Čebelji vosek - kako ga očistimo?

V prejšnji objavi smo se pri izdelavi Galenove kreme srečali s čebeljim voskom. Zanj smo vsi že slišali in gotovo nekaj stvari o vosku že vemo. Tokrat bomo spoznali osnovne pojme o čebeljem vosku, kje ga lahko dobimo ter kako lahko čebelji vosek očistimo in iz njega pripravimo lističe, ki nam olajšajo doziranje in tehtanje. Naslednjič pa nekaj več tehničnih podatkov in informacij o uporabi voska v kozmetiki.

Čebelji vosek je eden izmed proizvodov čebeljih proizvodov, iz njega čebele gradijo satje, kamor shranjujejo med ali cvetni prah. Naravni čebelji vosek (Cera flava) je lahko od svetlo rumene do rjavkaste barve in močno diši po propolisu oziroma medu. Obstaja tudi beljen vosek (Cera alba), ki pa je bele barve in nima vonja. Čebelji vosek lahko kupite na spletu, v lekarni ali pa ga dobite pri najbližjem čebelarju. V tem primeru vam bo čebelar lahko dal neočiščen vosek ali celo vosek v satju, vendar se nič ne ustrašite, postopek za pripravo lističev čistega voska je čisto enostaven.

Vosek nalomite na manjše kose in ga skupaj z nekaj vode dajte v stekleno čašo ali manjši lonec, le-tega pa postavite v vodno kopel. Med mešanjem segrevajte, dokler se vosek popolnoma ne stopi, nato pa ogenj ugasnite in počakajte nekaj ur, da se vosek ponovno strdi. Na dnu bo ostala voda in v njej topne nečistoče (kot npr. ostanki medu), na njej pa bo plaval strjen vosek. Tako obdelan vosek bo na spodnji strani najbrž imel še nekaj nečistoč (ostanki propolisa), zato ga obrišite in ponovno razrežite na manjše kose ter postavite v lonec v vodno kopel – tokrat vosku ne dodajte vode! Medtem, ko se vosek segreva, si pripravite dodaten čist lonec, čezenj pa s pomočjo elastike ali ščipalk napnite kos gaze. Na njej bodo ostale še preostale nečistoče. Ko se vosek popolnoma stopi, ga prelijte skozi trdno napeto gazo, takoj zatem pa vosek v tanki plasti razmažite na dovolj velik kos peki papirja. Pustite, da se popolnoma ohladi in strdi, nato pa ga z nožem razrežite na manjše koščke. Tako imate vedno pri roki lističe čistega voska, ki so v primerjavi z večjimi kosi voska bolj enostavni za uporabo.

Oznake: , , ,