četrtek, 26. april 2018

Spomladanska svilena svežina: milo iz kariteja in svile


Ste že ugotovili, da sem čisto nora na izdelke, ki puščajo svilnat občutek? Rada imam mehke, tople, žametne ali svilnate stvari, zato pogosto tudi v svojih izdelkih poskušam poustvariti tisto mehkobo.

Kralj svilnatih občutkov v milu je zagotovo karitejevo maslo. Dodatek slednjega vsako milo spremeni v nežno in mehko razkošje pod prho. Da pa bo razkošje še večje (in svilnatega še več), sem se odločila, da kariteju dodam svilo v prahu. Torej, svila na kvadrat!

Vendar pomladni čas kliče tudi po zelenem, po svežini in po novem življenju. Ali veste, kako spomladi diši ob morju, ko iz borovcev veje tisti oster, osvežilen vonj iglic in smole, ki se spoji z razpršenim vonjem slanega morja v zraku? No, takšen je tudi vonj tega mila!


Pomladansko svilena svežina: milo iz kariteja in svile


Recept za 500 gramov maščob

olivno olje 325 g (65%)
kokosovo olje 110 g (22%)
karitejevo maslo 50 g (10%)
ricinusovo olje 15 g (3%)

voda 150 ml (30% maščob)
NaOH 67,71 g
znižanje NaOH 6%

ob traku:
svila v prahu 0,5 g
dišave qs (moja mešanica je bila sestavljena iz vozrca dišave bora, dišav frosted tree in foglio d'olivo, eteričnega olja borovih iglic ter vzorca dišave iz eteričnih olj fresh green)
mica green apple qs
temno zeleno barvilo za milo qs

Postopek:
V prvi čaši stehtamo natrijev hidroksid, v drugi čaši potrebno količino vode, v nepregorni posodi pa maščobe. Natrijev hidroksid počasi in previdno stresemo v vodo in mešamo, dokler ne dobimo povsem prozorne raztopine. Pustimo, da se ohladi na cca 45 stopinj Celzija. Maščobe segrevamo, dokler se vse trdne maščobe ne stopijo ter jih pustimo, da se ohladijo na cca 45 stopinj. Od ohlajajočih se olj in masel odvzamemo nekaj maščobe, v kateri bomo dispergirali zeleno mico.

Ko maščobe in raztopina NaOH dosežeta med 40 in 45 stopinj Celzija, umilimo. Raztopino NaOH počasi in previdno vlijemo k maščobam ter najprej mešamo ročno, nato pa s paličnim mešalnikom, dokler ne dosežemo blage sledi.

Ob sledi vmešamo eterična in dišavna olja ter svilo v prahu. Dobro premešamo, nato pa polovico mase predenemo v drugo posodo. V prvo posodo dodamo nekaj zelenega barvila za mila, v drugo pa zeleno mico, ki smo jo že prej dispergirali v maščobah. Obe masi dobro premešamo; delamo hitro, saj se masa kar hitro zgosti. Temno zeleno maso naložimo na dno modela, nato pa nanjo počasi naložimo še svetlo zeleno maso. S kalupom večkrat potolčemo ob delovno površino, da iztisnemo karseda veliko zraka. Za okrasitev v maso po celotni dolžini potopimo ukrivljeno kovinsko žico, ki jo nato dvigujemo skozi plasti, da se spodnja plast "zariše" v zgornjo.

Izdelano milo zavijemo v deko, izoliramo in pustimo stati 24 ur. Po preteku 24 ur milo vzamemo iz kalupa ter razrežemo. Pred prvo uporabo ga je potrebno sušiti vsaj 6 tednov.

7 komentarjev:

  1. Pozdravljena, z velikim veseljem pozdravljam oživitev bloga. Hvala!
    Zanima me kje se dobi svila v prahu.
    In ko sem vnesla sestavine v soap calculator, je naneslo manj NaOH in več vode...zakaj ter kaj pomenijo maščobe (30%) v oklepaju.
    Lep pozdrav, Karmen

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo Karmen,

      svilo v prahu dobiš npr. v poljski spletni trgovini kolorowka.com. Uporablja se jo namreč tudi za izdelavo dekorativne kozmetike, zato jo bolj pogosto dobiš v trgovinah s sestavinami za ličila ;)

      Razlika v izračunu NaOH je posledica tega, da sem za izračun (in izdelavo mila) uporabila olivno olje, ne pa ekstra deviško olivno olje. Torej moraš za izračun upoštevati "olive oil pomace". To je olje, ki se ga iz oliv stiska po prvem (ekstra deviškem) stiskanju.

      Količino vode lahko v soapcalcu določiš sama. V zgornjem delu najprej določiš tip sode (NaOH ali KOH), potem določiš, ali boš računala v gramih, odstotkih ali poundih, nato pa določiš, koliko vode (glede na količino maščobe) boš uporabila. Prednastavljena vrednost je 38%, kar je recimo vrednost za topel postopek, vendar za klasičen hladen postopek potrebuješ le 30% (torej 300 ml vode na 1000 g maščob).

      Odstotki pri maščobah v oklepaju predstavljajo delež maščobe na celotno formulo. Tudi pri milu je namreč dobro razmišljati v odstotkih, saj imaš le tako lahko predstavo o učinku nekega olja. Kokosovo olje se npr. načeloma svetuje v količinah največ 20-25%, če si odstotka ne izračunamo, predstave ne moremo imeti. Več o uporabi maščob v milu pa najdeš tukaj: http://moja-kozmetika.blogspot.si/2013/05/izbira-mascob-v-milu.html

      Lp
      Tončka

      Izbriši
    2. Svilo v prahu dobimo tudi v v spletni slovenski trgovini Milnica. ��. In vse pohvale za čudovit blog.

      Petra

      Izbriši
  2. Hvala za odgovor.
    vedno delam izračun v soap calc. Veliko tvojega bloga sem že prebrala, najbrž bo treba malo obnovitve in poglobitev v zgornje napotke...če kaj ne bo jasno, bom pa povprašala. Res sem vesela, da je blog ponovno zaživel.
    Hvala še enkrat in lep pozdrav, Karmen

    OdgovoriIzbriši
  3. Živjo, zanima me če so v tem receptu olja že v kakšnem presežku? In kakšno je to milo na občutek? Naredila sem jih že kar nekaj in večinoma se mi zdi, da mi vseeno preveč izsušijo kožo.. No enkrat sem dodala maslo in tisto se mi je zdelo še najboljše, vendar bi rada naredila samo z rastlinskimi maščobami. Ali ste že kdaj poskusili dodat še dodatek glicerola (vem da nastane že ob umiljenju)? Hvala za odgovor in lep dan

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo Iva,

      v tem milu je 6% presežka maščob (kar sem sicer izrazila v znižanju NaOH, je pa to povsem isto). Milo je zelo mehko in nežno, na normalni koži pusti občutek mehkobe in ne izsušenosti. Za prav suho kožo lahko poskusiš znižanje NaOH na 8%, ampak bo tako milo bolj mehko in ga boš morala tudi zelo hitro porabiti.

      Ob vsem tem se moraš predvsem zavedati, da je milo milo in njegova narava je čiščenje, kar pa posledično pomeni tudi suho kožo. Če je tvoja koža zares suha, poskusi najprej z višjim presežkom maščob, če pa tudi to ne bo dovolj, boš morala poseči po kreminh detergentih. Ti so za izredno suho kožo namreč bistveno boljši.

      Glicerola v milo nisem nikoli dodajala. Milo naredi mehkejše in kasneje se lahko težje suši, ga pa nekateri dodajajo zato, da lažje izdelajo okrašena mila.

      Lp
      Tončka

      Izbriši
  4. Pozdravljena,
    mene pa zanima, kaj konkretno pomeni oz. kako izgleda ta potopljena kovinska žica, ki obe plasti malo "zariše"? Ne znam si konkretno predstavljat, kaj pomeni ukrivljena kovinska žica in kako je dana v kalup..
    Hvala!


    OdgovoriIzbriši