lug do 7%. Vedno dam 30% vode, brala pa sem da bi lahko tudi do 38 %. Ali tudi to vpliva na kvaliteto in nežnost mila? Ali je vseeno?<br /><br />Hvala in lep pozdrav,Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-38472508926848602992017-11-12T13:42:52.745+01:002017-11-12T13:42:52.745+01:00Pozdravljeni,
namesto vode lahko brez težav uporab...Pozdravljeni,<br />namesto vode lahko brez težav uporabite čaj (hladen, zeliščni), vendar pa se zavedajte, da bo koristnih učinkovin, ki bi jih imeli v čaju, v milu ostalo bore malo oziroma nič. Čaj lahko popolnoma nadomesti vodo (in ga torej uporabljate natanko tako, kot bi vodo), razlika bo le v barvi, saj se bo bolj ali manj močan čaj obarval bolj ali manj v žalostno sivo ali rjavkasto barvo.<br /><br />Kar se tiče uporabe mleka, pa ga priporočam bolj izkušenim izdelovalcem mila. Mleko (kravje, kozje, kokosovo, riževo ali drugo) lahko deloma ali povsem nadomesti vodo, vendar pa je potrebno pri uporabi biti previden. Mleko namreč vsebuje določeno količino sladkorja, zato ga je priporočljivo pred uporabo zamrzniti. V kolikor mleko nadomesti vso vodo, zamrznemo le dobri dve tretjini mleka, tretjino pa dodamo po sledi. Zamrznjeno mleko nato pustimo četrt ure, da se toliko odtaja, da ga lahko zdrobimo v drobne kosmiče ledu. Kosmičem ledu dodajamo NaOH in mešamo, da se NaOH stopi. Mešanica bo imela rumenkasto barvo, kar je povsem normalno; zna se tudi zgoditi, da se bo razvil vonj po amonijaku, barva pa bo bolj temna, kar je prav tako normalno. Ko se NaOH stopi, lahko izdelate milo po klasičnem hladnem postopku, kot če bi za tekočino uporabili le vodo.<br /><br />Lp<br />TončkaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-75112531255731521922017-11-09T06:31:05.015+01:002017-11-09T06:31:05.015+01:00Lep pozdrav, enkraten blog imate
Mene zanima ali l...Lep pozdrav, enkraten blog imate<br />Mene zanima ali lahko namesto dest.vode uporabim čaj oz mleko. Oziroma kako v milo vkljucim caj ali mleko, kdaj dodajati in koliko, ce je skupne mase olj 500g. 80% olivno,20% kokosovo. HvalaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/12271948692555382212noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-2350645285156623842016-10-05T11:36:49.220+02:002016-10-05T11:36:49.220+02:00Živijo. Zanima me, kaj damo KOH ali NaOH za izdela...Živijo. Zanima me, kaj damo KOH ali NaOH za izdelavo tekočega šampona za lase?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-69120120918028231942016-09-01T10:03:18.187+02:002016-09-01T10:03:18.187+02:00Pozdravljena Tončika in ostale žajfarice. Približn...Pozdravljena Tončika in ostale žajfarice. Približno 2 leti izdelujem sama mila za domačo oskrbo in se na svojih napakah tudi učim. V glavnem mi mila uspejo in so lepa, me pa muči problem. Navdušila sem se na d swirlanjem vendar očitno dam v maščobe premalo vode, ker se mi zmes prehitro gosti, kljub kratkemu času mešanja s paličnim. Če dodam k temu še čas barvanja v posameznih lončkih...zato se barve ne prelivajo v takih strukturah kot bi želela. Katere maščobe so najboljše za taka mila in v kakšnem procentu, predvsem pa me zanima kako določim pravo količino vode. Ponavadi Uporabljam olivno olje, sončnično, Karite maslo in občasno palmovo mast.<br />Če je bilo e kje karkoli napisano od tega se opravičujem.<br />Prosila bi tudi preizkušen recept za milo za dojenčke...lep dan Lilililinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-79461456334366565282015-08-03T08:18:21.443+02:002015-08-03T08:18:21.443+02:00Živjo Mia,
seveda lahko! Vsaka izkušnja in vsako ...Živjo Mia,<br /><br />seveda lahko! Vsaka izkušnja in vsako mnenje je dobrodošlo! Nihče ne ve vsega, izmenjava izkušenj je edini način, da se drug od drugega več naučimo :)<br /><br />Hvala vam :)<br /><br />LpAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-38175845336163760462015-08-02T11:32:36.410+02:002015-08-02T11:32:36.410+02:00Pozdravljena!
Nisem vedela,če lahko,vendar vas tol...Pozdravljena!<br />Nisem vedela,če lahko,vendar vas toliko časa ni bilo ,da sem si pač dovolila,da blog vsaj malo diha,čeprav je gor ogromno uporabnih nasvetov,pa je vseeno lušno,da ko te nekaj zanima,da se dobi odgovor.Kot sem že omenila zgoraj sem se ogromno naučila od vas in na vsa moja vprašanja ste mi odgovorila,bilo jih je pa ogromno in vi ste brezpogojno in zelo potrpežljivo odgovarjala na vsa.Tako ,da vam hvala.Torej tudi mi lahko potem povemo kakšno mnenje ali izkušnje.?Sem vesla,da ste se vrnila! MiaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-14876752201030003692015-08-02T10:30:03.334+02:002015-08-02T10:30:03.334+02:00Anonimna, še enkrat hvala, ker ste si vzeli čas in...Anonimna, še enkrat hvala, ker ste si vzeli čas in odgovorili :) Hvala tudi za lepe besede, dobro denejo.<br /><br />Uspešno miljenje še naprej :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-346988476938498902015-08-02T10:28:41.598+02:002015-08-02T10:28:41.598+02:00V različnih komentarjih je bil odgovor že podan: n...V različnih komentarjih je bil odgovor že podan: nežnost mila je odvisna tako od izbire maščob kot od odstotka njihove uporabe kot od znižanja NaOH. Enačba ni stvar vsote, temveč stvar odvisnih spremenljivk.<br /><br />V vsakem primeru ponavljam kar sem že napisala zgoraj: če imate močno občutljivo in/ali suho kožo, morda naravni milo ni za vas. Milo ostaja milo in odstranjuje vrhnjo plast kože. V takem primeru je bolje, da milo uporabljate le na omejenih delih telesa ali pa posežete po veliko nežnejših oljnih ali kremnih izdelkih za prhanje.<br /><br />Pa še to: res, eksotična olja so največkrat samo modna muha. Svetujem vam, da si preberete objavo o oljih (vključno s tabelo). Ugotovili boste, da je velika večina teh eksoti8čnih maščob kaj hitro zamenljiva s povsem navadnimi in domačimi olji.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-31281523244235993552015-08-02T10:23:09.921+02:002015-08-02T10:23:09.921+02:00Kot sem že večkrat zapisala: naravno ni sinonim za...Kot sem že večkrat zapisala: naravno ni sinonim za zdravo ali prijazno ali nežno. Dobro milo stane, prav tako bo imel visoko ceno vsak drug naraven in dober kozmetični izdelek.<br /><br />Vsem, ki mila prodajajo, se mora računica iziti. Nihče ne bo kupil koščka mila, ki stane 10 eurov, ko pa ima v šparu milo, ki stane le evro ali dva. Presojati o kakovosti pa le malokdo zna...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-75003527444030688192015-08-02T10:19:48.453+02:002015-08-02T10:19:48.453+02:00Pozdrav obema,
najprej hvala anonimni gospe, ki j...Pozdrav obema,<br /><br />najprej hvala anonimni gospe, ki je v mojem imenu odgovorila :) Takšno medsebojno pomoč močno cenim, upam, da se bo v prihodnje na blogu še kdo oglasil in prispeval svoje znanje. Žal me je v zadnjih mesecih služba povsem zdelala, kot vidite, nisem imela časa niti za odgovore. Sedaj počasi prihajam v tek in upam, da bom lahko ponovno sledila vsem razpravam.<br /><br />Tako kot je že napisala gospa zgoraj, je dobro milo (zares dobro milo!) težko izdelati. Vendar ni nemogoče...<br /><br />Po vsej verjetnosti gre pri vas za zares močno občutljivo kožo. Tudi jaz imam občutljivo kožo, tudi najbolj nežno milo na tem svetu mi jo izsuši. Zato se z milom umivam le "omejeno": kot piše gospa tu zgoraj tudi jaz le pod pazduho in noge. Na drugih delih telesa mila NE uporabljam. Ko si umijem roke, pa jih čimprej namažem s kremo. Poskusite tudi vi, za vsakdanjo higieno je dovolj prhanje z vodo. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-68798984967475039262015-08-02T10:11:48.003+02:002015-08-02T10:11:48.003+02:00Živjo,
velik presežek neumiljenih maščob je le dr...Živjo,<br /><br />velik presežek neumiljenih maščob je le drugačno ime za znižanje NaOH oz. za ti. "superfat".<br /><br />LpAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08232251447866602454noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-16876965748644373232015-05-19T21:39:12.926+02:002015-05-19T21:39:12.926+02:00Pozdravljena!
Lastnica tega bloga je enciklopedija...Pozdravljena!<br />Lastnica tega bloga je enciklopedija znanja in kar vem o milih se imam njej za zahvalitJo pogrešam,ker vedno odgovori korektno,vendar ne vem zakaj jo ni že toliko časa.Milina veliko uporablja naravna eterična olja ima pa tudi kakšno milo z dišavami.Obstajajo tudi fragrance ali parfumi,ki so dovoljeni v naravni kozmeziki.Tako da če je 1% parfuma v milu pa res ne more škodovati koži.Glede cene se meni ne zdijo astronomske,glede na to da je milo narejeno ročno,z naravnimi sestavinami,da se za njega še 1-2 meseca skrbi za njega,da tukaj še lekarna zasluži.Če pogledamo cene enega tekočega mila z blagovno znamko je cca 3 eur s tem da je to svetovna proizvodnja,da je vse umetno in sintetično,da s tekočimi mili onesnažujemo okolje(plastična embalaža), da ogromno kozmetičnih podjetij delajo poizkuse na živalih(imate na googlu black listo) potem res naravno unikatno milo nima astronomske cene.Naredite si milo z 100%olivnim oljem,s kozjim mlekom in dajte -8 fat,sušite ga najmanj 2 meseca,potem pa sprobajte na vaši koži.Spletne strani nimam,zaenkrat delam mila samo ljubiteljsko.lpAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-13966990746171235802015-05-19T19:26:07.085+02:002015-05-19T19:26:07.085+02:00To je pa odgovor, ki sem ga iskala!! Veliko boljše...To je pa odgovor, ki sem ga iskala!! Veliko boljše ste napisala, "anonimna" kot lastnica tega bloga. Niti pomislila nisem na to: na izbiro vrste olja in v odvisnosti od tega izračun odstotka znižanja. ISKRENA HVALA za vaš odgovor, kateri mi veliko pomaga.<br />Hm, ne vem o katerem milu, ki ga prodajajo v lekarnah, pišete. Sama poznam mila Milina (Sivkin butik) in moram reči, da je njihova cena astronomska in mila so zanič. Kožo mi izsušijo, ne vsebujejo pa nič posebnega, kar bi upravičevalo izjemno visoko ceno. Poleg vsega vsebujejo dišave in vemo, kaj vse se pod njimi lahko skriva.<br /><br />Bolj kot drugo se mi zdi, da je izbira vseh mogočih eksotičnih olj dokaz modne muhe in ne drugega.<br /><br />Zelo bi vam bila hvaležna, če bi pustili svoj mejl in kakšno rečeva še tam glede mila (ali pa link do svoje spletne strani, če jo imate): Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1990322231225020292.post-72401484493945094502015-05-08T15:25:44.429+02:002015-05-08T15:25:44.429+02:00Zdravo!
Šla sem pogledat njena mila in uporablja o...Zdravo!<br />Šla sem pogledat njena mila in uporablja olivno kokosovo,palmino in ricinusovo olje.Kot sama počasi ugotavljam je res potrebno izračunati pravilni procent maščob.Če bomo uporabile npr 10%olivnega ,5 ricinusa ostalo pa kokos in palmo torej 85% bo milo zelo agresivno,pa čeprav se zniža lug za 8 %.Tako da ni nujno,da je vsako naravno milo prijazno do kože.Vidim pa da vse milarke ki prodajajo mila največ uporabljajo te maščobe zato ker je milo poceni.Zelo redko katera dodaja kakav,karite ali druge dražje maščobe.Pač ekonomska računica.Potem pa jaz naredim milo iz dražjih maščob in seveda je milo dražje pa mi reče vau kakšna cena.Ljudje pač ne vedo veliko in kupijo samo zato ker piše naravno.Preberejo kokos,olivno ,palma sončnično in si mislijo no to je pa super,pa vemo da temu ni vedno tako.Najbolj je pomembna pravilna izbira maščob v procentih.lpAnonymousnoreply@blogger.com