petek, 6. september 2013

Natrijev hialuronat in hialuronska kislina

Čisti nartrijev hialuronat v prahu
Natrijev hialuronat (INCI: Sodium hyaluronate) je natrijeva sol hialuronske kisline oz. hialuronata ali hialuronana. Hialuronat je naravno prisoten tako pri živalih kot pri ljudeh, saj ga telo samo proizvaja. Najdemo ga skoraj povsod v človeškem telesu: na koži, v sklepih, v medsklepni tekočini, vezeh in še v mnogih drugih organih; njegova glavna naloga pa je vlaženje in mazanje. Brez hialuronske kisline bi naše telo bilo le zarjavel in škripajoč kup kosti.

Hialuronska kislina ali hialuronat kljub svojemu imenu nima veliko skupnega s klasičnimi kislinami kot sta mlečna ali citronska kislina. Hialuronska kislina je po svoji strukturi pravzaprav polisaharid, sestavljen iz D-glukuronske kisline in D-N-acetilglukozamina. Glukuronska kislina in acetilglukozamin skupaj tvorita par (disaharid) z molekulsko maso 400 Da (Daltonov ali g/mol), ti pari pa se lahko povežejo v različno dolge verige, ki štejejo tudi več tisoč takšnih parov. Te verige imajo zato lahko različno molekulsko maso, od nekaj tisoč do več milijonov Daltonov.
 
Glede na to, koliko parov ima določena veriga, delimo hialuronat na tistega z nizko molekulsko maso in tistega z visoko molekulsko maso. Te delitve so pogosto nejasne in niso točno določene, nekateri pa v to delitev vključijo še dodatne razrede, npr. hialuronat s srednjo molekulsko maso, hialuronat z ultranizko molekulsko maso itd. V nekaterih virih je hialuronat z nizko molekulsko maso opredeljen kot tisti, ki ima manj kot 25 kDa (torej 25.000 Da), v drugih manj kot 100 kDa (torej 100.000 Da), spet v tretjih pa kot tisti z molekulsko maso med 10 in 500 kDa (torej med 10.000 Da in 500.000 Da).

Natrijev hialuronat in hialuronska kislina različnih molekulskih mas se širom po svetu uporabljata tako v prehrani kot v zdravstvu in veterini. Injekcije natrijevega hialuronata naj bi npr. obnavljale hrustanec ter izboljšale gibljivost sklepov pri različnih sklepnih okvarah, enako se v veterini uporabljajo injekcije hialuronata za zdravljenje raznih problemov s sklepi pri konjih. 


1% raztopina natrijevega hialuronata
Natrijev hialuronat v kozmetiki: prah in izdelava raztopine
V kozmetične namene se uporablja tako hialuronat z nizko kot hialuronat z visoko molekulsko maso. Delitev glede na maso je pomembna predvsem zato, ker se hialuronat pri različni masi obnaša nekoliko drugače. Pri tem natančnost številk in klasifikacij za nas kot domače izdelovalce kozmetike ne igra bistvene vloge, važno je le, da vemo, ali imamo opravka s hialuronatom z nižjo ali višjo molekulsko maso.

V kozmetiki se uporablja predvsem sol hialuronske kisline, torej natrijev hialuronat. Cena je kar precej visoka, vendar pa njegova učinkovitost in nizki odstotek uporabe odtehtata strošek. Dobavljiv je tako čist kot tudi v raztopini, pri čemer je raztopina navadno dražja. Čist je pravzaprav bel prah brez vonja in okusa; raztopina pa je bolj ali manj viskozna, prozorna tekočina. Je dobro topen v vodi in netopen v maščobah. V preteklosti se je hialuronat pridobival iz živalskih virov, vendar se danes vedno bolj teži k biotehnološki izdelavi z uporabo določenih genetsko modificiranih kultur bacilov in bakterij. Natrijev hialuronat nekaterih proizvajalcev je v skladu z Ecocert certifikatom in je kot tak dovoljen v naravni kozmetiki.

V primeru, da kupimo natrijev hialuronat v prahu, moramo pred uporabo vsekakor pripraviti raztopino. Ob stiku z vodo namreč rad naredi kepice in se le počasi stopi, zaradi česar se kot prah v emulzijah le stežka porazdeli. Raztopino lahko pripravimo v različnih koncentracijah, najpogostejša je 1% raztopina, včasih pa zasledimo tudi bolj koncentrirane raztopine.

1% raztopino pripravimo tako, da v 98,5 gramov vode vsujemo 1 gram natrijevega hialuronata, premešamo in pustimo čez noč, da se namoči. Naslednji dan raztopino dobro premešamo in z žlico razbijemo morebitne kepice. Dodamo 0,5 g Cosgarda (konzervans) ter shranimo v čisto embalažo. Tako pripravljeno raztopino nato uporabljamo v kozmetičnih izdelkih.

Glede na molekulsko maso našega hialuronata bo tako pripravljena raztopina lahko bolj ali manj viskozna (ali po domače »gosta«). Natrijev hialuronat z nižjo molekulsko maso daje redkejše gele: manjša kot je molekulska masa, manj viskozna je raztopina. Nasprotno natrijev hialuronat z višjo molekulsko maso daje gostejše gele – višja kot je molekulska masa, bolj viskozna je raztopina.

Lastnosti in uporaba natrijevega hialuronata
Natrijev hialuronat ima v kozmetičnih izdelkih mnogo nalog in zelo široko je tudi njegovo področje delovanja. Hialuronat je najboljša znana vlažilna sestavina. V primerjavi z ostalimi vlažilnimi sestavinami (glicerol, sorbitol itd) lahko nase veže veliko več vode in več jo tudi zadrži pred izhlapevanjem. Na koži ustvari tanek film, ki prepreči izhlapevanje vode oz. zadržuje potrebno vlago na površini kože, zaradi česar je koža bolj napeta, mehka in elastična. Prav zaradi teh lastnosti ga najdemo v mnogih anti-age izdelkih: suho in starajočo se kožo dobesedno napolni z vodo, gube pa posledično izgledajo manjše.

Vendar pa natrijev hialuronat ni le vlažilna sestavina. Vzpodbudi obnavljanje kože in nastanek kolagena, kar se kaže v mlajšem videzu. Zelo dobro pospeši celjenje in obnovo poškodovane kože, hkrati pa ščiti pred prostimi radikali in je kot tak zelo dober antioksidant. Prav zato je natrijev hialuronat ena najboljših sestavin v vseh izdelkih za občutljivo, poškodovano ali od sonca opečeno kožo.

Pri tem je vloga hialuronata z nižjo in višjo molekulsko maso nekoliko drugačna. Natrijev hialuronat z višjo molekulsko maso zelo dobro zadržuje vodo na površini kože, hialuronat z nižjo molekulsko maso pa prodre globlje in globoko navlaži kožo, hkrati pa izboljša mikroprekrvavitev kože.

Zaradi njegove vsestranske uporabnosti ga lahko dodamo pravzaprav vsakemu izdelku. Koža ga zelo dobro prenaša, tudi najbolj občutljiva in problematična koža ga dobro sprejme. Primeren je tako za obraz kot za telo, najbolj hvaležna pa bo zanj suha koža. Kot vlažilna sestavina nam bo služil v kremah in losjonih za telo, v kremah za pred in po sončenju kot vlažilna, antioksidantna ter pomirjevalna sestavina. V kremah in serumih za obraz bo kožo navlažil, hkrati jo bo pomladil in naredil mehkejšo in bolj elastično.

Natrijev hialuronat je izredno učinkovita sestavina, zato že relativno majhna količina močno spremeni učinek naše emulzije. Navadno se ga uporablja v količinah do 1% (čistega natrijevega hialuronata, ne raztopine!), vendar je takšna količina redka. Največkrat se tako visok odstotek znajde v posebej vlažilnih serumih in gelih za zares suho in starajočo se kožo, kjer osnovo predstavlja prav gel iz natrijevega hialuronata, kateremu so dodane različne aktivne sestavine.

V veliki večini ostalih primerov pa se natrijev hialuronat uporablja v precej nižjih odstotkih. Kot sem že omenila, se hialuronat v kontaktu z vodo počasi topi in zelo rad ustvari grudice. Zato se navadno za preprostejšo uporabo pripravi 1% raztopino (za opis postopka glej zgoraj), ki jo nato uporabljamo kot dodatek našim emulzijam. Tako čist natrijev hialuronat kot tudi raztopina sta občutljiva na previsoke temperature, zato ju vedno uporabljamo samo na hladno: raztopino dodajamo v izdelke v hladni C fazi; če pa želimo izdelati gel ali serum na osnovi hialuronata, moramo celoten izdelek pripraviti na hladno.

Pripravljeno raztopino uporabljamo v naših izdelkih v poljubnih količinah, vendar svetujem, da se omejite do največ 5%, saj lahko v prevelikih količinah in v kombinaciji z drugimi vlažilnimi sestavinami povzroči občutek potenja. V primeru, da raztopino uporabimo v količini 5%, imamo v končnem izdelku 0,05% čistega natrijevega hialuronata, vendar pa že tako majhna količina izredno učinkovito navlaži kožo. Razlika je tudi pri tako nizki koncentraciji navadno precej očitna, emulzija z natrijevim hialuronatom pusti kožo mehko, svilnato, koža pa ostane navlažena dlje časa. 


Tako kot pri ostalih vlažilnih sestavinah moramo biti tudi pri uporabi natrijevega hialuronata pozorni ka kombinacijo ostalih sestavin. V prevelikih količinah in v prisotnosti drugih vlažilnih sestavin lahko povzroči občutek, kot bi se koža potila. V kombinaciji s pantenolom, še posebej če s slednjim nekoliko pretiravamo, lahko dosežemo poleg občutka potenja tudi nekoliko lepljiv občutek. Natrijev hialuronat tudi bistveno izboljša mazljivost emulzije.

19 komentarjev:

  1. Pozdravljena Tončika.

    Super objava, sem bila ravno v fazi raziskovanja opisane sestavine. Vprašala bi vas če morda veste, ali je Natrijev hialuronat dobavljiv pri katerem od naših dobaviteljev.

    Najlepša hvala za odgovor,

    Marjetka

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živijo Marjetka,

      kolikor vem, se v slovenskih spletnih trgovinah natrijevega hialuronata ne da dobiti. Našli ga boste le v tujini: v Nemčiji (npr. GisellaManske), Italiji (npr. Glamour Cosmetics) in na Poljskem (Beautyever). Vendar po mojem mnenju spada med tiste sestavine, za katere se naročilo iz tujine splača :)

      Lep dan,
      Toncika

      Izbriši
    2. Dobiti se ga da tudi pri Milnici.si :),

      lp, Polona

      Izbriši
    3. Dobi se tudi pri Tovarni organiki ;),

      lp

      Izbriši
  2. Spoštovani, kupilla sem 2 g hialuronske kisline v prahu. Ker sama nisem kemik in ne znam mešati pravilnih sestavin me zanima koliko je to nevarno če bi jo vmešala v kremo za obraz. Tudi če dam ščepec prahu v vodo raztopim pustim čez noč potem pa skupaj v kremo. Mi lahko razžre kožo? Ne upam si sama eksperimentirati, po drugi strani pa me take kreme, ki naj bi imele to notri sploh ne ganejo, saj zagotovo imajo v premajhni količini to kislino. Zanima me ali lahko to naredim brez kupovanja dodatnih stvari za mešanje, samo ščepec tega prahu voda plus krema?Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni,

      gotovo niste kupili hialuronske kisline temveč natrijev hialuronat, ki je pravzaprav sol te kisline :) O njeni nevarnosti (in možnosti da vam razžre kožo) si pa prosim preberite celotno objavo. Menim, da je dovolj jasno razbrati, da natrijev hialuronat ne more razjesti kože.

      Če jo želite dodati že izdelani (kupljeni) kremi za obraz, vam to odsvetujem, saj dodajate tudi vodo, ki pa ni konzervirana. Cela krema se lahko pokvari. Če je vaš cilj zgolj povečati vlaženje kože, je bolje, da izdelate klasično 1% raztopino (konzervirano, seveda) in jo uporabljate pred nanosom kreme, ki jo trenutno imate.

      Lp
      toncika

      Izbriši
  3. Pozdravljeni!

    Če sem prav razumela, lahko raztopino hialuronata dodamo šele v C fazi, skupaj z npr. konopljinim oljem, ko se emulzija ohladi na 55 stopinj? Torej, en dan pred pripravo 100 ml kreme za obraz, raztopim 0,5 g hialuronata v 20 g destilirane vode, pustim čez noč, naslednji dan premešam in dodam po normalnem postopku, v C fazo (po tem, ko sem naredila 23 % oljne faze in 57 % vodne faze, dodala konzervans, združila fazi)?

    Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem,
    Tamara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni,

      svetujem vam, da si izdelate gel iz 98,5% vode, 1% natrijevega hialuronata in ga nato konzervirate z 0,5% Cosgarda, le-tega pa nato uporabljate kot dodatek emulzijam v količinah do 5%. Vaša varianta bi namreč po eni strani dala precej visoko koncentracijo natrijevega hialuronata (bolj primerno za serume ali gele), hkrati pa bi vam otežilo izdelavo emulzije, saj bi bilo razmerje vode in maščobe v trenutku emulgiranja preveč v prid maščobni fazi.

      Lp
      Tončka

      Izbriši
  4. Pozdravljeni,

    morda veste, kje lahko kupim hialuronat z nižjo molekulsko maso?

    Lp, Neli

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni,

      ima ga poljska trgovina beautyever.pl

      Lp
      Tončka

      Izbriši
  5. Pozdravljeni.
    Zadnje čase sem začela doma izdelovat negovalne kreme in serume, pa me zanima če bi lahko natrijev hialuronat raztopila v hidrolatu (npr. sivkinem) in če bi morala se kakšno sestavino dodat za rok trajanja temu vlažilnemu gelu za obraz ali bi bili ti 2 sestavini dovolj?
    LP, Sara

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena Sara,
      natrijev hialuronat lahko raztopite v sivkinem hidrolatu, seveda pa bi bilo potrebno izdelku dodati tudi konzervans saj ga med izdelavo izpostavljate potencialno okuženemu okolju (zrak, žličke in ostala oprema ipd). Pred dodajanjem konzervansov priporočam, da se pozanimate pri prodajalcu hidrolata, ali je njegov izdelek že konzerviran ter s katerim konzervansom.

      Na vprašanje, ali bosta te dve sestavini dovolj pa, žal, ne morem odgovoriti. Odvisno je namreč od tega, kaj bi radi s tem izdelkom dosegli, kakšna je vaša koža, katere izdelke boste ob tem gelu še uporabila, kaj ti izdelki vsebujejo itd. Če imate suho kožo in boste po uporabi gela iz hialuronata uporabili še kremo s sestavinami z intenzivnim vlaženjem, bo najbrž dovolj. Če imate suho kožo in namen uporabiti le ta gel, pa najbrž ne bo dovolj.

      Lp
      Tončka

      Izbriši
  6. Pozdravljeni,

    mene pa zanima, če bi lahko pripravila (če ima smisel oz. če deluje potem tako globinsko kot na povrhnjico) 1 % raztopino in sicer iz 0,5 % natrijevega hialuronata z višjo in 0,5 % natr.hial. z nižjo molekulsko maso? Uporabljala bi ga kot serum, raztopljen hialuronat v hidrolatu. Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo,
      seveda, tak gel lahko pripravite. Natrijev hialuronat z nižjo molekulsko maso bo deloval bolj v globljih slojih, tisti z višjo molekulsko maso pa bolj na povrhnjici. Upoštevajte, da bo izdelek bolj tekoč (hialuronat z nižjo molekulsko maso namreč daje bolj vodene raztopine).

      Lp
      Tončka

      Izbriši
    2. Prav lepa hvala. Ju bom zmešala in tako imela globinsko in površinsko nego. ☺

      Izbriši
  7. Tončka, pozdravljena spet na blogu! Me veseli, da si se vrnila k temu, kar te izpolnjuje in razveseljuje :)

    Nekaj let po tej objavi sem v emulzije vključevala 1% raztopino natrijevega hialuronata, narejeno po postopku, kot si ga opisala zgoraj. Nato pa sem zaradi nekaj nepraktičnosti (raztopino je potrebno izdelani 1 dan prej, rok trajanja je kratek, raztopine potrebujem manj kot je dejansko izdelam) iskala drugačen način vključevanja natrijevega hialuronata v emulzije.

    Po vzoru Die Aloe-Vera-200:1 (ga. Heike), sem poskušala pripraviti podobno bazo z natrijevim hialuronatom. Najprej sem ga zmešala z glicerinom, kjer je sprva dispergiral, nato se je usedel na dno, naslednji dan pa je bil v čaši le še zelo lepljiv in zelo viskozen gel, kar mi ni ustrezalo.

    Nato sem preverila, kako se obnaša v etanolu. Zmešala sem 5 % natrijevega hialuronata in 95 % etanola (70 %). Natrijev hialuronat dispergira in se sčasoma usede na dno, vode (iz 70 % etanola) se ne napije. Kako to?
    Mešanico hranim v rjavi steklenički s pipeto. Stekleničko pred uporabo dobro pretresem, da dobim karseda homogeno disperzijo in odpipetiram željeno količino v emulzijo ali vodno fazo. Tam se enakomerno razporedi in nabrekne. Kaj praviš o taki uporabi oz. doziranju? Kako reagiranata natrijev hialuronat in etanol? Občasno namreč, med izdelavo gela, zavoham žveplo ali nekaj podobo neprijetnega. Kaj bi to lahko bilo?

    Lep pozdrav,
    Hruška

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljena Hruška ;)

      Po dolgem času sva spet na vezi. Lepo je, ko si spet "doma" ;)

      Najprej te bom vprašala... zakaj pa izdelaš raztopino (samo) en dan prej? Raztopino lahko izdelaš tudi mesece prej, jo konzerviraš in to je to, traja pa ti gotovo 6 mesecev ali tudi več, če jo hraniš v hladilniku. To že konzervirano raztopino nato uporabljaš v tvojih izdelkih. Raztopino lahko narediš tudi 2 ali 2,5%, ni nujno potrebno, da je 1%, tako v končnem izdelku z dodatkom konzervriane raztopine uvedeš tudi manj konzervansa.

      Glede drugih variant, npr. disperzija v etanolu, je ne bi priporočala, saj dejansko nimaš nadzora, koliko homogena je mešanica, ki jo odpipetiram. Danes morda dobiš 0,2 g hialuronata, jutri pa le 0,1. Hialuronat nabrekne le v vodi, v raztopini alkohola ne more, preprosto ker je voda voda in etanol etanol. Že izdelan gel se lahko topi v etanolu, vendar je po dostopnih podatkih ta topnost nizka (raztopina iz 1% hialuronata se v etanolu topi v količini do 15%, se pravi je na koncu to 0,15 grama hialuronata).

      Zares najbolj preprosta varianta je, da si izdelaš konzerviran gel, ki ga nato porabiš postopoma. Vedno veš, kolikšno količino hialuronata si vključila v formulo. Pa še na zalogi je vedno, ni ti potrebno večer prej izdelati gela.

      Kar se tiče vonja, sam hialuronat ne vsebuje žvepla, tako da reakcija oz. vonj, ki ga občasno čutiš, ne more biti zaradi tega. Kolikor vem, etanol in hialuronat ne reagirata, ne v dobrem (torej hialuronat ne nabrekne), ne v slabem (torej ne pride do neželene reakcije). Kaj je vonj, ki ga začutiš, pa ne bi vedela. Morda ima hialuronat kakšne primesi, ki reagirajo z etanolom... vendar so to bolj ugibanja kot karkoli drugega!

      Lp
      Tončka

      Izbriši
  8. Tončka, hvala za temeljit in obširen odgovor, kot vedno :)

    Morda sva se nekoliko narobe razumeli - raztopine nisem vedno znova izdelala en dan pred copranjem, sem jo pa po 2-3 mesecih zavrgla. Hranila pa sem jo pravtako v hladilniku.

    No, glede na to, da bi jo lahko hranila tudi 6+ mesecev v hladilniku, si me prepričala v to, da si ponovno izdelam raztopino, tokrat 2,5 % :) Doziranje raztopine je itak bolj natančno, le pri formuliranju bom morala paziti, da C faze ne bo preveč (ker sem do sedaj uporabljala 5 % disperzijo).

    Za konzerviranje uporabljam Cosgard - misliš, da bi raztopini morala dodati malček mlečne kisline, da bi pH znižala nekoliko pod 7? Sicer želim pH raztopine čimbolj okoli 7, ker jo bom uporabljala tudi za izdelke za okoli oči.

    Že vnaprej hvala!

    Bodi lepo,
    Hruška

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo,

      Cosgard nujno potrebuje pH, nižji od 6,5.
      Če imaš raztopino natrijevega hialuronata, ki ima pH recimo 6, jo še vedno lahko dodajaš v izdelke za okolico oči (ki bo nato imel pH okoli 7). Izdelku samo naknadno popraviš pH.

      V ta izdelek boš najbrž dodala tudi kakšen hidrolat - reciva kamilični - ki imajo tudi kisel pH, tam med 4 in 6. Dodala boš natrijev hialuronat, s kislim pH. Pa reciva še kakšno drugo sestavino s kislim pH. Vendar začetni pH sestavin nato v zmesi brez težav popraviš na cca 7, saj so vse stabilne v širšem razponu. Drugače bi seveda bilo, če bi želela dodati npr. urejo: le-ta mora imeti obvezno pH okoli 6.

      Lp
      Tončka

      Izbriši