Pripomočki in oprema

Pri izdelavi domače kozmetike potrebujemo poleg sestavin in znanja tudi nekaj opreme. Za začetek si lahko marsikateri pripomoček »izposodimo« kar v domači kuhinji, kot npr. lončke, kozarce, žličke in podobno, kar lahko enostavno in temeljito operemo kar v pomivalnem stroju. V primeru, da nas izdelovanje lastne kozmetike zares veseli, pa je priporočljivo, da si priskrbimo tudi ustrezno opremo. Tu bom naštela le najbolj osnovne in najpomembnejše pripomočke, pri čemer bom posebej omenila tudi, s čim jih lahko vsaj začasno nadomestimo ter na kaj moramo biti ob nakupu pozorni.

Kot prvo stvar naj omenim varnostno zaščitno opremo. Pri izdelavi domače kozmetike in mil pridemo v stik z mnogo nevarnimi sestavinami, zato naj se med vašim priborom in opremo najprej znajdejo rokavice, zaščitna očala in zaščitna maska. Več o varnosti si preberite tukaj.

Naslednji nepogrešljiv pripomoček je seveda tehtnica. Za izdelavo domače kozmetike potrebujemo digitalno tehtnico z natančnostjo stotinke grama (0,01 g) in z merilnim območjem vsaj do 100 g. Pri nakupu bodimo pozorni na to, da je tehtalna površina dovolj velika ter da ima tehtnica funkcijo tare. Kvalitetna tehtnica stane precej, vendar se dobra izbira obrestuje pri enostavnejšem tehtanju, natančnosti in, nenazadnje, vzdržljivosti. Takšne tehtnice lahko kupimo preko spleta doma in v tujini. Spočetka si za enostavnejše recepte lahko sicer pomagamo z navadno kuhinjsko tehtnico, vendar pa kasneje natančna tehtnica postane nujno potrebna. Kuhinjsko tehtnico z merilnim območjem do 1000 g in natančnostjo 1 g pa bomo potrebovali tudi pri izdelavi mil.
Palični mešalnik je prav tako nujen, nadomestil nam bo drage homogenizatorje in stroje za emulgiranje. Za izdelovanje domače kozmetike ne uporabljajte tistega, ki ga uporabljate v kuhinji. Kupite si poseben palični mešalnik, ki bo namenjen samo izdelavi emulzij in mil, pri nakupu pa pazite, da ima snemljivo nogo. Dovolj dober bo že palični mešalnik nizkega cenovnega razreda.

Pomemben pripomoček je tudi termometer, ki naj ima merilno območje od 0° do 100° Celzija. Termometer je nujno potreben pri izdelavi mil in emulzij. Lahko je digitalni s sondo (načeloma so dražji) ali pa analogni stekleni laboratorijski termometer, ki ga lahko kupite v Sanolaborju ali drugih trgovinah z laboratorijsko opremo.

Pri izdelavi kozmetike ne moremo brez pH indikatorskih lističev. Lahko jih dobite v lekarnah in raznih spletnih trgovinah. Indikatorskih lističev boste pri izdelavi emulzij porabili res veliko, zato je dobro, da jih s škarjami po dolžini prerežete na tretjine ali četrtine.

Med potrebno opremo spadajo tudi steklene ognjevarne čaše iz borosilikatnega stekla. Spočetka jih lahko nadomestimo z raznimi steklenimi kozarci in lončki, ki jih najdemo v vsaki kuhinji. Plastične skodelice niso tako priporočljive, saj slabše prevajajo toploto in so manj odporne na razne kemične spojine. Borosilikatne steklene čaše lahko najdete v Sanolaborju ali drugih trgovinah z laboratorijsko opremo. Dobro je imeti čaše različnih velikosti; ob nakupu bodite pozorni, da je vsaj ena izmed čaš dovolj široka, da lahko v njej nemoteno delate s paličnim mešalnikom.

Pri izdelavi domače kozmetike pa je nepogrešljiv tudi droben pribor: žličke, mešalne palčke, lesene kuhalnice in posebni kalupi za izdelavo mil, drobne in lahke čašice za merjenje drobnega materiala, razne kapalke, stekleničke ipd. Večino te drobne opreme najdemo v vsaki kuhinji, vendar pa moramo biti izredno pozorni, da vse pripomočke vsakokrat dobro umijemo.

Nenazadnje pa bomo potrebovali tudi nekaj embalaže, v katero bomo shranili naše izdelke. Če se odločimo za rabljeno embalažo, jo moramo ustrezno očistiti in po potrebi sterilizirati; novo embalažo pa lahko kupite v spletnih trgovinah doma in v tujini.

Tako! Sedaj, ko imamo vse osnovne pripomočke, pa si lahko pripravimo že prvi kozmetični izdelek – Galenovo hladilno kremo, o kateri bom pisala v naslednji objavi!

Oznake: , , , , ,