Vpojno olje za telo po tuširanju z izvlečkom ognjiča

V objavi Kako zasnovati anhidridne izdelke smo videli, da se med formulami brez vode znajde pravzaprav veliko število različnih kozmetičnih izdelkov, tako za obraz kot tudi za telo. V tokratni objavi bom predstavila le dva recepta za olje za telo po tuširanju, različic pa je mnogo.
 
Klasična olja za telo, ki jih dobite v prodaji, so navadno izdelana le na osnovi olj (rastlinskih in/ali sintetičnih) in z dodatkom tokoferola ali tokoferil acetata kot antioksidanta. V primeru sintetičnih olj na osnovi naftnih derivatov (petrolati, parafin in silikonska olja) je naš izdelek daleč od naravnega. Seveda se gladko vpije, vendar o pravi negi ni moč govoriti.

V primeru rastlinskih olj pa je situacija ravno obratna: nega kože je zelo dobra, vpojnost pa žal ne najboljša. Takšna olja za telo imajo eno veliko napako: po uporabi ostanejo na koži mastne sledi. Če na mastno kožo nato navlečemo kavbojke ali druge hlače, se ostanki rastlinskih olj prenesejo na tekstil in počasi oksidirajo ter postanejo žarki. Oblačila kaj kmalu začno smrdeti, pri tem tudi pranje ne pomaga kaj preveč. 
 
Vpojna olja za telo, ki si jih lahko sami izdelamo doma, so navadno mešanice različnih rastlinskih olj z dodatkom nekaterih rastlinskih izvlečkov in aktivnih sestavin ter emulgatorja: lisolecitina. Prav zaradi emulgatorja se olja v stiku z mokro kožo po tuširanju emulgirajo in povsem vpijejo v kožo. Koža je po uporabi vpojnih olj nahranjena in svilnato mehka, brez mastnih sledi.
 
Svoje olje si lahko zasnujete sami in izdelate s tistimi rastlinskimi olji, ki jih imate na razpolago. Pomembni sta le dve sestavini: lisolecitin, ki deluje kot emulgator ter seveda tokoferol, ki bo vašo mešanico olj dalj časa branil pred žarkostjo.
 
Negovalno olje za telo z izvlečkom ognjiča (recept za 100 g)  
olivno olje 30
olje makadamije 30
jojobino olje 26,9
lisolecitin (INCI: Lysolecithin) 10
tokoferol 3
CO2 izvleček ognjiča 0,1
eterično olje ylang-ylanga q.s.
 
Hranljivo olje za suho kožo (recept za 100 g)
olivno olje 30
avokadovo olje 20
olje riževih luščin 20
sojino olje 15
lisolecitin (INCI: Lysolecithin) 10
neumiljive snovi iz sojinega olja (60% fitosterolov) 2
tokoferol 3
eterično olje vrtnice q.s.
 
Postopek izdelave: lisolecitin in toplotno neobčutljiva olja segrejemo v čaši, dokler se lisolecitin popolnoma ne stopi, navadno je segrevanje kar precej dolgotrajno. Včasih je potrebno za popolno raztopitev dodati nekaj kapelj alkohola (etanola), ki bo ob segrevanju izparel. Zmešamo s paličnim mešalnikom, nato pap ustimo, da se zmes ohladi ter dodamo toplotno občutljiva olja, tokoferol ter izvlečke in dobro premešamo. Prelijemo v primerno embalažo in dobro zapremo.
 
Uporaba: olja nanašamo na vlažno ali mokro kožo po tuširanju. Zaradi prisotnosti lisolecitina se bo olje med masiranjem emulgiralo z vodo, prisotno na naši koži. Olje se zaradi tega hitro vpije in ne pušča mastnih sledi na koži oz. oblačilih. Bodite le pozorni na količino - navadno zadostuje že nekaj kapljic za celo telo.
 
Pri tem velja opozoriti, da boste podobne recepte našli tudi na italijanskem forumu Angolo di Lola (primer) ter prav tako na nemški spletni strani Olionatura (tukaj). Medtem ko naši zahodni sosedje priporočajo takšno mešanico le za nego po tuširanju, pa avtorica in skrbnica nemškega foruma takšno mešanico priporoča in uporablja kot »olje za kopanje«. Formula je pravzaprav enaka, uporaba pa je drugačna. Približno 20 ml olja naj bi vmešali v kad tople vode (po možnosti v curek tekoče vode), pri čemer naj bi lisolecitin pomagal olju k emulgiranju in nastala naj bi »mlečnata« kopel. Sama sem to večkrat poskusila, vendar je na koncu olje vedno plavalo na površini, kad pa je seveda bila umazana. Kdor želi, lahko tako uporabo tudi preizkusi, vendar osebno priporočam olje le kot nego za po tuširanju.
 
O izbiri sestavin: kot sem že večkrat poudarila, je najpomembnejša sestavina pri izdelavi emulgirajočih olj za telo prav lisolecitin. Lisolecitin je s pomočjo encimov spremenjen sojin lecitin. V primerjavi s sojinim lecitinom ima višji HLB (hidro-lipidno ravnovesje) in je zato primeren za izdelavo emulzij tipa O/V. Lisolecitin je, podobno kot lecitin, sestavljen iz fosfolipidov, ki so sestavni del naših celic. Lisolecitin je v primerjavi z drugimi emulgatorji bolj dermo-kompatibilen in primeren za uporabo tudi pri občutljivi koži.
 
Lisolecitin ni nadomestljiv s sojinim lecitinom, v teh formulah pravzaprav ni nadomestljiv z nobenim drugim emulgatorjem. Za izdelavo olj za telo se ga vedno uporablja v količini 10%, ne glede na to, katera olja izberemo. V olju za telo poskrbi, da se med masiranjem olje emulgira z vodo, ki ostane na naši koži po tuširanju. Na ta način se pod našimi rokami ustvari preprosta emulzija voda-lisolecitin-olje, ki pospeši vpijanje olj. Koža ne ostane mastna, temveč prijetno nahranjena in svilena na dotik.
 
Pri izbiri olj je edina omejitev vaša domišljija. Sama imam za osnovo najraje olivno olje, vendar ga lahko nadomestite tudi z drugimi rastlinskimi olji. Bodite pozorni le, da v mešanice ne vključite tistih rastlinskih olj, ki hitro postanejo žarka kot npr. boraga, dvoletni svetlin ipd.
 
V olja za telo lahko vključite tudi macerate ali oljnate izvlečke, CO2 izvlečke in vse druge aktivne sestavine, ki so topne v maščobah. Prvi formuli sem mešanici treh rastlinskih olj dodala CO2 izvleček ognjiča, ki ga lahko brez skrbi nadomestite z maceratom ognjiča v rastlinskem olju. Ognjič deluje pomirjevalno in protivnetno, pomaga pri celjenju kože in zaradi vsebnosti karotenoidov deluje tudi kot antioksidant. V mešanico za suho kožo pa sem poleg bolj hranljivih olj izbrala tudi neumiljive snovi s fitosteroli, ki pripomorejo k obnavljanju kožnega plašča in zmanjšujejo izgubo vode skozi kožo (TEWL).
 
Različic in variant olj za telo je veliko. Za občutljivo kožo bi tako lahko osnovali olje z izvlečkom kamilice in bisabololom. Kot spomladansko pripravo na prve sončne žarke bi lahko izdelali mešanico z izvlečkom smilja ter olji, ki so bogati z betakarotenom (npr. korenčkov izvleček, buriti olje ali olje rakitovca itd). Za nego kože na dekolteju pa bi si lahko omislili pravo anti-age mešanico z veliko tokoferola, dodatkom koencima Q10, skvalenom ter oljem šipkovih semen, brusnic ter morda kančkom olja granatnega jabolka.
 
Pri izdelavi olj za telo nikoli ne pozabite na tokoferol, ki bo deloval kot antioksidant tako v mešanici olj kot tudi na vaši koži.

Oznake: , , ,