|
Čisti natrijev hidroksid (NaOH) |
Kot smo videli v prvi objavi o milih (Izdelava mila - 1. del), potrebujemo za izdelavo mila le tri osnovne sestavine: maščobe, vodo in bazo. Seveda ni dovolj, da te tri sestavine samo zmešamo med seboj v približnih količinah ali »po občutku«. Za oblikovanje recepta za milo je potrebno nekaj znanja in osnovnega računanja.
Ko želimo izdelati milo po naših željah, pri katerem se sami odločimo, katere maščobe in dodatke bomo uporabili, je potrebno natančno izračunati in zapisati količino maščob, natrijevega hidroksida in vode. Dodatki kot so eterično olje, barvila, suhi cvetovi, glina ipd. ne vplivajo na sam proces umiljenja, zato se zapisujejo v približnih količinah. Za te dodatke točni izračuni niso potrebni.
Če se še spomnite, sem v objavi Kako se piše formule oz. recepte spregovorila tudi o tem, kako se pišejo recepti za milo. Načeloma se recepti za milo pišejo za 500 ali 1000 g maščob, 500 g maščob je namreč najmanjša količina, ki jo brez težav lahko umilimo. Naj posebej poudarim del stavka, ki ste ga mogoče prezrli: recept se piše za 1000 g maščob. To pomeni, da vzamemo za osnovo 1000 g maščob, tem maščobam pa moramo izračunati še potrebno količino natrijevega hidroksida in vode. Skupna količina vseh sestavin v receptu bo presegla 1300 g.
|
Čisti kalijev hidroksid (KOH) |
Pa poglejmo, kako se izračuna potrebno količino sestavin. Kot že rečeno, je naše izhodišče vedno maščoba. Najprej se odločimo, iz kolikšne količine maščob bomo milo izdelali, nato kateri postopek bomo uporabili, nazadnje pa izberemo še vrste maščob.
Primer št. 1:
Denimo, da želimo izdelati milo s 1000 g maščob, po hladnem postopku, celotna naša maščoba pa bo olivno olje.
Izračun vode
Količina vode, ki jo potrebujemo, je odvisna od količine (ne pa od vrste!) maščob in od postopka, ki ga bomo ubrali.
Za hladen postopek ter za stepeno milo potrebujemo za vsakih 1000 g maščob 300 g vode. Če bi izdelovali milo s hladnim postopkom iz samo 500 g maščob, bi potrebovali 150 g vode.
Za topel postopek potrebujemo 380 g vode na 1000 g maščob, če bi izdelovali milo po toplem postopku le s 500 g maščob, bi potrebovali 190 g vode.
Za ultrahladni postopek potrebujemo od 240 do 300 g vode na 1000 g maščob. Pri tem postopku so količine netočne, saj je vse še na ravni preizkušanja.
Za naše milo, ki bo izdelano po hladnem postopku iz 1000 g maščob, bomo torej potrebovali 300 g vode.
Izračun natrijevega hidroksida in znižanje NaOH
Količina natrijevega hidroksida je odvisna od dveh dejavnikov: vrsta maščobe in količina maščobe. Za izračun količine NaOH moramo poznati saponifikacijsko vrednost (Sap koeficient) naše maščobe. Pdf dokument s Sap koeficienti najbolj uporabljenih maščob dobite tukaj: Tabela SAP koeficienti.
Naj še enkrat ponovim, kaj je Sap vrednost. Sap vrednost nam pove, koliko natrijevega hidroksida potrebujemo, da popolnoma umilimo 1 g določene maščobe. Vsaka maščoba ima svojo saponifikacijsko vrednost, poleg tega je saponifikacijska vrednost za NaOH in za KOH različna!
Potrebno količino NaOH, da umilimo določeno količino neke maščobe dobimo tako, da težo maščobe, izraženo v gramih, pomnožimo z njeno saponifikacijsko vrednostjo. Če je v receptu več različnih maščob, moramo izračun opraviti za vsako maščobo posebej.
Pri domači izdelavi milom, ki so namenjeni tuširanju, umivanju rok ali obraza količino natrijevega hidroksida zmanjšamo. Bazo navadno zmanjšamo za 5-8% - uporabimo je torej le 92% do 95%. S tem imamo presežek neumiljenih maščob (tolikšno, kot je znižanje, tolikšen bo tudi prebitek neumiljenih maščob), ki ostanejo v milu in zaradi katerih je milo veliko bolj nežno do kože.
Pa poglejmo spet naš primer. Za popolno umiljenje 1000 g olivnega olja bi potrebovali:
1000 g (teža olivnega olja) * 0,134 (Sap vrednost olivnega olja) = 134 g NaOH
Ker pa želimo, da bo naše milo bolj nežno, se odločimo za 5% znižanje. To pomeni, da bomo uporabili 95% potrebnega natrijevega hidroksida, zato dobljeno količino potrebnega NaOH pomnožimo z 0,95:
134 g * 0,95 = 127,3 g
Za naše milo iz 1000 g olivnega olja s 5% znižanjem NaOH torej potrebujemo 127 g NaOH.
Sedaj lahko naš recept zapišemo v lepi, čisti obliki, kjer povzamemo pomembne podatke: postopek, po katerem bomo milo izdelali, količino in vrsto maščob, potrebno količino vode, količino natrijevega hidroksida ter znižanje sode.
Milo iz olivnega olja – hladen postopek
olivno olje 1000 g
voda 300 g
NaOH 127 g (5% znižanje)
Temu lahko nato lahko sledijo še dodatki: eterično ali parfemsko olje, barvila, cvetovi itd.
Primer št. 2:
Milo bomo izdelali po toplem postopku, naredili ga bomo iz 500 g maščob, pri čemer bo 85% olivnega olja in 15% kokosovega masla. Milo bomo uporabljali za umivanje rok, zato bomo količino natrijevega hidroksida zmanjšali za 5%. Na koncu bi radi dodali še suhe cvetove kamilice in parfemsko olje (njuna količina je vedno približna).
Izračuni:
a) maščobe skupaj 500 g:
425 g olivnega olja
75 g kokosovega masla
b) izračun vode
pri toplem postopku potrebujemo na 1000 g maščob 380 g vode. Mi bomo milo naredili le iz 500 g maščob, zato potrebujemo 190 g vode.
c) izračun NaOH
Sap vrednost olivnega olja: 0,134
Sap vrednost kokosovega masla: 0,183
izračun za olivno olje: 425 g * 0,134 = 56,95 g NaOH
izračun za kokosovo maslo: 75 g * 0,183 = 13,725 g NaOH
skupaj: 70,675 g NaOH (za popolno umiljenje)
če znižamo količino NaOH za 5%: 70,675 g * 0,95 = 67,14 g NaOH
Celoten recept za milo bo torej takšen:
Milo s kamiličnimi cvetovi – topel postopek
olivno olje 425 g
kokosovo maslo 75 g
voda 190 g
NaOH 67 g (5% znižanje)
po doseženem traku:
parfemsko olje 5-10 ml
suhi kamilični cvetovi 1 žlica
Primer št. 3:
Radi bi izdelali milo po hladnem postopku iz olivnega olja (60%), palmovega olja (35%), na koncu pa bi radi dodali tudi 5% olja konoplje. Olje konoplje je sestavljeno iz pretežno nenasičenih maščobnih kislin, zato ga dodamo šele po doseženem traku (več o tem glej v Olja, masla, maščobne kisline in neumiljive snovi ). Prestižna ali občutljiva olja vedno dodajamo po traku, saj jih s tem vsaj deloma obvarujemo pred natrijevim hidroksidom, vendar pa jih moramo prav tako všteti v naš izračun za količino natrijevega hidroksida! Prav zato se tudi prestižna olja pišejo med osnovna olja na začetku recepta – tako jih zagotovo ne pozabimo všteti v izračun. Milo bomo izdelali iz skupno 1000 g maščob, odišavili pa ga bomo z eteričnim ali parfemskim oljem mete. Ker želimo, da bo primerno tudi za zelo občutljivo kožo, bomo količino NaOH znižali za 8%.
Izračuni:
a) maščobe skupaj 1000 g:
600 g olivnega olja
350 g palmovega olja iz koščic
50 g olja konoplje
b) izračun vode
pri hladnem postopku potrebujemo na 1000 g maščob 300 g vode.
c) izračun NaOH
Sap vrednost olivnega olja: 0,134
Sap vrednost palmovega olja iz koščic: 0,176
Sap vrednostt olja konoplje: 0,138
izračun za olivno olje: 600 g * 0,134 = 80,4 g NaOH
izračun za kokosovo maslo: 350 g * 0,176 = 61,6 g NaOH
izračun za olje konoplje: 50 g * 0,138 = 6,9 g NaOH
skupaj: 148,9 g NaOH (za popolno umiljenje)
Če znižamo količino NaOH za 8%: 148,9 g * 0,92 = 136,9 g NaOH
Celoten recept bi bil takšen:
Milo s konopljinim oljem – hladen postopek
olivno olje 600 g
palmovo olje (iz koščic) 350 g
olje konoplje 50 g (dodamo po traku!)
voda 300 g
NaOH 137 g (8% znižanje)
po doseženi sledi:
10-20 ml eteričnega ali parfemskega olja mete
Po vsej teoriji in računanju nam ne preostane drugega, kot da milo še izdelamo. Naslednjič bom zato na primeru preprostega sivkinega mila opisala in prikazala hladen postopek.